Vaders zijn gelukkiger dan moeders

Volgens onderzoek zijn vaders gelukkigere ouders dan moeders. En waarom? Omdat ze meer plezier hebben. Ik kan me daar ook enigszins wel iets bij voorstellen, aangezien het over het algemeen de moeder is die alle rotzooi aan het opruimen is, terwijl vader op de bank een potje Fortnite meespeelt. Maar als er weer iets gegeten moet worden, of het kleine telg krijgt dorst, wordt moeder weer ingeschakeld. ‘MAAAAM, ik heb DOOORST!’ Zie daar de lol maar eens van in. 

Hoe komt het toch dat vaders gaan zitten spelen met hun kinderen, terwijl de moeders continu aan het zorgen zijn? Ik bedoel, niemand heeft gezegd dat moeder niet mee mag spelen. Of dat zij in de keuken moet blijven staan voor als er iemand weer wat drinken wil. Waarom vragen die kinderen dat toch altijd aan moeder en nooit hij vader? Hij zit freaking naast je!

Nou ja, terug naar het onderzoek. Maar liefst 18.000 koppels deden mee aan dit onderzoek. Ondanks dat vaders steeds meer een rol krijgen in het huishouden en de opvoeding, kwam in het onderzoek naar voren dat toch echt het meest op de moeder terecht komt. Leuk zo een ‘papadag’, zeker als je de hele dag kunt Fortniten. Dat zou je als moeder ook gewoon kunnen doen. Toch lukt het moeders niet om los te komen van de taken die ze ‘moeten’ (vinden ze zelf) doen. Ze gunnen zichzelf amper de rust en ruimte om bij de kinderen te gaan zitten en te genieten. Tja, daar word je chagrijnig van, logisch.

Moeders en schuldgevoel

Moeders hebben snel last van schuldgevoel. Ergens hangt er een perfect plaatje. Aan dat plaatje zou je willen voldoen, maar dat kost zo ontiegelijk veel inzet, wilskracht en energie. Bovendien gaat het behalen van dat plaatje ook ten koste van de tijd die je kunt doorbrengen met je kinderen. Want je kunt niet een spelletje spelen én je keuken opruimen. Het is of het één of het ander. Maar kies je voor het één dan borrelt er in je achterhoofd een schuldgevoel, omdat je weet dat het ander ook gebeuren moet. Schuldgevoel, niemand die daar ooit gelukkiger van werd. Vaders kunnen dat beter loslaten, of beter gezegd ze hebben dat nooit vastgehad. Het is of het één of het ander. Punt uit.

De oplossing is simpel

Hoe wordt een moeder net zo gelukkig als een vader? De oplossing is simpel. Heel simpel zelfs. Kijk wat meer naar die kerel van je en doe wat hij doet. Maak je niet druk om al die 100 dingen die gedaan moeten worden. Laat het los. Vertel je kinderen dat hun vader ook dingen kan, heel goed zelfs. Speel lekker een potje Fortnite mee. Of Mario, of waar je dan ook gelukkig van wordt. Die was kan wel wachten, of huur een schoonmaker in. Want voor je het weet zijn je kinderen groot en is jouw gelukkige leventje ver te zoeken.


vaders gelukkiger

Vader en zoon gamen: LightField Studios/Shutterstock

 

Previous ArticleNext Article