Een luchtreiniger? Onze ervaringen met de Rolfstone Air Balance

rolfstone air balance

Ik had er al een aantal keren over nagedacht om een luchtreiniger aan te schaffen. Met een hond in huis ben ik altijd bang om geurenblind te worden. Maar ik merkte het afgelopen pollenseizoen ook dat mijn dochter daar steeds gevoeliger voor aan het worden is. Toch verdween het aanschaffen van een luchtreiniger iedere keer weer van mijn lijstje. Ik weet niet, misschien dat ik gewoon niet helemaal ervan overtuigd was dat zoiets nou echt werkt. Je kunt toch ook gewoon een raampje openzetten? Maar toen kwam de Rolfstone Air Balance voorbij. Of ik een Rolfstone Air Balance wilde ontvangen voor een review. En dat was voor mij een uitgelezen kans om een luchtreiniger goed te testen! 

Waarom een luchtreiniger?

De vraag is dus, waarom een luchtreiniger. Maar eerste komt de vraag, wat is een luchtreiniger eigenlijk? Sinds ik de Rolfstone Air Balance in de woonkamer heb staan, wordt de nieuwsgierigheid gewekt. Want iedere gast die langskomt vraagt wat ‘dat ding’ is. ‘Dat ding’ is dus de nieuwe luchtreiniger van Rolfstone; De Air Balance. Rolfstone is een Nederlands merk dat van origine begonnen is met draadloze oordopjes. Ondertussen hebben zij daar meerdere modellen van op de markt gebracht én ook een koptelefoon met Noise Cancelling. Het nieuwste product van Rolfstone is de luchtreiniger. Het idee voor dit nieuwe product is ontstaan doordat er de afgelopen tijd natuurlijk veel binnen is gezeten en thuis is gewerkt. Daar komt bij dat een schone lucht belangrijker is dan ooit. En zo komt het erop neer dat een luchtreiniger dus eigenlijk onmisbaar is voor iedere woning.

Mijn oudste dochter heeft zo nu en dan last van allergieën. We merken wel aanzienlijk verschil, afhankelijk van het seizoen waarin we zitten. Het pollenseizoen doet haar geen goed, zullen we maar zeggen. Maar ze kan ook wel eens last hebben van huisstofmijt en hondenharen. Luchtvervuiling in huis kan leiden tot een breed scala van gezondheidseffecten, ook op kinderen. Dat gaat van astma en allergieën tot verminderde leerprestaties. Echt wel iets om serieus te nemen dus! De luchtreiniger filtert dus de lucht in huis. De Air Balance van Rolfstone  heeft een Hepa-filter en om de doeltreffendheid te behouden, moet een Hepa-filter regelmatig worden vervangen. Een Hepa-filter filtert 99,97% van de deeltjes in de lucht met een grootte van 0,3 micron. Dat klinkt heel technisch, maar waar het op neerkomt is dat de Air Balance stof, huisdier geurtjes, schilfers en microplastics (plastic of kunststof deeltjes, kleiner dan 5 mm) verwijdert. Daarbij filtert de luchtreiniger de pollen en de allergenen van huisstofmijt uit de lucht. Dit alles zorgt natuurlijk voor een schonere lucht én heel belangrijk, het vermindert klachten bij hooikoorts en huisstofmijtallergie.

De Rolfstone Air Balance op de kinderkamer

Een luchtreiniger is niet alleen voor een woonkamer, je kunt er ook voor kiezen om een luchtreiniger op de slaapkamer te zetten. Sterker nog, het is juist een heel goed idee! Een goede luchtkwaliteit én een goede nachtrust gaan voor kinderen hand in hand. Slaap bevordert de groei, is goed voor het hart, helpt het juiste lichaamsgewicht te behouden, bestrijdt infecties, vergroot de aandacht en stimuleert het leerproces. En als een luchtreiniger dit allemaal bevordert, waarom zou je dat dan niet doen? Naast slapen gebeuren er ook nog heel veel andere dingen op de kinderkamer. Zo zijn mijn kinderen er regelmatig te vinden om hun huiswerk te maken. Ze spelen er en nu ze steeds ouder worden, wordt er ook behoorlijk wat gechillt. Kortom, redenen genoeg om te letten op een goede luchtkwaliteit in de kinderkamer.

