Mag ik mijn jas uit?

“Mag ik mijn jas uit?”, vraagt een meisje tijdens de overblijf. “Nou laat je jas nog maar even aan, het windje is nog wel fris hoor”, antwoord ik haar. Ze is het er duidelijk niet mee eens, want in de twintig minuten dat we buiten zijn loopt ze continu dreinend achter mij aan. Jammerend “ik wil mijn jas uuuuuiiiitttt, ik heb het zooooo waaaarm”.

Eigenlijk wil ik het negeren, ik wil die keuze helemaal niet maken. Ik heb al genoeg discussies met mijn eigen kinderen over kleding. Waarom denken kinderen dat ze bij het zien van één zonnestraal gelijk in hun bikini kunnen rondlopen? Doe niet zo moeilijk, hou je jas gewoon aan!

Of ben ik degene die moeilijk doet? 

Wat zouden de redenen kunnen zijn waarom alle kleuters toch zo graag hun jas uit willen? De zon schijnt, maar het is fris (vind ik). Wanneer mogen kinderen hun jas uit? Kleuters zijn actief, rennen in het rond en misschien krijgen ze het daar ontzettend warm van. Te warm met een jas. Misschien kunnen kinderen beter tegen kou? Misschien ben ik een koukleum? Misschien moet ik gewoon wat meer bewegen?

Het punt is, dat ik me verantwoordelijk voel voor die kinderen. In mijn achterhoofd bedenk ik, wat zouden de ouders ervan vinden? Maar dat kan ik helemaal niet weten, ik ken de ouders niet en bovendien heeft iedere ouder een andere mening. En tegelijkertijd onderdruk ik de wensen van het kind en het gehele ‘baas over eigen lichaam zijn’ wordt hiermee van tafel geschoven.

Wordt een kind ziek van een beetje kou? Nee! Leert een kind van zijn eigen keuzes? Ja! Want hij zal snel genoeg ontdekken of het daadwerkelijk niet te koud zal zijn.

Dus ik denk dat het tijd wordt dat we de kinderen daar los in moeten laten en hen de mogelijkheid geven om, tot op zekere hoogte, hun eigen keuzes te maken. Want als ze al geen zeggenschap en keuzemogelijkheid hebben over zoiets simpels als kleding, hoe moet dat dan als ze straks echt serieuze keuzes moeten maken?

Dan gaan ze het maken van keuzes ontwijken, want ze willen die keuzes helemaal niet maken. Net als ik.


jas uit discussie

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Vandaag kwam die van mij uit school met trui, winterjas en handschoenen….. meer dan 20 graden