Ineens weer in bed plassen

Je kind is zindelijk en het gebeurt toch… Je kind gaat ineens weer in bed plassen! Je vraag je af hoe dit kan, of dit wel normaal is en wat je hiermee moet.

Ik heb niet heel veel energie gestoken in het zindelijk maken van mijn kinderen. Het leek erop dat ze op een bepaalde leeftijd zelf aan toe waren. En dat zorgde ervoor dat het zindelijk worden heel geleidelijk ging. Ook ’s nachts ging het zindelijk worden best gemakkelijk. Het duurde wel iets langer dan zindelijk worden overdag. Daarom liet ik mijn kinderen vaak ’s nachts nog met een luier slapen. Maar toen de luier eenmaal meerdere nachten droog bleef, deden we de luier ook niet meer om. Heel af en toe gebeurde het nog, in bed plassen, maar dat hoort erbij. 

Redenen van bedplassen

Toch hebben mijn kinderen periodes gehad dat ze ’s nachts ineens weer in bed gingen plassen. Ook op latere leeftijd, zoals toen ze vijf jaar waren. Of het bedplassen kwam zelfs op zevenjarige leeftijd. Het bedplassen gebeurde dan in een korte tijd meerdere keren. Zou het een fase zijn? Of heeft het bedplassen psychische oorzaken? Ik ging op onderzoek uit wat de redenen van het ineens weer in bed plassen zou kunnen zijn.

Bedplassen een psychische oorzaak?

De meeste kinderen hebben op vijfjarige leeftijd een volledige controle over hun blaas. Dit houdt in dat het kind gaat plassen wanneer de blaas vol is. Het kind kan dus op tijd naar de wc gaan om zijn blaas te legen. Ook ’s nachts heeft het kind hier controle over. Het zou kunnen dat hij in een heel diepe slaap of droom het wel eens laat lopen. De juiste signalen herkennen is nog lastig voor een kind. Een een psychische oorzaak kunnen we het niet noemen. 

Als het bedplassen ineens weer voorkomt na langer dan zes maanden droog te zijn geweest, hebben we het over secundair bedplassen. Het ineens weer in bed plassen kan dan een psychische oorzaak hebben. Denk aan een nare gebeurtenis zoals een scheiding, een overleden opa of oma of pesterijen op school. Wanneer dit het geval is, kun je het beste raad plegen bij de huisarts.

Bedplassen een medische oorzaak

Het bedplassen kan ook een medische oorzaak hebben. Zo kan obstipatie invloed hebben op het bedplassen. De ontlasting drukt dan tegen de blaas, waardoor het kind in bed plast. Ook kunnen urineweginfecties of problemen met de nieren een oorzaak zijn van het ineens weer in bed plassen. Ook bij deze oorzaken is het raadzaam om contact op te nemen met de arts.

Ineens weer in bed plassen, wat nu?

Wat onderzoek aantoont is dat heel veel kinderen rond de leeftijd van vijf jaar, ’s nachts nog regelmatig ineens weer in bed plassen. Ook wanneer ze al een lange tijd ’s nachts zindelijk leken te zijn. In veel gevallen gaat het vanzelf weer over. Deze ervaring heb ik in ieder geval wel. Maar wanneer het bedplassen gebeurt, is het wel vervelend. Niemand zit er op te wachten om midden in de nacht een bed te moeten verschonen.

bedplassen kind

Tips omgaan met bedplassen

Wanneer je kind ineens weer last heeft van bedplassen, gebruik dan de volgende tips. Dit zijn tips voor wanneer je kind tijdelijk in bed plast. Gebeurt het bedplassen echt te vaak, raadpleeg dan de arts.

– Boos worden op je kind omdat hij of zij weer in zijn bed heeft geplast, zal de druk er niet afhalen. Sterker nog, het zal de druk alleen maar verhogen en het kind onzeker maken. Ga ervan uit dat je kind niet expres in zijn bed plast. In veel gevallen is het een fase.

– Zorg ervoor dat je kind voor het slapen gaan naar de wc gaat. Eventueel kun je voordat jij zelf naar bed gaat je kind nog even op de wc zetten. Dit geneest het bedplassen niet, maar voorkomt het wellicht wel.

– Koop een plaswekker. Dit kan zeker helpen, echter is de kans aanwezig dat iedereen in het huis er wakker van wordt, behalve de bedplasser.

– Geen zin om midden in de nacht een bed te verschonen, maak het bed dubbel op. Ik gebruikte hiervoor de matras beschermers van de IKEA. Wanneer je kind ’s nachts in bed plast, trek je alleen de hoeslaken en matrasbeschermer eraf en een droge en schone ligt alweer klaar. Heel sporadisch kwam het voor dat mijn kind twee keer een ongelukje had. De tweede keer nam ik voor lief en liet ik mijn kind in mijn eigen bed toe. Op hoop van zegen…

– Laat je kind helpen met het opmaken van het bed, ook al is het midden in de nacht. Niet om je kind te straffen, maar om het deel te laten nemen aan een oplossing, in plaats van het veroorzaken van een ‘probleem’. Het maakt hem of haar bewust van de bedplas-ongelukjes.

– Ten alle tijden, kalmte zal u redden! Blijf rustig en zeg tegen jezelf ‘het is een fase’. Want dat is bedplassen in de meeste gevallen, een fase. Ook wanneer je kind ineens, na een lange tijd zindelijk zijn, weer in zijn bed plast.


bedplassen wat doen

Afbeeldingen bedplassen: Evgeny Atamanenko
Mama Belle and the kids/Shutterstock

 

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Pingback: Bedplassen