10x waar je schijt aan moet hebben

Je kent ze wel. Van die lijstjes met dingen die je allemaal niet moet doen en niet mag zeggen. Persoonlijk word ik altijd een beetje treurig van die verschrikkelijke lijstjes, want wie ben jij om te zeggen wat ik allemaal wel en niet mag zeggen en doen? Dat bepaal ik toch zeker zelf wel?

En voor wie het volledig met mij eens is, heb ik een lijstje gemaakt waar je volledig schijt aan moet hebben, of eigenlijk mag hebben. Want niets moet!

schijt aan

Zo moet, of mag je schijt hebben aan alle ‘wat je niet op Facebook moet zetten’ lijstjes. Want hoezo mogen mijn kinderen met hun hoofd niet op mijn profielfoto? Ik ben gewoon verrekte trots op die kleine freggelkoppies. Oké, de waarheid is dat ik mijn eigen verlepte hoofd gewoon niet meer normaal op de foto krijg.

Lange verhalen over de geweldige prestatie die het kind in kwestie heeft geleverd schijnen moeders ook al niet op Facebook te mogen zetten. Want veters strikken, een zwemdiploma halen en op een potje plassen, dat hebben we allemaal geleerd en toen was een simpele foto in het fotoboek ook meer dan voldoende. Nee we lezen nu liever allemaal shit over zwarte Pieten discussies en bizarre opmerkingen over vluchtelingen… 

Naast Facebook, schijnen er tegenwoordig ook regeltjes te zijn voor Instagram. Want ja, ook daar volgen mensen jou, en die mensen kunnen zich blijkbaar irriteren aan wat je post. Maar ja, ik schreef het al eerder, voor nu ben ik nu eenmaal die moeder op Instagram. Vind je dat niet leuk? Mijn eerste gedachte is dan eigenlijk ‘#hallo #just #unfollow’ en mijn tweede gedachte ‘#schijt #eraan’.

En dan hebben we nog de ellenlange en overkill aan lijstjes over wat je allemaal niet mag zeggen.

Wat je niet mag zeggen tegen zwangere vrouwen, die willen blijkbaar niet horen dat hun buik groot is. Maar als je zegt “Sjees waar is je buik? Weet je zeker dat je zwanger bent?”, dat willen ze al helemaal niet horen, want stiekem is zo een enorme toeter toch best iets om trots op te zijn.

Wat je niet mag zeggen tegen nieuwe moeders. Nee, adviezen willen ze vooral niet horen. Weet je, zoek het lekker uit!

Aan een thuisblijfmoeder mag je niet vragen wat ze overdag doet, want blijkbaar voelt dat alsof je denkt dat ze de hele dag op haar luie kont zit te Netflixen. En aan een werkende moeder mag je niet vragen of ze het lastig vindt om het werken te combineren met de kinderen, want blijkbaar vind je dan dat ze de zorg van haar kinderen laat verloederen.

En ga zo maar door… Wat je niet mag zeggen tegen een moeder die borstvoeding geeft, wat je allemaal niet mag zeggen tegen een moeder die flesvoeding geeft. Zeker mag je tegen een moeder met jongens niet beginnen over meisjes en tegen een vader met meisjes mag je niet beginnen over jongens. Enzovoorts, enzovoorts.

Weet je, mensen tonen interesse en proberen gewoon een praatje te maken, of ze constateren een feit. Ze posten die foto niet speciaal om jou te irriteren. En ze maken die opmerking niet om jou te kwetsen. En ja, sommige vragen zijn ook voorspelbaar en sommige Facebook- of Instagramposts zijn misschien een beetje irritant. Maar zou het niet fijner zijn om gewoon lekker te doen en te zeggen wat je zelf wilt en schijt te hebben aan wat anderen ervan vinden?

Want uiteindelijk doen en zeggen we allemaal maar wat.

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

8 Comments

  1. Haha goed stuk, al zijn er wel mensen die soms wel dingen zeggen om je te kwetsen 😉

  2. Amen to that! Helemaal met je eens, al is het -vooral als het om je opvoedkunde en moederschap gaat- soms best lastig !

  3. Goed stuk! Helemaal waar. Helaas denken mensen dat als ze je denken te kennen ze ook iets over je te zeggen hebben.