5x waarom je een vechtsport voor je kind zou willen

vechtsport

Wanneer je begint over het onderwerp ‘vechtsport en kinderen’ kun je gemengde reacties verwachten. Niet iedere ouder ziet heil in het zinloze geweld. Ze zijn bang dat het juist agressie en geweld aanmoedigt. Toch zijn er ook genoeg andere ouders die een vechtsport voor hun kind juist belangrijk vinden. Het bevordert juist zelfdiscipline, emotionele stabiliteit en respect. En dat naast de fysieke vaardigheden die kinderen ermee opsteken.

Zelf begon ik ooit aan de kant van ‘vechtsport is niks voor kinderen’, maar nu mijn kind al een aantal jaren een vechtsport beoefend, weet ik beter. Nu kan ik je ook vertellen waarom je een vechtsport voor je kind zou willen. Of je kind nu heel bazig is, juist te verlegen of misschien gewoon een beetje hyper, een vechtsport leert je kind veel belangrijke levenslessen. En de eerste reden vind ik persoonlijk in deze tijd, misschien nog wel het mooist!

Respect

Een vechtsport leert je kind respect te hebben voor anderen en voor zichzelf. In deze sport zijn er altijd risico’s op letsel. Door respect te hebben voor jezelf en je tegenstander, en door de regels en richtlijnen van de sport te volgen, kun je deze risico’s beperken.

Vechtsporten hebben een lange geschiedenis van het benadrukken van discipline, zelfbeheersing, en respect voor anderen. De trainingen beginnen dan ook altijd met het benadrukken van het belang van respect en discipline. Een voorbeeld van hoe respect wordt getoond in de vechtsport, is het groeten van je tegenstander voor en na een wedstrijd. Voor de kinderen is dat het begroeten van de meester aan het begin en aan het einde van de les.

Daarbij is het hebben van respect gewoon één van de belangrijkste vaardigheden voor het opbouwen van gezonde relaties.

Zelfverdediging

Laten we er niet omheen draaien, dit vind ik ook een goede reden waarom je je kind op een vechtsport zou willen. Het leert je kind technieken om, in geval van nood, zichzelf te verdedigen. En het liefste de ‘aanvaller’ zo snel mogelijk uit te schakelen. Ik vind het dan ook een verrekte fijn idee dat mijn kind leert hoe hij zichzelf kan beschermen en verdedigen in situaties waarin hij zich bedreigd of onveilig voelt. Zeker hij nu steeds ouder wordt en straks naar de middelbare school gaat.

Zelfvertrouwen

Door het leren van zelfverdedigingstechnieken kan je kind zijn zelfvertrouwen een boost geven. Hij leert dan om assertief op te treden in bedreigende situaties. Daarbij is zelfvertrouwen ook belangrijk voor andere dingen in het leven. Zo zijn kinderen met zelfvertrouwen vaak beter in staat om sociale relaties op te bouwen. Wanneer kinderen zelfvertrouwen hebben, zijn ze vaak veerkrachtiger en beter in staat om met uitdagingen en tegenslagen om te gaan. En kinderen die vertrouwen hebben in hun eigen capaciteiten, zijn vaak meer bereid om nieuwe dingen te proberen en leren sneller. Dus een beetje zelfvertrouwen is niet alleen handig bij bedreigende situaties, het is voor iedere situatie in het leven fijn om te hebben.

Discipline

In een vechtsport is discipline en doorzettingsvermogen heel belangrijk. En niet alleen in deze sport, het is in het hele leven van je kind handig om te hebben. Het aanleren van discipline is belangrijk voor je kind omdat het hem helpt om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen gedrag en acties. Door discipline te leren, leert je kind om zichzelf te beheersen en zijn impulsen onder controle te houden, zelfs als het moeilijk is.

Een belangrijk onderdeel van discipline in de vechtsport is mentale focus. Je kind leert om zich te concentreren op zijn eigen training en doelen. Daarbij is emoties onder controle houden, agressie te beheersen en respect hebben voor de leraar, een belangrijk onderdeel van discipline.

Gezondheid

En last but not least, het is een goede manier om fit te worden en te blijven. Wanneer je kind een sport waarbij hij moet vechten beoefent, leert hij vaak technieken om zijn evenwicht en coördinatie te verbeteren. Om over zijn kracht nog maar te zwijgen. Een potje stoeien sla ik tegenwoordig af, dat laat ik lekker aan zijn vader over.

vechtsport

Welke vechtsport voor je kind

Niet alle vechtsporten zijn natuurlijk hetzelfde zijn en sommige zijn meer geschikt voor kinderen dan andere. Welke vechtsport het beste past bij jouw kind, is aan je kind en aan jezelf. Je kunt her en der eerste een proefles nemen om uit te vogelen welke vechtsport het beste past. Check altijd even of de instructeur bekwaam en ervaren is in het werken met kinderen. En zorg ervoor dat de veiligheid van je kind altijd voorop staat! Dan is het beoefenen van een vechtsport een geweldige manier voor je kind om zelfvertrouwen op te bouwen, discipline te ontwikkelen en hun algehele gezondheid en welzijn te verbeteren.

