Zwembad in de tuin, wat heb je nodig?

zwembad tuin nodig

Nu de kans groot is dat we deze zomer met z’n allen vakantie zullen vieren in Tuinesië, vliegen de zwembaden als spreekwoordelijke warme broodjes de toonbank over. Ook wij deden mee aan deze hysterie en bestelde een opzetzwembad. Aangezien we komende zomer toch geen tuinfeestjes zullen geven, zijn we ook meteen maar voor een tuin vullende variant gegaan, oftewel een zwembad van 2 meter bij 4 meter. Maar met enkel een opzetzwembad ga je het niet redden. Je hebt namelijk nog veel meer nodig bij zo’n gigantisch Intex zwembad in de tuin. Wat je nou precies allemaal nodig hebt bij een zwembad in je tuin, vertel ik in dit artikel. 

Een rond of rechthoekig zwembad?

We kwamen eerst voor dit dilemma te staan, kopen we een rond of een rechthoekig opzetzwembad? Het grootste voordeel van een rond opzetzwembad is dat de constructie heel stevig is. Daarbij oogt een rondzwembad vaak gezelliger en kun je gemakkelijke kringspelletjes spelen. Maar het voordeel van een rechthoekig zwembad is dat je de ruimte in een kleine tuin volop benut. Aangezien wij een vrij kleine tuin hebben, was de keuze snel gemaakt, het werd een rechthoekig zwembad.

Welk zwembad, een opblaas zwembad of een frame zwembad?

Toen kwam de volgende keuze, gaan we voor een opblaas zwembad of een frame zwembad in de tuin? Een opblaas zwembad is heel makkelijk op te zetten en ook weer heel makkelijk om weg te halen. Maar met kinderen in de leeftijd tussen 8 – 12 jaar, biedt een opblaas zwembad enkel verkoeling, maar niet veel uitdaging. Een frame zwembad is dan weer net iets groter, steviger en dieper. Een frame zwembad kun je kopen van het merk Intex of Bestway, dat zijn de twee bekende merken. Welk merk beter is, durf ik niet te zeggen. Volgens mij zijn de zwembaden van Intex en Bestway praktisch hetzelfde.

opzet zwembad tuin

Welk frame zwembad je uiteindelijk kiest, hangt een beetje af van je budget. We hebben een aantal jaren met een Intex opzetbad gedaan, welke over een Metal Frame beschikte. De wat luxere frame zwembaden (de Prism Frame) hebben een stevigere constructie en materiaal, maar zijn dan ook een stukje duurder. En dan kun je ook nog de Ultra XTR Frame zwembaden kopen, deze zwembaden zijn nog steviger en nog duurder.

Onze ervaringen met onze eerste frame zwembad (metal frame) was op zich prima, maar de kinderen gaan nu eenmaal op de rand zitten, of klimmen over de rand van het zwembad. Hierdoor is er na drie jaren gebruik een hoek van het zwembad gebroken. Een ander verschil tussen de frame zwembaden is de diepte. Een Prism Frame zwembad wordt met trappetje geleverd, de randen zijn hoger en daardoor ook het zwembad dieper. Een groot voordeel hiervan ten opzichte van een Metal Frame zwembad is dat de kinderen niet snel over de randen zullen klimmen, maar via het trappetje het zwembad in en uit zullen gaan. Dat scheelt een hele hoop balast op het frame en zal daardoor ook minder snel stuk gaan.

zwembad in tuin

Wat heb je nodig voor een opzetzwembad?

Wat je nodig hebt voor een opzetzwembad in de tuin is ook weer afhankelijk van je budget en je wensen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wanneer je een zwembad voor in de tuin koopt, moet je even goed opletten wat erbij geleverd wordt. Zo wordt er bij een Metal Frame niks bijgeleverd. Je moet dus zelf nog alle accessoires voor je zwembad kopen. Goede informatie bij een opzetzwembad is dus wel belangrijk.

Bij een Prism Frame zwembad verschilt het per pakket. Er zijn pakketten inclusief afdekzeil en pomp. En vanaf een bepaalde hoogte zit er standaard een ladder bij. Kortom, even goed opletten wanneer je bestelling plaatst.

