Midzomer, de bekendste feestdag in Zweden

midzomer feest zweden

Daar staan we dan, met z’n allen rond de zogeheten meiboom. Het is een kruisvormige boom met veel groen en versieringen waar we een dansje omheen doen. De meisjes hebben een bloemenkrans in hun haar. Er worden Zweedse liedjes gezongen en we doen ons best om het melodietje mee te neuriën. Ik kijk mijn zoon aan en zie hem ietwat onwennig maar enthousiast meedoen, al heeft hij geen idee waarom. Ik weet het wel. Het is namelijk Midzomer, één van de bekendste feestdagen in Zweden. De dag van de zonnewende wordt op traditionele wijze gevierd. Dit is de dag waarop de zon het langst aan de hemel staat en de nacht het kortst is. De start van de zomer, het seizoen van licht en vruchtbaarheid, wordt verwelkomd. En wij mogen dit tijdens onze reis naar Zweden beleven! 

Wanneer is het Midzomer?

De vrijdagavond is de avond waarop het feest traditiegetrouw écht gevierd wordt in Zweden. Doorgaans is dit dus altijd een vrijdagavond ergens tussen 19 en 25 juni. De dag erop is het daadwerkelijk Midzomerdag, een traditionele feestdag in Zweden waarop verder alles gesloten is.

Oud-Zweedse spelletjes

traditie midzomer
midzomer spelletjes zweden
spelletjes midzomerfeest zweden

Naast de meiboom traditie, worden er ook oud-Zweedse spelletjes gespeeld. Hier weet mijn zoon wel direct wat de bedoeling is, deze oud-Zweedse spelletjes lijken namelijk verdacht veel op oud-Hollandse spelletjes. Zaklopen, koekhappen, erwten schieten, het is één dolle boel. En dat allemaal omdat de zomer eraan komt! Na het dansen het spelen van spelletjes worden we overladen met lekker eten.

Wat staat er op het menu tijdens Midzomer?

  • Meestal haring, gekookte aardappels (met een flinke hand verse dille erover), zure room met bieslook, gerookte of ingelegde zalm en knäckebröd
  • Dessert: verse zomerse aardbeien met slagroom of aardbeientaart, kijk hier voor het recept!
  • Proosten doe je met een koud biertje of natuurlijk met een van de verschillende soorten snaps

Al met al kan ik me helemaal vinden in deze Zweedse feestdag.

midzomerfeest zweden meiboom
Afbeelding Mikael Damkier / Shutterstock

Waar kan je Midzomer vieren?

Parken, dorpspleinen, openlucht-musea, recreatieparken, tuinen, eigenlijk overal in Zweden, zo lang het maar buiten is. De meeste Zweden verlaten de stad en zoeken hun zomerhuisjes op om met vrienden en familie samen te zijn.

Ik kan het iedereen aanraden om deze Midzomer-traditie een keer mee te maken! Het is namelijk absoluut voor iedereen. Maar helaas zal het dit jaar ietsje anders verlopen…

Dit jaar 2020, vindt Midzomer plaats op vrijdag 19 juni. Zweden nodigt de wereld uit om het Zweedse “Midsommar” (midzomer) live mee te vieren via Facebook. Zo krijg je als Zweden-fan toch een unieke kans om live deel te nemen aan deze iconische Zweedse traditie.

Hoe werkt het Midzomer Facebook Live event? Nou eigenlijk heel simpel, ga naar het Facebook Live event van Visit Sweden en volg de verschillende “Midsommar” activiteiten.

Zie hier het schema

11.00 uur – Bloemen kransen maken met Karl Fredrik bij Eklaholm in Skåne

13.00 uur- Midzomer-lunch met Ingela Holgersson en haar familie in Grebbestad, West Zweden

15.00 uur – Midzomerdans rond de meiboom in traditionele kledij bij Marie Backlund en haar familie in Vikarbyn, Dalarna

20.00 uur – Bloemen plukken en een duik in het meer in Roslagen

24.00 uur – Middernachtzon en skiēn aan de Zweedse grens in Swedish Lapland

Ieder live event duurt ongeveer 15-30 minuten. Er is online informatie beschikbaar in verschillende talen over de activiteiten.

Kijk voor meer informatie over dit event bij VisitSweden.nl


zweden feestdag midzomer

Uitgelichte afbeelding:  Shutterstock / Juta

Previous ArticleNext Article