Je geeft maar een mep terug!

pesten kind

Het floepte er zo uit voor ik er erg in had. Deze woorden echoën nog in mijn hoofd, een plotselinge ontlading van maandenlang opgekropte frustratie. Mijn advies aan mijn dochter, “Geef haar maar een keer een mep terug!”, was een breuk met alles waar ik in geloofde en haar tot nu toe had geleerd.

Ik zag haar dagelijks figuurlijk worstelen met dat vervelende, pestende meisje. Keer op keer probeerde ik haar te leren negeren, voor zichzelf op te komen, en duidelijk te maken dat zulk gedrag niet acceptabel is. Maar hoe vaak kun je als moeder dezelfde raad geven? “Negeer haar”, “ze is het niet waard”, “ze vraagt alleen maar om aandacht.” Het klinkt zo makkelijk, maar voor een kind is het verre van gemakkelijk.

Slachtoffer en pester

Het breekt je als ouder. Je ziet je kind lijden, je voelt je machteloos. En daar was het dan, dat ene moment van zwakte waarop ik suggereerde terug te slaan. Ik wist dat het fout was, maar de realiteit van het pesten maakte me radeloos.

Wat me opvalt, is hoe snel we geneigd zijn om de focus te leggen op de reactie van het slachtoffer. We proberen het eerst zelf op te lossen, gaan naar de leerkracht, maar wanneer wordt er daadwerkelijk ingegrepen bij de pester zelf? Zijn er genoeg maatregelen tegen het pestgedrag?

Kanjertraining

Ironisch genoeg bevond ik me dezelfde avond op een Kanjertraining avond van de school. Een programma gericht op het bevorderen van vertrouwen, veiligheid, sociale vaardigheden, en het hanteren van oplossingsstrategieën bij pesten. Daar zat ik dan, met mijn ‘goeie’ advies, terwijl het duidelijk werd gemaakt dat terugslaan nooit de oplossing is.

Ik voelde me klein, spijtig. Had ik mijn eigen principes niet moeten vasthouden? “Zeggen dat je het niet leuk vindt, loop ervan weg, ze is het niet waard.” Mijn woorden waren overstemd door mijn diepste moedergevoelens met de wens om zelf die pester eens flink op haar plek te zetten.

En zo blijkt maar weer, niet alleen opgroeien gaat met vallen en opstaan. Het opvoeden ook.


Afbeelding: Shutterstock
2016/2023

Previous ArticleNext Article

14 Comments

 1. Leuk zo’n kanjertraining… maar ik heb nog nooit gehoord dat het ook daadwerkelijk helpt om het pesten te stoppen.
  Ik zou mijn dochter ook het advies geven: mep maar terug. Dat zou ik zelf namelijk ook doen als ik mij zou gebeuren….

  Waarom krijgt de pester (en ouders) niet een cursus?

  1. Die pester krijgt dezelfde training? Maar het duurt even voordat er resultaat is. Het effect van de kanjertraining is objectief onderzocht en blijkt erg goed te werken. Hebben jullie zelf als ouder al een trainingsavond bijgewoond? Is echt de moeite waard.

  2. amen! maar dat gebeurt niet! Nee alle aandacht gaat naar het slachtoffer! Zij/hij zal wel sociaal niet vaardig zijn, hoppa het label zit er zo op! Ik zeg tegenwoordig ook word je gemept mep maar terug!!

   1. En toch is dat niet waar. Bij de kanjer training is het uitgangspunt dat diegene die een onveilige situatie creëert in de klas, uit de klas wordt gezet. De focus ligt dus niet (alleen) op het versterken van de gepeste.

 2. Na onze verhuizing en op zijn nieuwe school werd oudste, toen 6, flink te grazen genomen (inclusief verdwenen plukken haar). Op mijn vraag wat zijn reactie hierop was geweest, vertelde hij precies hetzelfde terug gedaan te hebben. Toen realiseerde ik mij dat dat een goede reactie van hem was. Ondanks mijn opvoedingsstandpunt tot dat moment (‘de andere wang toekeren’).
  Mijn middelste zoon werd vorig schooljaar in de brugklas stevig gepest. Hij kreeg o.a. een training sociale vaardigheden.
  In het tweede jaar deed een van die pesters in de wandelgangen weer heel vervelend tegen hem. En mijn zoon heeft hem een flinke klap verkocht. Dat deed op een positieve manier de ronde, omdat die jongen zich heel vervelend gedraagt.
  Dus ja, wat is wijsheid. Wij zijn gepokt en gemazeld en dat zullen onze kinderen ook worden.

