Een fotoalbum voor je kind maken

fotoalbum

Wanneer je niet al te lang geleden vader of moeder bent geworden, heb je ongetwijfeld geen gebrek aan foto’s van je kind. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat je computer vol staat met digitale kiekjes. Helaas zorgt de drukte van alledag er vaak voor dat we, nadat we ze opgeslagen hebben, niets meer met die kinderfoto’s doen. Zonde! Een mooi fotoalbum is via internet in een paar uurtjes ontworpen, en je hebt er jaren plezier van. Wellicht dat onderstaande tips je inspireren om direct aan de slag te gaan.

De periode selecteren

Wanneer je een fotoalbum gaat maken, is het bepalen van de periode waar je je op gaat richten een goede eerste stap. Voor de hand ligt om een bepaald levensjaar of een kalenderjaar te nemen, maar je kunt je ook beperken tot een half jaar of zelfs een volledig album wijden aan één vakantie

Foto’s selecteren

Waarschijnlijk de lastigste stap in het hele proces: het selecteren van de foto’s die in het album komen. Wees hierbij streng en kies van elk onderwerp dat aan bod komt alleen de allermooiste foto’s. Hoewel je ter afwisseling een paar kleine fotoseries kunt creëren, geldt over het algemeen dat een foto beter uitkomt wanneer er niet drie vergelijkbare kiekjes naast staan. Let er verder op dat je, behalve foto’s waar je kind alleen op staat, ook genoeg foto’s met familieleden en vrienden in het album verwerkt. Zo kan je kind later zien wie zijn of haar eerste speelkameraadjes waren, en hoe oma er vroeger uitzag.

Andere herinneringen toevoegen

Een fotoboek wordt nog specialer wanneer je er ook andere herinneringen aan toevoegt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tekeningen, treinkaartjes, plattegronden van plaatsen die jullie hebben bezocht en diploma’s. Maak je een digitaal album, dan kun je dit soort losse papieren scannen en vervolgens als afbeelding toevoegen.

Kleuren uitkiezen

Maak je je album via een fotowebshop als deze, dan kun je je bij het ontwerpen helemaal uitleven met kleuren. Die zijn niet alleen handig wanneer je van je album een vrolijk geheel wilt maken, maar ze kunnen je ook helpen om orde te scheppen; kies bijvoorbeeld voor elke maand een andere achtergrondkleur.

Tekst toevoegen

Nu weet je nog wel wanneer en waar een bepaalde foto gemaakt is, maar over tien of twintig jaar waarschijnlijk niet meer. En ook je kind zal dit soort dingen later niet uit zijn hoofd weten. Voeg daarom bij elke afbeelding (minstens) een korte beschrijving toe.

Een serie plannen

Ben je van plan om in de toekomst meer van dit soort fotoboeken te maken? Dan is het wellicht goed om alvast na te denken over hoe je een serie kunt creëren. Je kunt bijvoorbeeld elk jaar een andere kleur kaft gebruiken, of juist één kleur kiezen en alleen de titel op de voorkant en de tekst op de rug van het boek veranderen.

Previous ArticleNext Article