Ik laat mijn dochter ‘free-riden’

inenten

Mijn dochter is 10 en moest vorig jaar opnieuw d’r prikken krijgen voor DTP en BMR en dat hebben we niet gedaan.

Na lange discussies met mezelf en natuurlijk met mijn man, gaan we onze kinderen voorlopig niet inenten. Tenminste niet nu, en niet de cocktails.

Ik vind dit een moeilijk onderwerp om over te schrijven. Iemand anders met andere ervaringen, een andere kijk op de wereld, zal hier namelijk heel anders tegen aan kijken. Zal hier ook een mening over hebben. Echter dit is een overweging die ík maak, voor míjn kinderen, in míjn situatie. Dus dan is dat goed. Ik zeg ook niet dat iedereen moet stoppen met vaccineren.

Als ik nu een baby zou krijgen, zou ik het wel degelijk anders aanpakken. Mijn kinderen hebben alle vaccinaties gehad die je krijgt tot en met 4 jaar. Mijn oudste krijgt nu als een van de weinige in haar klas geen vaccinatie. Hoe dan ook moet ík met de gevolgen leven voor de keuzes die ik hierin maak. 

Vaccineren is dat toch altijd een gevoelig onderwerp. Ik maak deze keuze, voor míjn kinderen, in míjn perceptie van de wereld en dat is OK. Ik creëer hiermee een soort van ‘free-rider’, zoals ze dat noemen.

Ik zal je vertellen waarom ze de BMR nu niet krijgt:

Bof

Een infectie met het bofvirus verloopt ook vaak zonder verschijnselen, aldus het rijksinstituut.

 • De meest voorkomende complicatie bij volwassenen is zaadbalontsteking bij mannen. Dit leidt zelden tot onvruchtbaarheid.
 • Blijvende doofheid is een andere complicatie van bof.

Ze is een meisje, dus die zaadbalontsteking zal wel los lopen. Doofheid is toch wel een dingetje. Misschien later.

Mazelen

 • Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten.
 • Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking.

Aldus het RVM.

Ja dat is natuurlijk niet fijn, maar betekent dit dat je de ziekte niet krijgt als je de vaccinatie wel hebt gehad?

Rodehond

 • Wanneer een zwangere vrouw rodehond doormaakt kan dit een spontane miskraam of zeer ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken.

Tegen de tijd dat onze dochters zwanger willen raken, gaan we testen of ze antivirussen hebben aangemaakt tegen de rodehond en anders kunnen we ze tegen die tijd daarvoor inenten.

Dat was de BMR.

Nogmaals het is niet de bedoeling om iemand te overtuigen wel of niet in te enten.

>> Lees hier meer over de hpv virus vaccinatie

Ik ben alleen van mening dat je de keuze bewust moet maken. Verdiep je tijdens de zwangerschap in dit onderwerp om te voorkomen dat je op het consultatiebureau staat en denkt, ‘oh ja, doe maar’. Het is niet niets! Het is je bloedeigen kind. Verdiep je op z’n minst in dit onderwerp. Misschien is jouw kindje niet sterk genoeg om met 2 maanden al vaccinaties te krijgen. Misschien kan je het wel even uitstellen? Verdiep je! Want als je het anders wilt, zul je verdomd sterk in je schoenen moeten staan!

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

22 Comments

 1. Gedurfd hoor Marlies, om dit onderwerp aan te snijden! Je weet hoe ik er over denk 😉

 2. Ik vind dit altijd maar.moeilijk te begrijpen. De vaccinaties zijn uitgebreid onderzocht en getest, anders mogen ze niet gegeven worden. Steeds meer mensen laten hun kinderen niet meer vaccineren, dan is jet wachten op een volgende polio uitbraak. Zeker nu met de grote stroom van niet ingeente vluchtelingen. Kans op een epidemie lijkt mij dan groot!

