Kind op kamp? Ik zie alleen maar voordelen!

kind op kamp

Ik zie mijn kind al helemaal lopen met een surfboard onder zijn arm. Vol overtuiging om samen met zijn vrienden de zee te gaan trotseren. Overdag les krijgen van topsurfers en in de avond door naar een beachparty. Zo’n surfkamp kan toch niet anders dan een geweldige ervaring voor kinderen zijn?

Het beleven van een kindervakantie is een tijd waar avontuur en plezier samenkomen. Het idee om nieuwe vrienden te maken, spannende activiteiten te beleven en even weg te zijn van de dagelijkse sleur (lees: spelcomputer), zorgt voor een sprankelende opwinding in het hart van elk kind. En van elke ouder, want hoe tof is het om je kind iets als een surfkamp te kunnen geven?

Kriebelende gevoel

Ik heb weleens een ouder gesproken die erg sceptisch was over je kind op kamp sturen. Ze kon eigenlijk alleen maar nadelen bedenken. Van onvoldoende toezicht en begeleiding tot aan de hygiëne op zo’n kamp. Ik vond dat onwijs jammer, want ik kan alleen maar voordelen voor een kind bedenken. Wanneer je kind op kamp gaat kan dat namelijk zoveel positiefs brengen. Om maar te beginnen met het kriebelende gevoel in je buik aan het idee van ‘op kamp gaan’. Maar zoals Vinea – een professionele reisorganisatie voor zomerkampen, jongerenreizen en actieve familievakanties – al zegt; “zo’n kampbubbel is zo bijzonder dat je het lastig uit kan leggen aan anderen, die moet je gewoon meemaken.”

kind op kamp

Voordelen van je kind op kamp

Toch zet ik even een paar voordelen van een kamp voor je kind op een rij. Het is namelijk niet alleen het kriebeltje in je buik. Een kind ontwikkelt als een tierelier tijdens zo’n kamp!

Sociale ontwikkeling

Of je kind nu samen met een vriendje op kamp gaat of helemaal in z’n uppie een kamp trotseert, kamp is goed voor de sociale ontwikkeling van je kind. Het geeft kinderen onder andere de mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken. Soms worden er zelfs vriendschappen voor het leven gesloten. Een week samen een kamp beleven is zo intens, dat het voelt het alsof de kinderen al jaren vrienden zijn, aldus Vinea. Daarbij leren ze samen te werken, communiceren, compromissen te sluiten en conflicten op te lossen. Oftewel, een fantastische manier om sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Zelfstandigheid

Op kamp zonder papa en mama, ja het is misschien even slikken. Maar vooral voor de ouder, want de meeste kinderen zullen het zien als een geweldig avontuur. Kinderen worden niet aan hun lot overgelaten, maar worden juist aangemoedigd om zelfstandig beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen taken en activiteiten. Dit is natuurlijk een top ingrediënt voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het vergroten van hun gevoel van onafhankelijkheid.

Persoonlijke groei

Als ik zo de zomerkampen van Vinea bekijk, dan zie ik een breed scala aan activiteiten en uitdagingen, waaronder sport, cultuur en avontuurlijke activiteiten. Je kind leert op kamp sowieso nieuwe dingen, misschien wordt er een interesse bij je kind gewekt of zelfs een talent ontdek! En misschien overwint je kind wel een angst of doet hij iets waarvan hij dacht dat hij dat nooit zou kunnen. Je kind groeit van het deelnemen aan een kamp en het leren van nieuwe vaardigheden. Persoonlijke groei noemen we dat!

Leren buiten de schoolbanken

Gelukkig gaan steeds meer mensen inzien dat je niet alleen in de schoolbanken leert. De wereld is één grote leerschool en van beleven leer je misschien nog wel het meest! We hebben de voordelen als sociale ontwikkeling, zelfstandigheid en persoonlijke groei al genoemd. Maar veel kampen van Vinea zijn ook in een natuurlijke omgeving, zoals in het bos of aan het strand. Kinderen leren hierdoor volop over de de natuur. Daarnaast worden er tijdens zomerkampen ook veel fysieke activiteiten gedaan. Kinderen zijn actief bezig en leren spelenderwijs hoe belangrijk het is om fit te zijn en gezonde gewoonten te ontwikkelen.

Vinea = vertrouwd

Wanneer je al sinds 1951 zomerkampen en reizen organiseert én het Keurmerk Kindervakanties mag voeren, dan durf ik wel te zeggen dat het vertrouwd is.

‘Waar de reis heen gaat? Maakt niet uit, want het is met Vinea.’

Vinea

kind op kamp

Waar naartoe maakt niet uit, want het is met Vinea. Maar toch vind ik het leuk om een beetje te laten zien welke kampen ze allemaal in hun aanbod hebben. De zeilkampen zijn een gouwe ouwe, welke al 70 jaar in het aanbod zit. Het zou gewoon zomaar kunnen dat je opa of oma vroeger ook op zeilkamp is geweest! Ook actie en outdoor is een geliefd kamp voor je kind. Van survival op de Veluwe tot aan een actiekamp met mountainbiken en klimmen.

En ja, zelf neig ik altijd naar het surfkamp voor mijn surfdude. Ik zie hem gewoon al helemaal gaan in zijn wetsuit over de golven. Het is gewoon bijna jammer dat je jezelf als ouder niet kunt aanmelden.

Een kamp belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor je kind. Dus stuur hem gerust met een brede glimlach op zijn gezicht en een kriebelend gevoel in zijn buik naar één van de zomerkampen van Vinea. Er is echter één nadeel, misschien dat je kind zoveel groeit, dat je hem na een week niet meer herkent…

Previous ArticleNext Article