Paramaribo, de tips met kinderen

suriname vakantie

Een stad waar de bomen hoger zijn dan de gebouwen. Waar zoveel verschillende culturen en geloven met elkaar samen leven. En ook goed lijkt te gaan, want waar op de wereld vind je een moskee pal naast een synagoge? Een stad met een zeer bijzondere geschiedenis, waar de sporen nog van te zien én te proeven zijn. Waar je exotische dieren als luiaards spotten kunt. Je voelt er tropische temperaturen en hoort Nederlands sprekende mensen. Dat is de stad Paramaribo. 

Een zeer prettige stad met kinderen, kan ik je vertellen. Want hoewel we van te voren meerdere malen gewaarschuwd werden over onze veiligheid, hebben we ons geen moment onveilig gevoeld met de kinderen. De sfeer is een beetje dorps, gemoedelijk. Mensen lijken te genieten van het leven, niks geen gehaast. En hoewel het hier en daar werkelijk een bende is, ben ik toch een beetje van Paramaribo gaan houden. En de kinderen ook! Want als ik vraag wat ze als tip geven en het leukste vonden om te doen in Paramaribo, dan komen ze met dit leuke lijstje.

Verblijf in Paramaribo: Kekemba

Onze bungalow resort in Paramaribo staat met stip op 1 bij mijn kinderen. Wij verbleven tijdens onze reis naar Suriname bij Kekemba in Paramaribo. Dit kleinschalige bungalow resort hadden we voor drie weken geboekt, dit was dus onze basis. En vanuit Kekemba hebben we verschillende meerdaagse trips gemaakt in Suriname. Maar het meeste van de tijd verbleven we dus in Paramaribo, bij Kekemba. Ik kan dit verblijf, dankzij onze goede ervaringen, met mijn hand op mijn hart aanraden wanneer je met kinderen in Paramaribo verblijft.

kekemba resort paramaribo

Het is kleinschalig, het is vlakbij het centrum van Paramaribo gelegen. De bungalows zijn voor Surinaamse begrippen uitstekend en het zwembadje is heerlijk! De sfeer is er gemoedelijk en de eigenaren zijn zeer behulpzaam. De kinderen hebben het nog dagelijks over Kekemba, over het zwemmen en het relaxen in de hangmat. En wat Kekemba ook erg leuk maakt, is dat het pal naast de dierentuin van Paramaribo ligt.

luiaard paramaribo kekemba
Maar het mooiste is dat we vanaf het zwembad zo een luiaard in de boom spotten. Een luiaard mét een baby!

Wil je een verblijf bij Kekemba boeken? Kijk dan hier voor de tarieven en beschikbaarheid.

Paramaribo zoo

En dat is dan ook meteen de volgende tip wanneer je met kinderen in Paramaribo bent, een bezoek aan Paramaribo zoo. Deze dierentuin kun je bij ons in Nederland niet meer voorstellen, het is alsof je in een tijdmachine stapt en 40 jaar terug in de tijd gezet wordt. Mijn eigen kritische blik kan het af en toe niet aan, maar de kinderen vinden de dierentuin fantastisch. Het feit dat er meer aapjes buiten de hokken dan in de hokken zitten, maakt de Surinaamse beleving helemaal compleet. Wanneer je bij Kekemba verblijft, kun je de achteringang van de dierentuin nemen. Je komt dan direct bij het kantoortje van de directeur. Wanneer je aangeeft van Kekemba te komen, kun je voor een paar dollar de dierentuin in.

paramaribo zoo kinderen

hoofdingang paramaribo zoo

Villa Zapakara

Eén van de grote verrassingen in Suriname vond ik Villa Zapakara. Dit is een kindermuseum in het centrum van Paramaribo. Tevens is het ook een naschoolse opvang of een uitje om te doen met de schoolklas. Wij gingen op zaterdagmiddag naar Villa Zapakara voor de Suriname tour. De tour is vooral op kinderen gericht, maar voor volwassenen is het ook erg leuk om mee te lopen met de tour. Tijdens de Suriname tour in Villa Zapakara leer je meer over Suriname. Je leert over de vele verschillende culturen, maar vooral de bewustwording om de natuur te beschermen staat centraal. Over hoe het kappen van bomen uit het oerwoud moet stoppen en over al het plastic afval. En geloof me, in Suriname is dit echt nog een probleem. Ook hier doe je een stap terug in de tijd. Het onderwijs over het milieu en omgaan met de natuur lijkt hier nu pas te beginnen. Tijdens ons bezoek wordt er vertelt dat er nauw samen gewerkt wordt met het Tropenmuseum in Amsterdam en meteen kan ik de link leggen, want de tentoonstelling is inderdaad vergelijkbaar met de kindertentoonstellingen in het Tropenmuseum.

villa zapakara

De Centrale Markt

De centrale markt in Paramaribo was één grote belevenis met de kinderen. Uiteraard wilden ze van alles kopen op de markt. Behalve in de vishal, daar wilden de kinderen zo snel mogelijk doorlopen. De overload aan verse vis, direct uit de Suriname rivier was ook wel wat overweldigend. Wat ik vooral bijzonder vond, is dat héél veel verschillende kraampjes, vrijwel allemaal hetzelfde verkopen. Je ziet vooral ananassen, kouseband, bananen en pepers. En natuurlijk kip, heel veel kip. Kip om zelf te slachten, wat ik overigens maar niet aan onze zoon, de dierenvriend heb verteld. Maar ook dingetjes voor in je haar en sieraden zijn veel te vinden op de Centrale Markt in Paramaribo.