  1. Beste mevrouw, de vaccins zijn niet doorgrondig getest, en dus niet onderzocht op langdurige gevolgen.

  2. Het is inderdaad een aanname. Totdat je hoort dat het wettelijk verboden is om op baby’s te testen!

 3. Lieve Marlies,

  Je geeft aan dat je hebt besloten je kind niet te laten vaccineren. Je geeft ook aan dat je het moeilijk vindt om erover te schrijven, maar dat het jouw besluit is… Ik wil hier graag op reageren. Ik begrijp je besluit niet. Ik begrijp niet waarom je je kindje niet wilt laten inenten en ik begrijp niet waar je bang voor bent. Aan het einde van je verhaal geef je aan dat mensen zich moeten verdiepen als je het besluit maken om wel of niet te vaccineren, maar de redenen die je geeft om niet te vaccineren laten niet zien dat je je hebt verdiept. Ik zou graag van je horen welke wetenschappelijke onderzoeken je hebt gelezen die je hebben doen besluiten niet te vaccineren en ik zou graag van je horen waar je bang voor bent.

  Bof
  Als je niet bang bent voor de gevolgen van een bof-infectie dan zou je je kindje ook kunnen laten inenten om ervoor te zorgen dat het bof virus niet meer terug komt in nederland?
  Vóór de invoering van bofvaccinatie in Nederland in 1987, maakte ongeveer 85% van de mensen op kinderleeftijd bof door. Bof was dan ook de meest voorkomende oorzaak van door een virus veroorzaakte hersenvliesontsteking. Ook doofheid door bof kwam veelvuldig voor. Na invoering van vaccinatie in 1987 kwam bof nog weinig voor. Wel was er een epidemie in 2007-2009, voornamelijk onder niet gevaccineerde orthodox protestantse schoolkinderen. Hebben we eindelijk een besmettelijke ziekte uitgeroeid zou hij weer terug komen omdat er steeds meer mensen zijn die niet inenten. Dat willen we toch niet?

  Waar ben je bang voor als je je kindje wel laat inenten tegen de bof?

  Mazelen
  Inderdaad niet fijn de mazelen. Je krijgt natuurlijk geen garantie dat je met een inenting geen mazelen meer krijgt, maar als je ingeënt bent heb je een véél kleinere kans dat je het niet krijgt én je kunt anderen niet zo snel besmetten als je ingeënt bent. Als je je riem om doet in de auto, dan heb je ook geen garantie dat je niet overlijdt met tijdens een aanrijding, maar de kans is wel véél kleiner.

  Waar ben je bang voor als je je kindje wel laat inenten tegen de mazelen?

  Rode hond
  Zorg jij dat je kinderen altijd een paar meter uit de buurt blijven van een zwangere vrouw? Ook als je nog niet kunt zien dat die vrouw zwanger is? Een patiënt (jouw kindje misschien) met rodehond is al één week voordat de symptomen beginnen besmettelijk. Sinds de invoering van rodehond vaccinatie komt de ziekte veel minder voor, doorgaans minder dan 5 gevallen per jaar. Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren, breken echter van tijd tot tijd nog epidemieën uit. De rodehond-epidemie van 2004/5 was voornamelijk onder niet gevaccineerde, orthodox protestantse schoolkinderen. Tijdens deze epidemie werden 32 zwangeren besmet met rodehond. Dit leidde tot 2 spontane miskramen en 11 kinderen met aangeboren afwijkingen. Wil je toch niet op je geweten hebben…. Wederom, we hebben deze ziekte net bijna onder controle, waarom hem weer een kans geven?

  Waar ben je bang voor als je je kindje wel laat inenten tegen de Rode Hond?

