7 tips voor ouders met kinderen die huiswerk moeten maken

kinderen

Ik haat huiswerk! Ik heb er echt geen zin in. En het kost echt veel tijd in het weekend. Nee, dit zijn niet de woorden van een kind, maar van de ouder van een kind met huiswerk. En dat is best gek, want heeft het kind niet het huiswerk mee naar huis gekregen om te maken? Waarom voelen wij ons als ouders daar zo verantwoordelijk voor? En natuurlijk willen we graag dat onze kinderen goede cijfers halen. Maar is het huiswerk niet gewoon iets voor de kinderen zelf om te maken. En vooral om daar de verantwoordelijkheid voor te nemen? 

Wanneer je je als ouder vast voelt zitten in het huiswerk van je kind, probeer dan eens het volgende:

1. Bedenk bij jezelf, ‘dit is het huiswerk van mijn kind en mijn kind kan dit’. En misschien kan hij het niet perfect, misschien is hij ook niet gemotiveerd. Maar hij kan dit zelf. En zo niet dan niet, want wanneer jij het voor hem gaat maken, kan hij het zeker weten niet.

2. Stel je verwachtingen bij, meestal naar beneden. Zeker wanneer je kind de opdracht krijgt om thuis een werkstuk te maken. Zeg vooral tegen jezelf, het is zijn werkstuk, zijn verantwoordelijkheid.

3. Kalmte zal u redden! Hoe verschrikkelijk het ook kan zijn om aan te zien hoe je kind zijn huiswerk maakt, het wordt er niet beter op wanneer jij je geduld verliest. Dus blijf geduldig en blijf puntje 1 en 2 herhalen in je hoofd.

4. Eerst huiswerk maken en dan gamen/spelen/knutselen whatever ze leuk vinden om te doen. Echt, als je je kind hier consequent aan houdt, dan is dat huiswerk zo gemaakt!

5. Ook de schooltassen zijn hun verantwoordelijkheid. Je kind stimuleren om zijn tas uit te pakken en het eventuele huiswerk apart te leggen kan geen kwaad. Maar als je kind na het stimuleren pas op maandagochtend zijn tas uitpakt, heeft hij mooi pech gehad. Zijn schooltas, zijn verantwoordelijkheid.

6. Er zijn betekent niet dat je er pal naast hoeft te zitten, of dat jij het huiswerk maakt. Maar wees in de buurt en help wanneer dat gevraagd wordt, niet wanneer jij ziet dat het fout gaat.

7. Fouten mogen gemaakt worden. En vaak leren ze pas van de fouten wanneer ze zelf zien dat iets fout gaat. Jij bent de ouder, niet de meester of juf. Laat de meester of juf daarom de fouten corrigeren.


Afbeelding: NadyaEugene/Shutterstock

Previous ArticleNext Article