Wat te doen als je niet op vakantie gaat?

Hoewel de meeste gezinnen hun sleurhut weer uit de stalling halen en traditiegetrouw richting het zuiden van Europa tuft, zijn er ook steeds meer gezinnen die een staycation vieren. Oftewel, ze gaan een jaartje niet op vakantie, maar blijven lekker thuis tijdens de vakantie. Het kan zijn dat een vakantie simpelweg te veel geld kost en dat je daarom niet op vakantie gaat met de kinderen. Of misschien ben je aan het sparen voor een grote reis met het gezin? Wat de reden van de staycation ook is, iedere ouder stelt dezelfde vraag. Wat te doen als je niet op vakantie gaat? 

Want de grootste zorg van elke ouder die niet op vakantie gaat, is dat de kinderen zich gaan vervelen. En eerlijk is eerlijk, er is helemaal niks mis met een beetje verveling! Maar zes weken helemaal niets doen, is wel erg lang. En daarom heb ik hier een aantal staycation-ideeen voor je verzameld. Zodat jij en de kinderen genoeg te doen hebben, als je niet op vakantie gaat.

Hoe kom je met kinderen thuis de vakantie door?

1. Maak een aftelkalender! Het klinkt misschien een beetje deprimerend om een aftelkalender te maken voor wanneer de kinderen weer terug naar school gaan, maar het geeft wel houvast tijdens een vakantie thuis. Zoals ik al zei, zes weken is lang! En wanneer je niet echt een onderbreking in de vorm van een vakantie hebt, is het voor je gevoel oneindig. Op een aftelkalender kun je ook je geplande activiteiten zetten. Zo kunnen de kinderen aftellen naar bijvoorbeeld een dagje uit.

2. Maak themaweken. Iedere week heeft een ander thema en in dat thema, verzin je activiteiten. Het thema is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Zo kun je bijvoorbeeld een week het thema beroepen doen. Elke dag voer je een activiteit uit van een beroep. Denk aan de bakker en ga koekjes bakken. Of denk aan dierenverzorger en ga naar de kinderboerderij.

3. Maak samen met de kinderen een to-do-list. Het liefst op een groot vel papier, wat je aan de muur kunt hangen. Op deze to-do-list mag van alles te komen staan. Van kamer opruimen tot zwemmen in een meer. Doordat je samen met de kinderen een to-do-list maakt en de kinderen dus ook inspraak geeft in de dingen die je kunt doen, voelen ze zich betrokken en verantwoordelijk voor de activiteiten.

4. Plan ook af en toe een dag zonder plannen. Je weet wel, zo een dag dat je wakker wordt en geen idee hebt wat de dag zal brengen. Misschien wel helemaal niets. Misschien wordt dit de dag van verveling. De vraag ‘wat te doen als je niet op vakantie gaat?’ schiet op zo’n dag meerdere keren door je hoofd. Of misschien komen vandaag de meest spontane ideeën boven drijven.

5. Maak een vakantie ideeën pot. Voor de ideeën in de pot, verwijs ik je graag naar deze leuke dingen om te doen zonder scherm. Of misschien haal je uit deze ideeën om te doen in de vakantie wel wat inspiratie voor in de pot. Elke dag, of om de dag haal je een idee uit de pot en voer je samen met de kinderen uit.

Een staycation leuk maken voor jezelf

Voor de kinderen is zes weken thuisblijven erg lang, maar voor moeder ook! Daarom is er helemaal niets mis mee om de staycation voor jezelf ook een beetje leuk te maken. Hier voor moeder een paar ideeën om te doen als je niet op vakantie gaat.

1. Lees een boek! Om een boek te kunnen lezen, hoef je niet perse ergens in een warm land aan een zwembad te liggen. Het kan ook gewoon in je eigen tuin. Of op de bank. Gewoon overdag, terwijl de kinderen aan het spelen zijn.

2. Laat de kinderen een maaltijd bereiden. In de vakantie niet te hoeven koken, hoe lekker is dat? Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, maar ze kunnen meer bereiden dan je denkt! Laat ze daarom gerust een keer het avondeten klaarmaken.

3. Houd een filmmarathon. Een druilerige dag? Perfect voor een filmmarathon!

4. Slaapfeestjes. Oké, dit klinkt misschien niet als het ultieme ‘een staycation leuk maken voor jezelf’. Máár wanneer je kinderen voor een slaapfeestje over de vloer hebt,  is de kans groot dat jouw kinderen ook dáár een nachtje gaan slapen. Oftewel, tijd voor jezelf en voor je partner. Wat te doen als je niet op vakantie gaat? Stuur je kinderen uit logeren!

5. Wees toerist in eigen land. Niet op vakantie gaan, betekent natuurlijk niet dat je geen toerist mag zijn. Toerist in eigen land is ook superleuk! Ga op zoek naar leuke dingen om te doen in je eigen regio of zelfs in je eigen stad. Het zal je verbazen hoeveel plekken en dingen je nog niet kent van je eigen omgeving.

Zie je? Je hoeft niet perse op vakantie te gaan om een beetje vakantiegevoel te krijgen. Wanneer je niet op vakantie gaat, zijn er genoeg leuke dingen om te doen. Het is maar net hoe je ermee omgaat.


staycation

Afbeelding: Syda Productions/Shutterstock

 

Previous ArticleNext Article