8x waarom een broertje of zusje leuk is voor je kleintje

Bij de één gaat het al weer heel snel kriebelen, bij de ander duurt het wat langer en weer een ander zegt ‘never nooit meer’. Iedereen is anders, maakt zijn eigen keuzes en dat is prima. Maar als ik naar mijn eigen kleintjes kijk, denk ik dat het mooiste wat ik ze gegeven heb, hoeveel geschreeuw het soms ook veroorzaakt, hun broertje en zusje(s) zijn.

SONY DSC

 

Nogmaals, niks moet, maar dit is waarom een broertje of zusje voor je kleintje wél erg leuk is:

– Ze leren om niet al te egoïstisch te zijn. Althans, dat hoop je… Eigenlijk ontwikkel je nog een eigenschap door je kleintje een broertje of zusje te geven: jaloezie. Ik heb een enigst kind nog nooit meer of minder jaloers of egoïstisch zien zijn. Hmm, misschien toch een beetje onzin…

– Ze leren hoe ze moeten delen met elkaar. Wat overigens ontiegelijk moeilijk kán zijn als je dat laatste lekkere koekje met je broertje of zusje moet delen. En op de gekste en onverwachtste momenten delen ze alles met elkaar.

– Ze leren problemen onderling op te lossen. Echt, ik heb geprobeerd om te bemiddelen, maar ik geef het op. Zoek het uit. Los het zelf maar op.

– Ze leren samen te werken. En dan vooral samen werken tégen mama.

– Ze hebben altijd iemand om mee te spelen. Ook al is je broertje of zusje de laatste met wie je spelen wilt, de mogelijkheid is er wel. Dus.

– Er is altijd iemand die je de gekste dingen leert, of er is altijd iemand die je de gekste dingen leren kan. Leuk joh!

– Er is er altijd iemand in zware tijden. Heb je op je donder gekregen, je broer of zus zal je een troostende blik geven. Of een triomfantelijke blik, afhankelijk waarom je op je donder kreeg.

– En het allerleukste aan een broertje of zusje zijn de plaatjes die het oplevert. Om van te smelten!!!

broer-zus