  Je sluit af met verdiep je….Alsjeblieft, verdiep je dan ook in informatie die wetenschappelijk bewezen is. Mijn belangrijkste vraag aan je: waar ben je bang voor als je je kindje wel laat inenten? De risico’s van niet inenten zijn toch veel groter dan de risico’s van wel inenten, tenminste, na de verdieping die ik heb gedaan op basis van wetenschappelijk bewezen onderzoeken…

  1. Ik moet mij toch bij Sharon voegen, om heel eerlijk te zijn. Iedereen doet wat hij of zij wilt met zijn kinderen natuurlijk. 😉 Maar men moet er ook bij stilstaan dat zulke beslissingen soms ook gevolgen kunnen hebben voor mensen in de (nabije) omgeving.
   And let’s be honest, zij hebben er dan uiteindelijk niet voor gekozen om in de buurt te komen van een niet-ingeënt kind dat misschien iets op hen overzet en zo iets teweegbrengt waar zijzelf zich langs alle kanten tegen willen wapenen.

   1. Dat is dus de met wat ons opgedrongen wordt aan het vaccinatieverhaal de grootst mogelijk onzin. Hoe kan een niet-ingeënt kind in godsnaam een gevaar zijn voor een wel ingeënt kind? Jullie gaan er toch van uit dat die inentingen werken???
    Overigens, wisten jullie ook dat er veel gevallen van vaccinatieschade voorkomt?
    En dat, áls de vaccinaties al werken (wat niet het geval is, verdiep je er maar in, die na een jaar of 15 uitgewerkt zijn (wordt door het RIVM zelf aangegeven)? Laat jij je dan ook eens in de 15 jaar telkens opnieuw vaccineren? Ik zie het geen enkele ouder doen, want daarmee zou iedere ouder ZELF al een bron zijn van ziekten voor zijn/haar eigen kindje.
    Lees je eerst goed in voordat je dit soort onzin uitkraamt.
    Bovendien: weet jij precies welke rotzooi er allemaal zit in die vaccinaties? Ik noem er een paar: aluminium, formaline, ook wel sterk water genoemd (het goedje waar ze lijken mee inbalsemen om het goed te houden), DNA van varkens, maar ook van foetussen. En zo nog wat meer. Dat kleine babylijfje krijgt daarvan zoveel ingespoten, “geschikt” voor een heel aantal volwassenen tegelijk. Dan ben je in mijn ogen toch niet snugger bezig.

    1. Ik ben het compleet met je eens.
     Steeds meer mensen in mijn omgeving vaccineren niet en of niet meer.
     Steeds meer om mij heen zie ik dat gebeuren.
     Daar ben ik zo blij om.
     Mensen worden wakker en gaan eerst nadenken voor ze met de massa mee lopen in blinde vertrouwen.

   2. Dit snap ik niet. Als je eigen kinderen zijn ingeënt, dan is er toch geen probleem dat ze met een niet geënt kind omgaan, want ze hebben de ‘veiligheid ‘ van die vaccinaties. Ik kan er niet bij waarom iedereen zich hier druk om maakt. De een doet het wel, de ander niet. Dat heet vrijheid van keuze. Laat het gaan!

  2. Ik wil toch even reageren op je bof-argument: die epidemie in 2007-2009 was namelijk niet voornamelijk onder niet-gevaccineerden, maar onder JUIST WEL gevaccineerde studenten in het noorden en oosten van Nederland (ik was namelijk zo’n volledig gevaccineerd ‘slachtoffer’). Vaccinaties geven namelijk geen garanties. En wat betreft de mazelen: tussen 2005 en 2015 zijn er GEEN kinderen overleden aan mazelen in de VS, maar wel 68 door de vaccinatie overleden (volgens het CDC!!!) niet zo onschuldig als het lijkt dus. Verbanden tussen vaccinaties en overlijdens/lichamelijke klachten worden niet gelegd of niet onderzocht, het is namelijk dezelfde industrie die grof verdient aan die vaccinaties.

   Prima dat jij wel vaccineert, maar respecteer ook de keuze van een ander. Ik ken mensen die vanaf de dag van de vaccinatie een compleet ander kind hebben, niemand die naar ze wil luisteren.