Wat wij nodig vonden voor een opzetzwembad in de tuin was het volgende: 

Wij hebben gekozen voor een Prism Frame zwembad met de afmeting van 400 x 200 (inmiddels overal uitverkocht). Bij dit zwembad wordt standaard een filterpomp en een ladder geleverd.

We hebben geen gras in de tuin en daarom is een grondzeil zeker aan te raden. Eventueel kun je als extra bescherming ondertegels onder het zwembad plaatsen, deze hadden wij nog van het vorige zwembad.

Aan het einde van de dag wil je je zwembad afdekken, want er dwarrelt van alles door de lucht. Een passend afdekzeil is voor een zwembad in de tuin dan ook een must.

Wat wij ook nodig vonden, was een voetenbad. Voordat je het zwembad betreedt, dompel je je voeten eerst even in het voetenbad. Het scheelt enorm veel vuil in het water. Je zou dit natuurlijk ook met een teiltje water kunnen doen, maar het Intex voetenbad kan precies aangesloten worden op de ladder.

Toch ontkom je niet aan vuil in het zwembadwater, daarom is het verstandig om ook meteen een schoonmaakset te kopen. Wij kochten een zwembad schoonmaakset met bodemzuiger, een schepnet en een telescopische steel, dit kun je aansluiten op een tuinslang.

En als laatste kochten we een verwarming om het water te verwarmen. Zo kunnen we ook op dagen dat het buiten wat koeler is gebruik maken van het zwembad in de tuin.

 • Prism Frame zwembad (inclusief filterpomp en ladder)
 • Grondzeil en ondertegels
 • Passend afdekzeil
 • Voetenbad
 • Zwembad schoonmaakset
 • Verwarming voor het zwembad

Bij Decathlon kun je terecht voor leuk waterspeelgoed! Of van die toffe duikbrillen als deze. Of je gaat gewoon lekker zwembad spelletjes spelen. 

Zwembad onderhoudsproducten

En dan is het de bedoeling dat we het water gaan onderhouden, zodat we niet om de haverklap het water hoeven te verschonen. Het belangrijkste onderdeel zit al bij het zwembad en dat is de filterpomp. Een filterpomp zorgt voor circulatie en filtering. Aangeraden wordt om het water twee keer per dag volledig rond te pompen. Maar het water alleen filteren is niet genoeg om het goed te onderhouden. Als je een langere tijd met het water in je zwembad wil doen, zijn er nog meer onderhoudsproducten nodig zoals chloortabletten, PH minus en PH plus. En om die juiste PH waarde te meten, zijn er weer teststrips nodig. De pH- waarde van het water moet tussen 7,2 en 7,6 liggen. Wanneer je teststrip anders vertelt, dan moet je dus aan de slag met met pH-verlagende of pH-verhogende middelen. Chloortabletten desinfecteren het zwembadwater en beschermen tegen bacteriën en algen.

Zwembad onderhoudsproducten die wij aangeschaft hebben:

 • Zwembad teststrips – 3 in 1
 • Elektronische pH- en chloormeter (hiermee worden de teststrips eigenlijk overbodig, het is een gemakkelijke manier om het water te meten)
 • 1 kilo PH plus
 • 1 kilo PH minus
 • 1 kilo chloortabletten
 • Chloordrijver (om de chloortabletten in te doen, zorgt ervoor dat er continue de juiste hoeveelheid chloor in het water toegediend wordt)

Zwembad kopen

Er zijn verschillende online shops waar je Intex en Bestway zwembaden kunt kopen. Ik raad aan om alles bij Fonq te bestellen. Dan kun je namelijk meteen alle accessoires mee bestellen. En Fonq verkoopt bijvoorbeeld het merk Bestway zwembaden. Maar helaas zijn niet alle zwembaden direct verkrijgbaar, bij Bol.com kunnen bestellen.

En dat is wel zo’n beetje het antwoord op de vraag wat je nodig hebt voor een zwembad in je tuin. Nu alleen de zon nog.

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.