Onze ervaringen bij Landal Esonstad

vakantiepark review

Afgelopen zomervakantie verbleven we een midweek bij Landal Esonstad. In dit vakantiepark aan het Lauwersmeer was ik een aantal jaren geleden ook al eens geweest. Wat ik me van die keer kon herinneren was vooral veel water.

We hadden toen net een peuter van twee jaar. En om heel eerlijk te zijn, kon ik pas ontspannen als mijn peuter sliep en ik zeker wist dat de deuren goed op slot zaten. Inmiddels ben ik drie kinderen verder en heb ik ook drie keer de ondernemende peutertijd doorstaan. Uit ervaring weet ik ook dat het allemaal wel op zijn pootjes terecht komt.

De afgelopen zomervakantie liep ik dan ook met geheel andere ogen door het park. En ik kon het niet laten om te denken, ‘wat stelde ik mij destijds toch aan’. Zo dichtbij zijn de waterkanten ook weer niet. Tussen de huisjes en het water zitten genoeg meters afstand. Daar klettert een peuter echt niet zomaar in. Onze ervaringen bij Landal Esonstad voelen nu dus heel anders dan die een aantal jaren geleden. 

Kijk hier voor de tarieven en beschikbaarheid van Landal Esonstad >>

Landal Esonstad aan het Lauwersmeer

Hoe dan ook, dat Landal Esonstad veel water om zich heen heeft, is een feit. Het Lauwersmeer ligt namelijk op een steenworp afstand. Je hoeft alleen de dijk over en je hebt een prachtig uitzicht over het Nationaal Park LauwersmeerDit meer is in de zomer één grote uitnodiging tot varen en zwemmen.

Maar helaas was er door de vele warme dagen afgelopen zomervakantie, blauwalg in het water gekomen. In het meer zwemmen kon dus niet. Maar een bootje, kano of waterfiets huren, kan dan natuurlijk nog wel. Zelf had ik graag een bootje gehuurd, maar helaas waren alle motorbootjes bij het naastgelegen ‘Waddeninzicht’ al verhuurd die dag.

Wil je een bootje huren, dan is het dus aan te raden er op tijd bij te zijn. Mijn kinderen vonden het overigens niet heel erg, zij gingen liever op een waterfiets de wateren ontdekken. Het zijn toch papa en mama die moeten trappen. Met een waterfiets kun je niet het Lauwersmeer op. Maar om Esonstad heen ligt voor een waterfiets nog meer dan genoeg water. Wij besloten een vishengel te kopen en huurden een waterfiets, klaar voor de tocht.

landal esonstad vissen
landal esonstad waterfiets

De verhuurder van Waddeninzicht verzekerde ons al, dat je na een uur waterfietsen er wel genoeg van hebt. Dat klopte aardig, na een uur trappen waren mijn benen aardig verzuurd. Bovendien hadden we het hele rondje Landal Esonstad gedaan. Waterfietsen is ook zeker een aanrader, maar de volgende keer zorg ik toch dat ik op tijd ben voor het huren van een motorbootje.

Landal Esonstad, een stad op het platteland

Ik weet niet hoe het gesteld is met jouw topografie van Nederland, maar het Lauwersmeer is de noordelijkste grens tussen Friesland en Groningen. Voorheen was dit de Lauwerszee, maar doordat deze in 1969 wegens veiligheid werd afgesloten, ontstond er een meer. En in 2003 werd het Lauwersmeer tot Nationaal Park verklaard. Landal Esonstad ligt aan de kant van Friesland, ongeveer een half uurtje vanaf Leeuwarden. Het vakantiepark ligt echt op het platteland dus.

Wat zo leuk en uniek is aan Landal Esonstad, is dat het centrum echt aanvoelt als een Fries vestingstadje. Nagebouwd natuurlijk, maar daardoor ziet het er wel helemaal gelikt uit. Daarnaast zijn er ook terpwoningen aan het water. Je kunt dus echt tussen twee stijlen kiezen. En ze zijn allebei leuk!

landal esonstad vesting
landal esonstad terpwoningen

En dan is er ook nog de mogelijkheid om te kamperen op de Landal Esonstad camping.

Wij verbleven in een 6-persoons terpwoning. Deze woningen staan wat verder van het centrum af. Maar met een pontje kun je heel gemakkelijk en snel over het water in de vestingstad komen.
Het huisje is van alle gemakken voorzien. Een badkamer met bad en aparte douche. Een keuken met vaatwasser en drie slaapkamers met fijne bedden.

Het leuke aan een terpwoning is de steiger die als terras dient aan je vakantiehuisje. Vanaf deze steiger kun je in een bootje stappen. Of je gaat lekker vissen vanaf je steiger. Nu denk je misschien direct, oh jee… Een steiger, water, kinderen, eng! Maar de steiger is goed afgebakend met een stevig hek. Hier kun je dus ook kleine kinderen prima ‘loslaten’.

landal esonstad dijk

Speeltuintjes in de vesting

speeltuin landal esonstad

esonstad speeltuin

landal esonstad speeltuin

Creativiteit komt los in Landal Esonstad

Op het park zijn alle faciliteiten te vinden die je van Landal gewend bent. Zo is er in het vestingstadje een kleine supermarkt, er zijn verschillende restaurantjes en natuurlijk een Bollo Club. Voorheen was deze Bollo Club nog te vinden in het vestingstadje, maar inmiddels is deze verhuisd naar het nieuwe indoorspeelparadijs naast de receptie.