  3. Marlies, je doet het geweldig! Echt geweldig.
   Dat is dus waarmee RIVM, CB en zelfs huisartsen je een loer proberen te draaien: wetenschappelijk bewijs, dat bij nader onderzoek, bij verdieping, HELEMAAL GEEN BEWIJS BLIJKT TE ZIJN DAT WETENSCHAPPELIJK HOUDBAAR IS. Jij hebt je er goed in verdiept, dat is mij duidelijk. Beter dat één andere hier in elk geval.
   Ga je eigen weg en je zult er hoe langer hoe meer op je gevoel vertrouwen en dat is het beste.
   Succes met je afwegingen (die zijn het minst makkelijk, vind ik).

 4. Ach, als je toch niet buiten west europa op vakantie gaat werkt dat freeriden wel idd. Zelf ben ik er liever zeker van dat mijn kind ingeënt is. Kunnen we tenminste zonder zorgen naar Turkije of Kroatië op vakantie. En dan kan hij later zelf onbezorgd naar Afrika mocht hij dat willen. Die arme ouders en kids daar trouwens. Ik denk dat ze daar superblij zouden zijn als ze daar de inentingen konden krijgen die sommigen hier weigeren…

 5. Beste Marlies, kijk alsjeblieft eens deze uitzending https://www.youtube.com/watch?v=9bYqgp6RcPM want hierin is heel helder, duidelijk en met humor uitgelegd waarom die ‘hippe twijfels’ levensgevaarlijk zijn. Niet zozeer voor je eigen kind, maar ook voor de gezondheid van anderen. Kijk alsjeblieft!

 6. Zo zie je maar weer dat je, als je het anders wilt, verdomd sterk in je schoenen moet staan!

  1. Lieve Marlies
   Allereerst ent ik wel. Niet omdatcl ik de kudde volg, maar omdat ik door mijn onderzoek en ervaringen ervoor gekozen heb dit te doen.
   Ik ga toch even reageren.
   Ik denk dat moeders op deze manier reageren omdat je argumenten niet gestaafd worden met wetenschappelijke argumenten, maar meer gevoelsmatig zijn.

   Het heeft dus niks met sterk in je schoenen staan te maken, maar met je echt inlezen, dan kan je namelijk pro-vaxers laten zien waarop je die info basseert hebt.

   Ik volg meer kritische prikkers die de bovenstaande opmerkingen niet/veel minder krijgen omdat zij met wetenschappelijke feiten komen, waarom ze niet enten

   1. Hoi Kim, dank je wel dat je reageert. Ik denk ook dat je gelijk hebt. Dit blog is idd niet gebaseerd op feiten, maar ik ben ook niet volledig tegen vaccinatie. Ik heb alleen besloten het nú niet te doen en niet de cocktail die je met 9 jaar krijgt. Er zijn nog andere manieren en daar ben ik nog niet uit. Ga ik bepaalde vaccinaties wel doen en daarna ontstoren of wat voor mogelijkheden zijn er nog meer? Waarom mag ik daar niet langer over nadenken? Snap je, nu lijkt het alsof ik me er niet in verdiept heb en dat is niet waar. Ik beschrijf idd mijn gevoel met de vragen die ik heb en dat is het. Sterk in je schoenen moet je wel degelijk staan, als je een weerwoord wilt geven op het consultatiebureau of kritiek wilt aanhoren over dit onderwerp en niet meteen een feiten lijstje kan opdreunen. Groetjes, Marlies

 7. Goed van je!
  Ikzelf heb er intussen spijt van dat ik mijn kinderen altijd heb laten inenten. Ik had nu, door ervaring en onderzoek wijzer geworden, anders gekozen. De risico’s van vaccineren worden heel erg onderbelicht. Je moet zelf onderzoek doen om de onderste steen boven te krijgen, en zodra je met de negatieve gevolgen van een vaccinatie geconfronteerd wordt, sta je er alleen voor (in ieder geval met betrekking tot de reguliere zorg). Als je dan op zoek moet naar antwoorden, is het eerst dat opvalt hoeveel mensen er geconfronteerd worden met “vaccinatie-schade”.

