Eerste keer paardrijden…

eerste keer paardrijden

Het is alweer een aantal jaren geleden. Mijn dochter had een aantal keer tijdens een kinderfeestje paard gereden. En hoe spannend ze het ook vond, het gaf haar ook een goed gevoel. Het enthousiasme voor paardrijden was aangewakkerd. Mijn dochter was zelfs zo enthousiast geworden dat ze het zeker wist: ze wil op paardrijden! En zo kwam het dat ik daar voor de eerste keer op de manege stond. Tussen de knollen, een lesje opzadelen aan het volgen was. Want tja, van de ouders werd op z’n minst verwacht dat je je kind hielp om het paard voor de les klaar te maken. Opzadelen en afzadelen, inclusief het omslaan van een vliegendeken hoort daar gewoon bij. Maar met een lichte angst voor paarden valt deze hobby van je dochter niet mee. Zeker niet als de dochter in kwestie minstens net zo bang is als jij. 

Wat heb je nodig voor paardrijden

Maar zoals ik al zei, het paardrijden gaf haar ook een goed gevoel en dat gevoel wilde ik haar niet ontnemen. En dus gaven wij haar de kans om paardrijlessen te volgen. Maar voor zo’n eerste keer paardrijden, moet er wel het één en ander aangeschaft worden. Zo is een helm verplicht. Deze konden we de eerste keren lenen bij de manege, maar een eigen helm is toch veel prettiger. Wat je verder sowieso nodig hebt zijn laarzen, een bijpassende broek en natuurlijk handschoentjes. Gelukkig kun je dat bij shops zoals MHS Ruitersport heel gemakkelijk bestellen. Zo gezegd zo gedaan, mijn dochter was helemaal klaar voor haar nieuwe hobby.

Beginnen met paardrijden

Heldhaftig deed ze de eerste keren mee tijdens de paardrijlesjes, wat in het begin nog heel gemoedelijk ging. Een beetje stappen met de pony en een beetje sturen. Maar al snel werd van haar verwacht dat ze haar pony in draf liet gaan. Dat bleek toch wel andere koek en maakte het paardrijden nóg spannender. Ik zag haar gespannen koppie, elke keer als ze met haar pony ging draven. Maar ze deed het en ik vond het zo knap, dat ik zelf, ondanks de lichte angst, ook ging fantaseren over het beginnen met paardrijden.

Angst om paard te rijden

Maar toen sloeg de angst bij mijn dochter echt toe. Mijn dochter had een aantal kinderen van de pony’s zien vallen en galoperen was echt te veel van het goede. Ze ging steeds onzekerder rijden, met als gevolg dat ze er zelf ook een keer hard afviel. Haar enthousiasme voor de paarden bleef. Maar de angst om nog een keer te vallen was te groot geworden waardoor ze niet meer durfde te rijden. En zo kwam aan haar paardrij-avontuur al vrij snel een einde. Gelukkig denkt ze nog wel met enthousiasme terug aan haar avontuur. Het positieve gevoel van die eerste keren paardrijden is sterker dan de angst. Maar op een paard gaan rijden, dat doet ze voorlopig niet meer.


 

Afbeelding kind op paard: karnavalfoto/Shutterstock

Previous ArticleNext Article