Waarom je kind zich weer gedraagt als een baby

peuter terugval

De ene dag wil je kind alles zelf doen en onafhankelijk zijn, hij is immers groot! En de volgende dag gedraagt hij zich als een baby, wil hij uit een flesje drinken en een luier om. Erger nog, je kind gaat praten met een kinderlijk piepstemmetje. Hij kan opeens niks meer zelf. Je wordt geconfronteerd met de fase waarin je kind zich weer gedraagt als een baby. Gelukkig is deze fase net als iedere andere fase, het komt en het gaat. Maar in de tussentijd kun je je als ouder wel kapot ergeren aan dit kinderachtige gedrag van je kind. Hoe ga je daarmee om? 

Terugval in kinderlijk gedrag

Je hebt hard gewerkt om je kind door verschillende fases heen te loodsen. Je hebt je kind leren lopen, je kind is zindelijk geworden, je hebt je kind tot op zekere hoogte geleerd wat normen en waarden zijn én je hebt menig peuter-terror-bui getrotseerd. Met trots kijk je naar je kind wat je allemaal bereikt hebt. En dan is daar toch opeens die terugval in kinderlijk gedrag. Waarom? Zijn al die jaren van opvoeden dan helemaal voor niks geweest?

Kind praat kinderachtig

Jouw kind is niet de enige die een terugval in kinderlijk gedrag heeft, of irritanter nog; heel kinderachtig gaat praten. Het is een algemeen fenomeen dat kinderen op een bepaald moment een terugval in gedrag heeft. Meestal zie je zo’n terugval bij peuters, maar dat kinderachtige gepraat doen ook oudere kinderen.

Redenen voor je kind

Misschien is kinderachtig niet de juiste benaming, het zijn tenslotte kinderen, niet waar?  Het gaat erom dat kinderen plotseling zich jonger voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Waar komt dat gedrag vandaan en wat is de reden voor een kind om zich zo te gedragen. Vaak treedt deze terugval op wanneer er iets groots gaande is in hun leven. Er is bijvoorbeeld een broertje of zusje op komst, misschien zitten jullie midden in een verhuizing of een scheiding. Veel ouders merken ook een terugval in kinderlijk gedrag wanneer een kind net naar school gaat. En dat terwijl je juist zou denken dat je kind op zo’n moment zich juist groot en stoer voelt. Deskundigen zeggen dat het terugvallen naar kinderlijk gedrag en kinderachtig praten, een teken is dat je kind bang of angstig is om op te groeien. Zijn gevoelens zijn heel tegenstrijdig. Je kind wil loskomen van jou, maar de volgende mijlpaal is toch ook best overweldigd. Zich gedragen als een baby, is zijn reactie op zo’n verandering.

Wat je eraan kunt doen

Wanneer je kind zich weer gedraagt als een baby, heb je waarschijnlijk de neiging om dat gedrag meteen de kop in te drukken. ‘Doe even normaal, je bent toch geen baby’, is er zo uitgefloept. Het is ook heel logisch dat je dat zegt, maar toch kun je het beter alleen denken en niet hardop uitspreken. Zeker wanneer het daadwerkelijk een teken is dat je kind bang of angstig is om op te groeien. Angstige gevoelens moet je als ouder natuurlijk wel serieus nemen, maar ik snap ook heel goed dat je niet wil dat je kind de hele dag met een irritante piepstem zit te praten. Dus wat kun je eraan doen?

– Zorg voor een uitlaatklep. Het is oké om iets spannend te vinden.
– Knuffelen maar! Een terugval in kinderlijk gedrag, is ook een terugval in knuffels.
– Vier de mijlpalen. Laat je kind hiermee weten hoe trots je bent, wanneer hij een mijlpaal bereikt.
– Stap voor stap. Als een verandering aan zit te komen, houd de rest van zijn wereldje om hem heen, dan zo rustig mogelijk.

En verder? Het is een fase. En ook deze fase gaat weer voorbij.


Afbeelding: Shutterstock / BAZA Production

Previous ArticleNext Article