  Het is er wel degelijk (deze vaccinatie-schade). In de bijsluiters van de fabrikant wordt zelfs gewaarschuwd dat er in bepaalde situaties niet gevaccineerd mag worden. Maar hoe vaak wordt een baby getest voordat de “spuit er in gaat”? Vergis je niet, er zijn heel veel kinderen die eigenlijk niet gevaccineerd zouden mogen worden (allergieën, gen-mutaties, maar ook de conditie op het moment van vaccineren (ziekjes, of verkouden/koorts), om maar een paar voorbeelden te noemen).

  Als dan ook nog blijkt dat het vaccinatie-programma niet gebaseerd is op de gezondheid van het individu, en zelfs niet op de gezondheid van complete bevolkingsgroepen, maar vooral de industrie dient (een miljarden-business), dan is het niet moeilijk om aan het twijfelen gebracht te worden.

  Intussen (na jaren onderzoek en beide kanten, pro en anti, goed onder de loep genomen te hebben) weet ik dat er door farmaceutische industrie en overheid veelal gelogen wordt, studies niet of nauwelijks gedaan worden, en zodra er negatieve uitkomsten zijn, deze worden verzwegen.

  Ik wens hoe dan ook iedereen het beste toe, aan degenen die er voor kiezen om wel te vaccineren, dat ze niet geconfronteerd gaan worden met de negatieve kant van een vaccinatie (auto-immuunziektes, allergieën, neurologische schade, om ook hier maar een paar voorbeelden te noemen). Ontzettend verdrietig om in je poging je kind te beschermen zo gestraft te worden. En voor degenen die ervoor kiezen om niet te vaccineren: dat kinderziektes goed doorlopen worden (wat zeker kan) en het immuunsysteem op deze manier op juiste sterkte wordt gebracht.
  Een goed werkend immuunsysteem voor een goede gezondheid!

  1. Dank je wel voor je reactie! En dat willen we uiteindelijk allemaal, gezonde kleintjes!

 8. Top! Wat fijn dat er meer mensen bestaan die niet alles klakkeloos aannemen wat een arts of het RIVM verteld. Onze kinderen zijn de proefpersonen , dus in die zin zijn vaccins zeker getest. Hier komt er bij kind en huisdier geen spuit in, nooit gehad en zal ook niet gebeuren.

 9. Ik reageer nooit maar volg je wel, maar wil nu toch even zeggen: wat ontzettend goed en dapper van je!!!! Wij enten onze zoon ook niet en ik durfde hier Een paar weken terug een blog over te schrijven. Ik heb toen de reactiemogelijkheid uitgezet omdat het gewoon ónze keuze is en ik daar geen discussie over wil. Als je het leuk vindt om te lezen waarom wij ervoor hebben gekozen, moet je het even lezen! (Niet als reclame bedoelt dit hoor… ik blog verder helemaal niet meer.)

  Wat is het een lastige keuze en wat word je ervoor veroordeelt he? Ik vind dat zo jammer… mensen begrijpen het soms echt niet. Beginnn dan weer over dat vaccineren ook goed is voor de samenleving enzo, terwijl dat echt grote onzin is!

 10. De BMR met 9 jaar wordt gegeven voor de 5% kinderen die niet voldoende antistoffen hebben gemaakt bij de 14-maanden vaccinatie. Omdat het RIVM niet weet wie tot die 5% behoort wordt iedereen dus opnieuw gevaccineerd. (Bron:RIVM)
  Als je deze niet geeft mis je in 95 van de 100 gevallen dus niks!

 11. Vroeger heeft mijn moeder Polio (verlamt zijn) gehad, omdat er nog niet werd ingeënt.
  Gelukkig is zij als één van de weinigen genezen. Dat was in die tijd een groot wonder (1930)
  Als meer mensen daar nu niet tegen inenten, dan ontstaat er weer een polio epidemie.
  Willen wij dat?
  En dat geldt ook voor andere ziekten. Buiten Europa reizen, dat is toch ook een groot risico, of niet?
  Niet inenten is niet alleen je eigen beslissing, maar ook maak je een beslissing voor anderen die zich niet inenten.