Je kind laten helpen in het huishouden

kinderen helepn

Je ziet weleens van die leuke artikeltjes voorbij komen over ‘je kind betrekken in het huishouden’. Hoe leuk dat is voor jou en je kleintje. Adviezen en tips met een klusjesplanner en kluslijsten voor je kind, allemaal kant en klaar, simpeler kan niet. 

Een klusjeslijst voor je kind

Zo zijn er bijvoorbeeld klusjeslijsten voor kinderen. Lijstjes met klusjes voor elke leeftijd. Zo kun je je driejarige prima de plinten laten afstoffen en je zevenjarige kan mooi het onkruid wieden. En je vierjarige laat je voortaan de bedden opmaken.

Ik denk dan altijd, ’top! gaan we doen’, maar zodra één van mijn kinderen begint te helpen, heb ik alweer spijt. Niet omdat ik het niet leuk vind om samen dingen te doen, maar het is gewoon vet onhandig om een kind te laten helpen in het huishouden.

Mijn moeder liet mij nooit echt helpen met het huishouden. ‘Ga jij maar lekker spelen!’, zei ze altijd. Nu snap ik waarom. Je kinderen laten helpen in het huishouden vergt namelijk geduld, heel veel geduld. En aangezien het huishouden mijn hobby al niet is, wil ik er zo ongeduldig en snel mogelijk doorheen rammen.

Hoe het werkelijk gaat

Maar goed, na het lezen van die gezellige artikeltjes doe ik het weleens hoor, ik bedoel het lukt die andere moeders blijkbaar ook. Echter is dit hoe het dan werkelijk gaat…

Wanneer mijn kind haar kamer opruimt.
Wanneer mijn kind haar kamer opruimt.
Wanneer mijn kind de schone was in haar kast legt.
Wanneer mijn kind de schone was in haar kast legt.
Wanneer mijn kind helpt met koken...
Wanneer mijn kind helpt met koken…
Wanneer mijn kind de vaatwasser inruimt.
Wanneer mijn kind de vaatwasser inruimt.

Spijt

Maar eigenlijk heb ik binnen een paar minuten altijd spijt. Ze maken nog meer rommel dan dat er al was. Als ze helpen met de was opvouwen, dan komt het er eigenlijk op neer dat ik de was opnieuw in de wasmachine gooien kan en als ze helpen met koken dan eindigt het met het bestellen van pizza.

Ik doe iets fout. Of ik heb niet genoeg geduld. Waarschijnlijk het laatste.

Nee, waarschijnlijk allebei.


klusjes kinderen

Origineel gepost april 2016
Update april 2021

Afbeelding: Shutterstock / Natalia Lebedinskaia

Previous ArticleNext Article

5 Comments

  1. Haha, wel grappig foto´s! Je kan ook je kind alleen laten meehelpen met bepaalde dingen zoals stoffen. Als ik het huis aan het schoonmaken ben met een natte doek, geef ik Yarah ook een nat doekje, want dat vind ze superleuk! Dan gaat ze op haar manier meehelpen 🙂

  2. Leuk artikel! Ik ben gastouder en hoef niks te doen in het huishouden daar. Maar als het wc papier op is dan mag mijn oppaskindje altijd de wc rollen bij vullen. Hij voelt zich dan helemaal stoer met 2 wc-rollen in zijn handen en dat hij mag vullen. Mijn oppaskindje is al blij met een kleine taak!

  3. Mijn kinderen van 9 en 14 ruimen uiteraard zelf hun was op. Al geeft dat bij die van 14 ongeveer hetzelfde resultaat als hierboven op de foto….. De kleinste van 4 mag me helpen als ik zijn was op ga ruimen, hij legt dan de onderbroeken in de onderbroekenla en de sokken in de sokkenla. Kan ik intussen rustig de rest netjes wegleggen. Het huishouden probeer ik zoveel mogelijk te doen als ze op school zitten, maar toen hij nog kleiner was en nu soms in de vakantie, vindt de kleinste het leuk om te helpen stoffen. Hij heeft er zelfs een speciaal swifferbeestje voor (van een vriendinnetje uit Japan gehad). Hij krijgt dan de Verschrikkelijk Belangrijke Taak om de deuren schoon te maken 😉 Hij blij, ik blij!

  4. Hahaha! Hoe herkenbaar! Je doet helemaal niks fout en geloof mij, ik heb engelengeduld en zelfs ik kreeg het op mijn heupen als ze eens wilden meehelpen.
    De oplossing bij ons was een takenlijstje (heb ik eens een blogje over geschreven) met dagelijkse taakjes waarvan we weten dat ze ze zeker kunnen (voor hun leeftijd). Ermee gestart in een weekend dat Husband en ik er beiden waren om ze nog wat bij te staan en nu werken ze dagelijks heel flink en zonder stress (voor mama en papa 😉 ) hun taakjes af 😉