Waar we bij de Air Balance van Rolfstone eigenlijk al direct tegenaan lopen, is dat de aanbevolen ruimte tot 21 m² is. Onze woonkamer is een stukje groter. Toch zetten we de luchtreiniger eerst een tijdje in de woonkamer voordat we hem naar de kinderkamer doen. We willen ervaren of de luchtkwaliteit daadwerkelijk verbetert, maar ook hoeveel geluid zo’n apparaat nu eigenlijk maakt. Als dit nou heel irritant blijkt te zijn, dan wil ik dat natuurlijk niet op de slaapkamer van mijn dochter hebben.

air balance luchtreiniger

ervaringen rolfstone

De Air Balance van Rolfstone heeft een automatische modus. Hierdoor wordt de ventilatorsnelheid automatisch aangepast. Je kunt het apparaat ook handmatig instellen, maar ja, als dat ding het automatisch al doet, waarom zou je je er dan mee bemoeien? Na een tijdje de luchtreiniger op automatische stand in de woonkamer gehad te hebben, heb ik eigenlijk geeneens meer door dat ‘dat ding’ er staat. Hij is echt super stil! Het licht op de Air Balance geeft namelijk aan hoe goed de kwaliteit van de lucht is. Superhandig, want zo weet je dus of de luchtkwaliteit goed, matig of slecht is. Zie je blauw licht, dan is de luchtkwaliteit goed. Wanneer deze groen is, is het redelijk. Bij oranje moet je je zorgen gaan maken en bij rood licht is de luchtkwaliteit ronduit slecht. De luchtkwaliteit in de woonkamer schijnt prima te zijn, want het licht op de Air Balance is blauw. Na een tijdje besluiten we dan ook om de luchtreiniger te verplaatsen naar de kinderkamer.

Conclusie van de review

En dan natuurlijk de conclusie van deze review van de Air Balance van Rolfstone. Beginnend bij de aanschafprijs van €119. Tja, wat kan ik daar over zeggen? Het is absoluut niet schrikbarend vergeleken met andere, vergelijkbare luchtreinigers. Voor zover je een luchtreiniger mooi kunt noemen, vind ik het design van de Air Balance heel stijlvol! Enig nadeel van de looks van zo een luchtreiniger is het snoer, maar ja hij moet toch in het stopcontact. Het geluid dat uit zo’n apparaat komt valt me ook echt reuze mee. Tuurlijk, als je gaat gourmetten moet je hem even op standje turbo zetten, maar op de automatische stand heb je niet eens in de gaten dat je lucht gefilterd wordt. Hoewel, we hebben we écht gemerkt dat de geurtjes van onze hond een stuk minder aanwezig zijn. Ik heb dan ook echt het idee dat de lucht in huis schoner is, sinds we de Air Balance van Rolfstone aan hebben staan.
Of mijn dochter nu ook daadwerkelijk beter slaapt, dat durf ik nog niet met zekerheid te zeggen. De Air Balance filtert het puberale gedrag er in ieder geval niet uit en ’s morgens vroeg opstaan blijft een puntje van aandacht. Ik ben wel heel benieuwd of het zichtbaar effect zal hebben tijdens het pollenseizoen, ik zal dan ook zeker nog een update geven. Ook hebben we een stoffige verbouwing op komst en ook dan ben ik heel benieuwd naar het effect van een luchtreiniger in huis.  Kortom, nog genoeg momenten waar ik de Rolfstone Air Balance uitgebreid kan testen, maar voor nu zijn we al dik tevreden!

Tevreden met de Rolfstone Air Balance

7.4 out of 10
Voordelen Mooi design, betaalbaar en stil. Nadelen Te klein voor onze woonkamer. Conclusie Perfecte luchtreiniger voor op een slaapkamer.
Previous ArticleNext Article