 3. Ik heb mijzelf ook al betrapt op de uitspraak “geef maar duw terug!”.
  Wat handig zeg die kanjertraining. Hopelijk kan je er veel uit leren en dan ook toepassen voor jouw dochter.

 4. Een volkomen logische reactie. En wat heeft de kanjertraining tot nu toe bijgedragen aan de situatie?

 5. Ik zou het zelf ook gezegd hebben denk ik.. Het gaat wel over je kind!

 6. Toen wij hier in Zwitserland kwamen wonen, kwam Eva ook in aanraking net kindjes die veel hardhandiger zijn dan wij gewend waren. Ze werd geschopt, geslagen, gebeten en ga zo maar door. Elke dag was er wel iets. De buurvrouw zei: ze moet zich leren weren… Laat haar mijn kinderen maar terugslaan.

  Dus dat vertelde ik haar: sla die eikels maar terug. Vervolgens heeft ze drie maanden op haar tenen gelopen omdat ze terug moest slaan. Daar werd ze ook niet gelukkiger van. Daarna heb ik gezegd dat ze maar weg moest lopen, expres lol moest hebben met een ander kindje zodat het pesten of het slaan geen nut zou hebben. Dat werkte. Nog steeds zijn de kinderen hier wat hardhandiger en soms moet ze zich ook echt weren en terugslaan. En dat zit nog steeds niet in haar aard. We hebben wel gezegd dat op het moment dat ze terugslaat, dat andere kind geen staf meer krijgt. Zo werkt het ook op school, op straat en bij ons thuis. Of het dé manier is, ik weet het niet. Maar is er een manier?

 7. Bij mijn dochters op school wordt ook de kanjertraining gegeven. Maar ook ik zeg wel eens dat ze best terug mag slaan of schoppen. Of gewoon even heel boos mag worden…. Helaas zit dat niet in de aard van het beestje, dus hebben mijn uitspraken weinig nut. Maar herken je gevoel wel! Nu hopen dat de kanjertrainingen vooral effect hebben op de pesters!

 8. Heel herkenbaar! Ik geef dat advies nooit, maar zou het dolgraag willen. Sommige kinderen zijn zo hardleers, die leren thuis dat het nooit aan hen ligt, dat zij alles goed doen en dat andere kinderen en volwassenen altijd de oorzaak zijn van alles wat misgaat. En de streken van hun kind worden altijd goed gepraat of genegeerd. Dat worden geen leuke kinderen. Best zielig eigenlijk. Maar andere kinderen worden daar de dupe van. En dan denk ik ook weleens: Zij heeft gewoon eens een flinke mep nodig.Ik vind het geen schande dat je dat hebt gezegd hoor. Veel ouders zeggen het standaard tegen hun kind. Jij zegt het in een specifieke situatie. Of het wel of niet verstandig is durf ik niet te zeggen. Zeker omdat niks terugdoen of naar de juf gaan niet altijd het gewenste effect heeft.

 9. Pingback: Leestips: April 2016 met Spam-je-blog - Mamaliefde
 10. Wij zeggen het ook, bij negeren gaat het pesten gewoon door of wordt het zelfs erger. Pas als je een grote mond terug durft te geven of terug slaat schrikken ze en durven ze zelf niet zo goed meer. Ze krijgen immers lik op stuk.
  Misschien pedagogisch minder verantwoord maar wel effectief!

 11. Mijn zoon word al 3 jaar gepest op school. Ze nemen ons en de klachten van mijn zoon niet serieus. Ondertussen ligt er zelfs al een dossier van mishandeling bij de politie en zijn er allerlei instanties betrokken om dit op te lossen. Ik heb mijn zoon ook vertelt terug te slaan! Helaas is het pesten nu op geestelijke manier, kleineren en ronduit vernederen, had zo fijn geweesr als terug slaan ook daadwerkelijk de oplossing was geweest