Karate

Karate is een krijgskunst die zijn oorsprong vindt in Japan. Het is een sport waarbij je verschillende technieken gebruikt om jezelf te verdedigen en aan te vallen. Karate heeft veel voordelen voor kinderen. Een van de belangrijkste voordelen is dat het kinderen kan helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Door het beoefenen van karate leren kinderen hun lichaam te beheersen en kunnen ze hun grenzen verleggen. Dit kan bijdragen aan het opbouwen van een positief zelfbeeld.

In karate zijn er verschillende niveaus van vaardigheid. Kinderen beginnen meestal op een lager niveau en kunnen geleidelijk aan naar een hoger niveau gaan door het behalen van bepaalde testen. Het is belangrijk voor kinderen om te weten dat het behalen van een hogere vaardigheidsniveau niet alleen gaat over het beheersen van de technieken, maar ook over discipline en respect.

Judo

Judo is een vechtsport die perfect geschikt is voor kinderen van alle leeftijden. Het is een vorm van krijgskunst die zich richt op het gebruik van technieken om een tegenstander te werpen, te immobiliseren of te laten aftikken. Naast het leren van vaardigheden zoals kracht, lenigheid en coördinatie, kan judo kinderen ook belangrijke levenslessen leren over respect, discipline en teamwork.

Een van de belangrijkste aspecten van judo is het concept van ‘randori‘, wat Japans is voor ‘vrij oefenen’. Tijdens randori wordt een kind uitgedaagd om zijn of haar vaardigheden te testen tegen een partner die in staat is om weerstand te bieden. Dit helpt kinderen om te leren hoe ze kunnen omgaan met de druk en uitdagingen die ze in het dagelijks leven kunnen tegenkomen.

Taekwondo

Taekwondo is een krijgskunst die oorspronkelijk uit Korea komt. Het richt zich op het gebruik van kicks en punches om een tegenstander te verslaan, maar het heeft ook een sterke nadruk op discipline, zelfbeheersing en respect. Taekwondo is een uitstekende sport voor kinderen van alle leeftijden en kan hen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van lichaamsbeweging, zelfvertrouwen en discipline.

Een van de grootste voordelen van Taekwondo voor kinderen is de nadruk op discipline en zelfbeheersing. Kinderen leren niet alleen hoe ze zichzelf moeten verdedigen, maar ook hoe ze hun emoties onder controle kunnen houden en respectvol kunnen omgaan met anderen.

Kickboksen

Kickboksen is een populaire vechtsport die de laatste jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen. Het is een uitdagende sport die niet alleen goed is voor de fysieke conditie, maar ook voor de mentale ontwikkeling.

Kickboksen is een vechtsport waarbij stoten en trappen worden gecombineerd. Het is een intensieve sport waarbij het lichaam op verschillende manieren wordt belast. Het doel van kickboksen is om de tegenstander uit te schakelen door hem te raken met stoten en trappen. Bij kickboksen wordt er gebruik gemaakt van beschermende materialen zoals handschoenen en scheenbeschermers om blessures te voorkomen.

Kungfu

Kungfu is een traditionele Chinese krijgskunst die al eeuwenlang wordt beoefend. Het is niet alleen een vechtsport, maar ook een manier van leven en een manier om discipline, zelfbeheersing en zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Kungfu-lessen voor kinderen zijn meestal gericht op het aanleren van de basisprincipes van kungfu, zoals houdingen, stoten, trappen en blokkades. Kinderen kunnen ook leren hoe ze zichzelf kunnen verdedigen en hoe ze kungfu kunnen gebruiken om fit te blijven en gezond te blijven.

Krav Maga

Krav Maga is een zelfverdedigingsstijl die populair is bij volwassenen, maar ook zeer geschikt is voor kinderen. Het is een realistische en effectieve methode die kinderen kan helpen om zichzelf te beschermen tegen fysieke bedreigingen.

Krav Maga is een zelfverdedigingsstijl die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor het Israëlische leger. Het is een systeem dat zich richt op realistische scenario’s waarin een persoon zich kan bevinden bij een aanval. Krav Maga maakt gebruik van eenvoudige technieken die gemakkelijk te leren en te onthouden zijn. Het doel van Krav Maga is om kinderen te leren hoe ze zichzelf kunnen verdedigen in een gevaarlijke situatie.

Heb jij nog redenen waarom je wel of niet een vechtsport voor je kind zou willen?

vechtsport
Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.