Oké, oké, laten we positief blijven! Hier de leuke en goede dingen aan thuisschool

thuisonderwijs goed

thuisonderwijs goed

Als je mij afgelopen april had gevraagd hoe januari 2021 eruit zou zien, had ik never nooit niet kunnen bedenken dat in deze maand de kinderen weer thuisschool zouden hebben. En toch is het zo. Dit keer zijn wij thuis er heel anders aan begonnen. De eerste lockdown lieten we alle drie onze kinderen beneden in de woonkamer werken. Dat leverde heel veel onrust op. Daarom besloten we dat ze deze lockdown, in hun eigen kamertje moesten werken. Dat was één van de beste beslissingen de afgelopen tijd. 

Het maakte deze lockdown een stuk dragelijker. Maar het feit dat we heel veel tijd met elkaar doorbrengen en zo nu en dan op elkaars lip zitten, blijft. En natuurlijk komen daar wat strubbelingen uit voort. Maar ik had besloten om dit een positief stukje te laten worden. Want er zijn een paar dingen die ik over mijn kinderen heb geleerd tijdens de lockdown. En op veler verzoek laat ik die positieve kanten nu horen.

1. Kinderen zijn zelfstandiger dan ik dacht

Als ik zie hoe mijn kinderen de afgelopen tijd alles hebben opgepakt, zie ik ook dat ze veel zelfstandiger zijn dan ik dacht. Door regelmatig te zeggen, ‘zoek het zelf maar even uit’, hebben ze mij voor veel dingen nu helemaal niet meer nodig. Een stappenplan uitprinten heeft ook een magische werking gehad op de zelfstandigheid van de kinderen. Zo kwam ik bijvoorbeeld een duidelijk stappenplan voor het opruimen van je slaapkamer tegen. En voila, opeens kunnen ze heel zelfstandig hun eigen slaapkamer netjes opruimen.

2. Tijdschema?

Vanaf het begin schop ik al tegen de schema’s aan. Persoonlijk krijg ik er de kriebels van. Maar ik heb ontdekt dat een duidelijk schema voor mijn oudste wél heel goed werkt. Waar voor mijn ene kind structuur en een vast schema nodig is, heeft mijn andere kind juist de flexibiliteit nodig. Het feit dat hij zelf kan bepalen waar en wanneer hij ergens aan begint, werkt voor hem heel prettig. Het positieve aan thuisschool is dat het allebei kan.

3. Schermtijd, dikke prima!

Ik heb nooit echt een groot probleem gemaakt van schermtijd. En dat veel achter een scherm zitten ook geen groot probleem is, wordt nu wel bevestigd. Zolang er een beetje afwisseling is, vind ik het allemaal dikke prima.

4. Leren gebeurt overal en altijd

Leren gebeurt niet alleen op school. Buiten de lessen om, wordt misschien nog wel de meeste les gegeven. Zo heeft mijn zoon van de week geheel zelfstandig een cake gebakken, hebben we tijdens een wandeling door het bos een roodborstje gespot en hebben mijn dochters mijn oude make-up doos ontdekt…

5. Kinderen zijn grappig

Mijn oudste begint droge puber humor te ontwikkelen en de andere twee willen niets liever dan mij aan het lachen krijgen. Het is ook super grappig om te zien hoe ze bepaald schoolwerk aanpakken. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat er regelmatig gelachen wordt.

6. Ze vinden ons nog leuk

Mijn kinderen vinden het nog leuk om, tussen het werken door, samen dingen te doen. Samen een spelletje doen, samen een film kijken of samen een rondje wandelen door het bos. Ik hou mijn hart vast voor als ze straks alle drie een puber zijn. Hoe leuk vinden ze het dan nog om samen dingen te doen?

7. Medeleven, begrip, flexibiliteit en goedheid

Als er iets duidelijk is geworden in deze tijd, is hoeveel mededogen kinderen hebben en hoe flexibel ze kunnen zijn. Kinderen begrijpen hoe moeilijk het voor iedereen is en doen er alles aan om medeleven te tonen. Als ze de kans krijgen verzamelen ze speelgoed en knuffels voor kinderen die minder hebben. Als ze de kans krijgen verzinnen ze acties om geld in te zamelen. Mijn kinderen maakten voor een schoolopdracht een kaartje voor opa en oma met de teksten ‘hou vol’ en ‘wij kunnen dit aan’. Medeleven, begrip, flexibiliteit en goedheid, het is iets positiefs wat we allemaal van onze kinderen kunnen leren.

Zo. En dan hoop ik nu dat die scholen als de wiedeweerga weer opengaan…

 


 

Afbeelding: Shutterstock / MIA Studio

Previous ArticleNext Article