5 feitjes over ons tv-kijkgedrag

gezin tv kijken

De dagen van een week wachten op een aflevering van je favoriete serie zijn bijna voorbij. Ik zeg bijna! Want elke week giert op donderdag het enthousiasme door mijn lijf. Ik mag ’s avonds weer een aflevering van Expeditie Robinson kijken. Maar het feit dat je op elk moment, elke serie kan (terug)kijken, is voor de kinderen inmiddels al een heel normaal gegeven. En dat allemaal dankzij digitale tv van KPN (daar zitten wij bij). 

Vroeger was dat wel anders. Als je een uitzending gemist had, waarvan de kans groot was want ik bepaalde echt niet wat er op tv gekeken werd, had je dikke vette pech. Soms werd de serie op zondagochtend nog eens herhaald. En anders, als je geluk had, werd de serie een aantal jaren later nog eens uitgezonden. Wat later kwamen de videobanden in beeld. In eerste instantie huurden mijn ouders weleens zo’n apparaat bij videoland. En weer wat later kochten ze zo’n kekke videospeler voor een belachelijk hoog bedrag. Maar deze kon dan wel ook opnemen! Sterker nog, we konden zelfs instellen wanneer er iets opgenomen moest worden. Hoe luxe.

Ja je kunt het je niet meer voorstellen. Inmiddels is ons tv-kijkgedrag helemaal veranderd. En daar kan ik wel 5 feitjes over geven.

Feitje 1. Mijn dochter weet beter hoe de digitale tv werkt dan ik. Ik ben best geïnteresseerd in technologie, maar sommige dingen gaan gewoon aan me voorbij. Of ik denk er gewoon niet aan. En zo komt het dat vrijwel alle opslagruimte voor het opnemen vol staat met kinderseries. Mijn dochter weet namelijk feilloos hoe dat werkt.

Feitje 2. Samen een tv-programma kiezen is vrijwel onmogelijk. “Nee, dat wil ik niet zien!”, “En dát wil ik niet zien!” Zoveel tv programma’s en series tot je beschikking hebben, is niet altijd even gemakkelijk. Bijvoorbeeld wanneer je een keer op een koude zondagmiddag met z’n allen lekker cosy op de bank een filmpje wil kijken, het is gewoon niet te doen.

Feitje 3. Uiteindelijk bepalen wij als ouder. Maar gelukkig zijn wij nog steeds de ouder en bepalen wij wat we kijken op die koude zondagmiddag. Na wat gediscussieer heen en weer, kijken we meestal de opgenomen Voice of Holland, want daar worden we allemaal wel blij van.

Feitje 4. Kinderen leren eigenlijk best veel van tv kijken. Zo heeft mijn jongste dochter van Dora geleerd tot 10 te tellen… In het Engels! Weet mijn zoon wat evolutie is, dankzij alle geëvolueerde Pokemon’s. En kan mijn oudste dochter de afstandsbediening bedienen als een pro. Ik bedoel maar…

Feitje 5. We kijken net zoveel Netflix als ‘gewone’ tv. Netflix is echt een uitvinding! Maar waar we in het begin alleen maar Netflix aanzetten, kijken we toch steeds meer ‘gewone’ televisie. Of we kijken de opgenomen programma’s en een enkele keer uitzending gemist.

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article