Tips hoe je je kind kunt leren sparen

kind spaarpot

Leren omgaan met geld en geld sparen kan een moeilijk klusje zijn in de opvoeding. Menig ouder is het zelf nog aan het leren door te vallen en op te staan. Maar het is wel heel belangrijk om je kind te leren hoe het een stabiele en veilige financiële basis krijgt. En dat begint vaak met leren sparen vanaf een jonge leeftijd, zodat het uiteindelijk een gewoonte wordt om geld opzij te zetten. 

Naast zelf sparen voor je kind, kun je je kinderen ook leren sparen. Hier heb ik een aantal tips.

1. Praat erover

Wanneer je met je kinderen door de speelgoedwinkel loopt, veranderen ze in kleine eksters. Hij zal bij alles wat hij mooi vindt roepen dat hij dat hebben wil. Logisch, want je kind ziet in eerste instantie vooral het toffe speelgoed, niet de prijs die eraan vast hangt. Maar wanneer je je kind uitlegt wat het allemaal kost en wat hij er eventueel voor laten moet, zal de helft van zijn verlanglijstje al wegvallen. Wanneer je kind wat ouder wordt, kun je het hebben over dingen die je graag wilt hebben en dingen die je moet hebben. Op een gegeven moment kun je ze daar ook een eigen verantwoording in geven, door ze bijvoorbeeld bepaalde dingen te laten kopen van hun zakgeld. Denk aan nieuwe gymschoenen, een agenda voor school of cadeautjes voor vrienden en vriendinnen.

2. Een simpele spaarpot

Leren sparen begint voor jonge kinderen bij sparen in een spaarpot, omdat het heel tastbaar is. Door het geld op één plek te verzamelen en zo nu en dan samen te tellen, kun je een kind laten zien dat het geld steeds meer wordt wanneer je spaart. En wanneer je kind iets heel graag hebben wil, kun je laten zien hoeveel hij er nog voor sparen moet.

3. Open een bankrekening

Sowieso is het verstandig om ook zelf wat opzij te zetten voor je kind, maar je kind kan hier ook aan meedoen. Wanneer er bijvoorbeeld veel geld in de spaarpot zit, kun je aanbieden om het geld op de bank te storten. Zo leert je kind dat wanneer je geld niet uitgeeft, steeds meer wordt. Je kunt hiervoor een spaarrekening bij de bank openen of kijk eens bij een aanbieder als Raisin.

4. Houd een kalender bij

Heeft je kind een doel om te sparen? Hij spaart bijvoorbeeld voor een spelcomputer, laat hem dan door middel van een kalender zien hoe lang hij ongeveer nog moet sparen. Zet een groot kruis op de dag dat hij zijn zakgeld krijgt, zo kan je kind beter visualiseren wanneer hij zijn doel zal bereiken.

5. Doel om te sparen

Kinderen het nut van sparen laten inzien, doe je door ze het te laten ervaren. Doelloos sparen zullen ze compleet nutteloos vinden. Maar willen ze iets heel graag hebben, dan zullen ze wel het nut van sparen inzien. Het is heel verleidelijk om je kind een beetje te helpen wanneer hij bijna bij zijn doel is, maar het is beter om hem ook die laatste loodjes zelf te laten sparen. In de grote mensen wereld is er ook niemand die dat laatste restje zomaar aanvult. Door dit te ervaren zal hij leren dat je soms wat moet laten om je doel te halen en ook soms geduld moet hebben om tot je spaardoel te komen.

6. Voorbeeld doet volgen

Soms is de beste manier om iets te leren door een goed voorbeeld te hebben. Zo kun je ook je kind leren sparen. Doe daarom zelf zo min mogelijk roekeloze uitgaven. En wanneer je zelf graag iets hebben wil, laat dan duidelijk zien hoe je daarvoor spaart. Pak er desnoods zelf ook weer een spaarpot bij.


kind spaarpot

Afbeelding: Shutterstock / Prostock-studio

Previous ArticleNext Article