Met je broer of zus

Mijn kinderen konden het altijd erg goed met elkaar vinden. De oudste had de regie en de andere twee volgden de regie braaf op. Ik dacht echt dat ik engeltjes op de wereld had gezet, die elkaar lief hadden tot op het bot en elkaar alles gunden. Meer dan ze zichzelf gunden. Ware broeder- en zusterliefde. 

Maar het broertje werd groter en wilde ook weleens op de regiestoel. Met alle gevolgen van dien.

En nu? Nu vraag ik mij soms af of het ooit goed komt tussen mijn kinderen. Ze gunnen elkaar het daglicht niet en als de één een koekruimel meer in zijn mond heeft, wordt deze nog net niet uit zijn mond gerukt. Stel je voor dat de één net iets meer krijgt dan de ander. Soms dan loop ik, na allerlei oplossingen en lijmpogingen te hebben aangedragen, maar weg van de ruziënde broer en zus. Slacht elkaar dán maar af.

Máár, toen was daar opeens een dag dat ik tijdens het koffiezetten uit het keukenraam keek. Ik zag daar op het schoolplein (voordeeltje van tegenover school wonen, kan overigens ook heel nadelig uitpakken) mijn twee bloedjes arm in arm staan tegenover een grote bullebak. Die bullebak, die bekend staat als ‘niet zo leuk om mee te spelen kind’, deed daar een poging om mijn mannetje een rotmiddag te bezorgen. Met de nadruk op ‘deed een poging’, want de kans kreeg ‘ie niet door de grote zus die daar in de bres sprong voor haar liefste kleine broertje. Een trots gevoel glijdt van mijn hoofd tot in het puntje van mijn teen. Wat heerlijk dat mijn kinderen het soms toch nog goed met elkaar kunnen vinden. Want ja, er zijn momenten dat het hebben van een broer of zus het beste ooit is.

Er zijn namelijk van die momenten dat je je verdrietig voelt over iets wat niemand anders onmogelijk begrijpen kan, behalve je broer of je zus.

Of van die momenten dat je nog niet helemaal klaar bent om op je eigen benen te staan, dan is daar je broer of je zus.

En als je gewoon even een bekend gezicht wilt zien, kijk je even naar je broer of je zus.

Of als je de keuzes van je ouders in twijfel trekt, dan is daar altijd nog je broer of je zus.

De saaiste dagen tover je om tot een groot avontuur, met je broer of je zus.

En ja, als je op oorlogspad bent en je hebt iemand nodig om ruzie mee te maken, dan is daar je broer of je zus…

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Broers en zussen zijn ideaal oefenmateriaal. En ze blijven toch wel!