Fort Nieuw Amsterdam

Suriname heeft een flinke geschiedenis. In Paramaribo vind je Fort Zeelandia, een voormalig Nederlands fort wat je met een rondleiding kunt bezoeken. Op zich zijn onze kinderen wel geïnteresseerd in de geschiedenis, maar niet wanneer ze in de hitte anderhalf uur moeten luisteren naar een verhaal. Daarom kozen wij voor het openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam, waar het iets ruimer is en meer tot de verbeelding spreekt. Fort Nieuw Amsterdam ligt waar de Commewijnerivier en de Surinamerivier samenkomen. Op deze plek beschermde dit fort in de achttiende eeuw de achtergelegen plantages tegen Engelse en Franse die van zee kwamen invallen. Terwijl we de route volgens de plattegrond volgden, werd de schrijnende geschiedenis van deze plek steeds duidelijker.

fort nieuw amsterdam

fort nieuw amsterdam suriname

paramaribo kinderen tips

Tip voor als je van fietsen houdt, er worden verschillende fietstours vanuit Paramaribo naar Fort Nieuw Amsterdam georganiseerd.

fort zeelandia paramarobo

De letters I hartje SU vind je bij Fort Zeelandia.

Peperpot

Peperpot is een voormalige koffieplantage en dit uitstapje werd getipt door één van de andere gasten in ons bungalow resort. Om bij deze voormalige plantage te komen, moesten we van uit Paramaribo over de Wijdenboschbrug, of ook wel de bosjesbrug. Omdat wij een huurauto hadden, was dat prima te doen. Op dit moment is de Peperpot vooral een boutique hotel met een zwembad waar je veel te veel voor betaalt als je een dagje gaat zwemmen. En een natuurgebied met een recht wandelpad aka fietspad van drie kilometer. Langs dit pad zijn er allerlei dieren te spotten. Aapjes, hagedissen en als je geluk hebt, een luiaard! Oh ja en als je pech hebt dan kom je een jaguar tegen. Wij hadden niet het geluk om een luiaard te spotten maar ook weer niet de pech dat we de jaguar tegenkwamen. Mijn dochter en ik hadden wel de pech dat we vijf minuten te laat bij de ingang aankwamen en een gesloten hek aantroffen. Noodgedwongen zijn we daarom over het hek geklommen, wat het avontuur bij de Peperpot compleet maakte.

boutique hotel peperpot

ingang peperpot wandelpad

wandelpad peperpot

Bioscoop in Paramaribo

Tijdens onze vakantie in Suriname, draaide de film The Lion King in de bioscoop. Zo ook in Suriname. Het leek ons wel leuk om deze film met de kinderen in Paramaribo te bezoeken. Na wat uitzoekwerk, kwamen we er achter dat er nog één bioscoop in Paramaribo te vinden is. Deze bioscoop is te vinden bij Hermitage Mall, zo’n 20 minuten rijden vanuit het centrum van Paramaribo. Omdat de film net uit was, zat de de zaal behoorlijk vol. Het geluid was prima, maar de kwaliteit van het scherm was niet helemaal wat wij gewend waren. Toch mocht het de pret niet drukken en was ook dit een hele belevenis tijdens onze vakantie.

Wat wel handig is om te weten, het was behoorlijk koud in de zaal. Maar met de temperaturen buiten, waren we niet gekleed op een koude airco. De tip is dan ook, neem een vest mee!

Colakreek

De Colakreek ligt een uur rijden vanaf Paramaribo, vlak naast de luchthaven Zanderij. De Colakreek is een recreatiegebied waar lokale mensen en een handje vol toeristen te vinden zijn. Net als op de meeste plekken in Suriname, heb je ook hier het gevoel alsof je 25 jaar terug de tijd in stapt. Het is een soort van picknickplaats met een semi natuurlijk zwembad. Het water in de Colakreek ziet er uit als, je raadt het al… Cola! In het begin is het wel even wennen, het is namelijk totaal niet helden, je hebt daarom geen idee wat er in het water zwemt en hoe de bodem aanvoelt. De bodem is een beetje modderig en zo nu en dan stap je op een groot blad. Er is hier en daar een glijbaan geplaatst, prima vermaak voor een dagje uit in Suriname.

cola kreek suriname

glijbaan cola kreek

cola kreek

water cola kreek

Dolfijnen spotten

We hadden nog een paar dagen te gaan in Paramaribo. De kinderen waren inmiddels al behoorlijk voldaan betreft de activiteiten. Toch had ik nog wel iets op mijn lijstje staan, namelijk dolfijnen spotten! Dolfijnen spotten kan in Paramaribo op de Suriname rivier. In Suriname spot je de brakwater dolfijn, die meestal te vinden is tussen de kust, de Commewijne en de Suriname-river. In een traditionele korjaalboot gingen we een tocht maken van zo’n drie uur. In eerste instantie hadden mijn kinderen er niet zo heel veel zin in, maar wanneer de eerste dolfijnen eenmaal gespot waren, werd dit volgens de kinderen het leukste uitje van Paramaribo.

paramaribo kinderen dolfijnen

dolfijnen spotten paramaribo


paramaribo tips

Previous ArticleNext Article