Dit indoorspeelparadijs heeft maar liefst 900 m2 aan speelruimte met verschillende zones waar kinderen heerlijk hun gang kunnen gaan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in de ene hoek trampoline springen en in de andere hoek creatief bezig zijn.

Mijn kinderen kozen ervoor om hun creativiteit los te laten tijdens de huttenbouw, welke ook te vinden is bij Landal Esonstad. Spijkerdorp ‘de vesting’ noemen ze het. Met een paar spijkers, een hamer en een zaag zijn ze heerlijk bezig geweest. Geweldig vind ik dat! Ik kon het ook niet laten om zelf een beetje mee te timmeren.

huttenbouw landal esonstad
landal esonstad hutten
landal esonstad huttenbouw

Het zwembad

Ik had mijn jongste dochter beloofd om elke dag te zwemmen als we in het vakantiepark zouden zijn. En wat je belooft, moet je ook nakomen. Zoals ik al eerder in de review van Landal Mont Royal schreef, zijn wij altijd heel blij met een ‘zo min mogelijk hysterisch’ zwembad.

Het zwembad van Landal Esonstad is prima! Niet te groot zodat het overzichtelijk is. En toch is er voldoende uitdaging, onder andere door een aantal matten in het water. Ook organiseert het animatieteam zo nu en dan een activiteit, zoals het spelen in de aquaballs. Deze activiteit is gratis, maar je moet je er wel voor aanmelden.

Wat we in de omgeving van Landal Esonstad gedaan hebben

Direct bij aankomst hadden we voor de woensdag een zeehonden boottocht over de Waddenzee geboekt. Deze kun je ook in combinatie met wadlopen boeken, maar dat leek ons te zwaar voor de kinderen. Vandaar dat we kozen voor enkel de boottocht waarbij we zeehonden zouden spotten.

Echter toen we ons op de afgesproken tijd in de haven van Lauwersoog meldden, was daar geen boot te bekennen. Helaas was dit verkeerd doorgegeven door de receptie en zijn we het zeehonden spotten misgelopen. Alsnog lijkt het me echt een aanrader, maar het is dus ook wel even aan te raden om het goed te checken bij de receptiemedewerkers van Landal.

‘Dan maar’ de zeehondencrèche in Pieterburen

Wanneer je vlakbij de Waddenzee verblijft, vind ik het zien van zeehondjes toch wel een must. Door onze mislukte boottocht, besloten we om dan maar naar Pieterburen te gaan voor de welbekende zeehondencrèche. De zeehondencrèche ligt ongeveer een half uurtje rijden vanaf Landal Esonstad.

Na wat reviews gelezen te hebben, was ik eigenlijk niet direct enthousiast. Veel ervaringen vonden het niet de moeite waard. Ik weet niet zo goed wat deze mensen dan verwacht hadden, maar ik en ook mijn kinderen vonden het erg leuk! De verschillende fases van zeehonden opvang, worden er goed in beeld gebracht. Van de fase waarin de zeehondjes ziek en verzwakt binnen komen. Tot de fase waarin de zeehondjes aangesterkt en weer klaar zijn om terug naar de zee te gaan. Het is in ieder geval erg aandoenlijk om de zeehondjes daar zo te zien. Zo aandoenlijk dat mijn zoon het niet kon laten om te vragen er één mee naar huis te nemen.

zeehondencreche

Fijne Friese stadjes en natuurlijk Leeuwarden!

esonstad harlingen

Friesland heeft zoveel fijne pittoreske stadjes om te bezoeken. Het dichtstbijzijnde stadje bij Landal Esonstad is Dokkum! De stadjes die wij bezochten waren Franeker en Harlingen. Ze liggen iets verder weg, maar zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. En natuurlijk is ook de Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden, een bezoekje waard!

Leeuwarden ligt op ongeveer een half uur rijden vanaf Landal Eson Stad. En omdat het in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa is, zijn er allerlei speciale activiteiten. Zo waren wij aanwezig bij de Reuzen van Royal de Luxe. En omdat onze trip naar Landal Esonstad in Friesland toch al in het teken van water stond, bezochten we in Leeuwarden ook het dierenpark Aquazoo.

landal esonstad aquazoo

En, raden we Landal Esonstad aan?

Ja, natuurlijk raden we ook dit park van Landal aan, ook al waren mijn eerdere ervaringen iets anders dan nu. Maar dat kan ik echt wijten aan dat ik nu een veel relaxtere moeder ben. De sfeer en uitstraling van het park is heel anders dan wanneer je bij een Landal park op de Veluwe verblijft. En toch weet Landal het wel typisch Landal te krijgen, onder andere door Bollo. Ik vind dat wel fijn, een beetje afwisseling. Kijk hier voor alle aanbiedingen van Landal.

Wat ook een aanrader is, is dineren bij pizzeria Uccello. Hier vind je goede pizza’s en lekkere pasta’s. Je kunt de pizza’s overigens ook afhalen en opeten in je vakantiehuisje.

Wil je weten welke Landal vakantieparken nog meer leuk zijn met kinderen? Ik heb er een uitgebreid overzicht met reviews van gemaakt. En kijk op Parkvakanties voor meer ervaringen bij Landal Esonstad.

Previous ArticleNext Article