Review Bitsbox x Squla

“In 2030, het jaar waarin onze kinderen de banenmarkt betreden, zullen de meeste banen in hoge mate te maken hebben met technologie.” Het is een zin die ik lees op de pagina over Bitsbox X Squla van Squla.nl. En ze hebben gelijk. In de toekomst zal er steeds meer geprogrammeerd worden. En niet alleen in de banenmarkt, ook in het dagelijks leven, thuis. Denk aan de verschillende apparaten in je huis, je licht en verwarmingssysteem. Dat mijn kinderen nu al kennis maken met programmeren, vind ik daarom best belangrijk. En toch is dat kennis maken met programmeren best een uitdaging. Want waar begin je? En hoe leg je het programmeren uit? 

Wat is  Bitsbox x Squla?

Voor deze review proberen wij de methode Bitsbox x Squla. Bitsbox x Squla is een methode om kinderen te leren programmeren met Javascript. Een aantal jaren geleden is Bitsbox is opgericht door twee voormalige Google-medewerkers in de Verenigde Staten. Squla heeft deze methode, geschikt voor kinderen van 7 tot en met 14 jaar, vertaald en gelokaliseerd zodat kinderen in Nederland dit ook kunnen gebruiken. Door middel van een lidmaatschap krijgt je kind elke maand 10 kaarten thuisgestuurd. Met deze kaarten leert je kind zelf de leukste apps en spelletjes bouwen. Klinkt goed, laten we beginnen!

handleiding bitsbox squla

De kaarten van Bitsbox x Squla komen met een handleiding voor ouders. Wel zo handig! Want lang niet alle volwassenen hebben pap gegeten van het programmeren. – Steekt vinger in de lucht – Mijn man, de programmeur opperde al dat ik ook wel kon meedoen met de kinderen.

Javascript, huh Engels?

Op de eerste kaarten van Bitsbox x Squla staan de instructies om een mini app te maken. Het begint heel simpel met apps van twee regels. En dat bouwt zich een beetje op. Onze zoon (8 jaar), die als eerste enthousiast aan de slag ging voor deze review, pikte het door de kleine stapjes meteen op. Ondanks dat de programmeertaal JavaScript Engels is. Op de kaarten staan de codes die je in moet tikken. Maar het is niet alleen maar domweg overtikken, kinderen worden namelijk ook uitgedaagd om zelf de code aan te passen en ermee te experimenteren. Iets wat mijn zoon maar al te grappig vond om te doen.

De kaarten van Bitsbox x Squla zien er leuk uit, het is beslist geen saaie kost. Ook geen lange lappen tekst waar kinderen snel zullen afhaken. Bij alle apps kan er gebruik gemaakt worden van een bibliotheek vol met geluiden, plaatjes, liedjes. Hierdoor is het heel gemakkelijk om een app aan te passen naar de smaak van het kind. Of je nou van astronauten, dieren of eten houdt, er is van alles te vinden.

bitsbox squla programmeren

Wat is er tot nu toe geleerd?

We hebben materiaal voor zes maanden van Bitsbox x Squla in huis. Echter zijn we nog niet zes maanden aan de slag, maar er is al goed kennis gemaakt met het programmeren in JavaScript. Het belangrijkste is dat mijn zoon deze eerste kennismaking erg leuk vond! Na de eerste maand heeft hij al geleerd hoe hij plaatjes op het scherm kan krijgen, hoe hij deze plaatjes kan laten bewegen en veranderen. En het liefst speelt hij bij zijn programma’s ook wat geluiden af. In deze eerste maand is ook het eerste spelelement al gemaakt.

De komende maanden zullen daar onder andere nog meer interactie, meer mogelijkheden en uitgebreidere programma’s bij komen.

programmeren bitsbox review

Aanrader?

Aan het enthousiasme van mijn zoon kan ik concluderen dat Bitsbox x Squla een aanrader is. Als ouders vinden wij deze methode ook zeker een leuke manier om te leren programmeren. Het is elke keer een puzzel, je leert fouten te maken maar ook op te lossen. En de creativiteit van het kind wordt uitgedaagd. Daarbij is de taal JavaScript ook nog eens een belangrijke programmeertaal, die veel wordt gebruikt op het internet. Het is dus zeker niet verkeerd om hier een goede basis van te hebben. Wat de juiste leeftijd is om te starten met deze methode, is afhankelijk van de interesses van je kind. De ene zevenjarige is de andere niet. Wat ons betreft is Bitsbox x Squla absoluut een aanrader voor kinderen tussen de 7 en 14 jaar die willen leren programmeren.

Wil je de demo proberen? Dat kan hier. Of wil je Bitsbox x Squla meteen bestellen? Dat kan hier.


review bitsbox squla

Previous ArticleNext Article