Gaan jullie ook scheiden?

En toen kwam daar opeens de vraag: “Mama, gaan jullie ook een keer scheiden?”

ouders-scheiden

Lief klein kind van me,

Ten eerste, ik weet geen malle moer van relaties, ik heb er geen brood van gegeten. Maar op de één of andere manier ben ik toch in een gelukkige relatie terecht gekomen. De relatie met je vader.

Zoals je misschien wel ziet en voelt, leven met elkaar gaat niet elke dag over een leie dakje. Er zijn misschien gezinnen waarbij het lijkt alsof er elke dag liefde in overvloed is, maar dat bestaat niet. Het is geen realiteit.

Ik zie ze zelf ook. Ik zie ze op Instagram of Facebook, de elke dag weer happy family’s en o zo blij met elkaar. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van positiviteit, van liefde voor elkaar, van gelukkige gezinnen, maar het bestaat niet.

Over het algemeen gelukkig zijn met elkaar. Dát bestaat wel. 

En soms vraag ik het me weleens af, hoe doen we dit eigenlijk, dat ‘over het algemeen gelukkig zijn’? Drie kleine kinderen en een hond, een druk en chaotisch leven. Weinig tijd voor onszelf en elkaar.

Soms lijken we echt alles verkeerd te doen. Nou ja, niet alles. Ik bedoel, kijk naar jullie!

Nee, over het algemeen lukt het om over het algemeen gelukkig te zijn. Soms zijn we elkanders oren en luisteren we naar elkaar, of we doen in ieder geval alsof we luisteren. We nemen elkaar over op momenten dat de ander het even niet meer trekt en we geven toe dat de ander ook weleens gelijk heeft. Lees: Ik heb nog steeds altijd gelijk, maar ik hoef dat niet altijd meer te horen.

De liefde blijft stromen.

Ja, over het algemeen gelukkig zijn met elkaar. Dat lukt.

En ik zou het graag geloven. Die liefdes die je ziet in de film. Liefde op het eerste gezicht. Ware liefde. Liefde voor altijd.

Maar ook dat is geen realiteit. En ik geloof erin hoor, ik geloof in de liefde. Liefde overwint. Maar ik geloof nog meer in over het algemeen gelukkig zijn met elkaar, ook dat is liefde. Dat is liefde die blijft stromen.

Nou lief klein kind van me, als ik dit zo terug lees, lijkt het net alsof ik heel veel verstand heb van de liefde. Maar nee lieve schat, de liefde gaat zoals het gaat. En bij ons gaat het goed.

Dus om (kort) antwoord te geven op je vraag: “Nee, ik denk niet dat we een keer gaan scheiden.” 

Liefs,
Mama

Afbeelding gescheiden ouders: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

3 Comments

  1. Goed geschreven! Ik heb de vraag gelukkig nog niet gekregen. Je uitleg van de liefde hou ik in mijn achterhoofd.

  2. Wow wat een vraag….! Bizar dat kinderen daar over nadenken eigenlijk. En fijn dat je de vraag met nee kunt beantwoorden.