
Je zou het misschien niet denken, maar ik heb een aantal opvoedboeken in de kast staan. Heel soms pak ik ze er zelfs even bij. Gewoon om weer even bewust te worden van mijn eigen handelen, wat dus niet altijd even soepel loopt. Zo ook het opvoedboek How2Talk2Kids, je zult er vast wel eens van gehoord hebben. Een boek dat vooral gericht is op communiceren met kinderen, op een positieve manier. In dit artikel lees je mijn ervaringen.
How2Talk2Kids
Een van mijn favoriete opvoedboeken is How2Talk2Kids wel. In dit boek wordt uitgelegd hoe je effectief kunt communiceren met kinderen. Hoe je beter kunt omgaan met de negatieve gevoelens van je kleintje en toch je grenzen blijft aangeven. Hoe je kleintje de verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag en zelf met oplossingen leert komen. Hoe je je kleintje effectief prijst en je je kleintje bevrijdt uit een vaste rol. En dat allemaal voor meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld bij je kleintje. Klinkt mooi, vind je niet? En toch ga ik regelmatig de mist in, zoals die ene keer, toen ik ‘mama ik haat je‘ naar mijn hoofd kreeg geslingerd. Deze manier (How2Talk2Kids) van communiceren moet je blijven oefenen, maar oefening baart kunst.
En je moet er ook open voor staan! Je moet open staan om het communiceren met je kinderen op een andere manier toe te passen. Je zult zien dat je het dan ook op een andere manier gaat ervaren. Maar dan nog, blijf je snel in je eigen valkuilen vallen. Het boek geeft je dan houvast. Is het de oplossing voor het probleem van de belabberdere communicatie tussen kinderen en hun ouders? Nee, een opvoedboek kan het probleem nooit helemaal oplossen. Dat kunnen alleen de ouders zelf.
Broers en zussen zonder rivaliteit
Sinds kort stuit ik op een ander probleempje. Namelijk het communiceren tussen mijn kleintjes onderling. En daar heb ik nu het tweede boek van How2Talk2Kids voor in huis. Broers en zussen zonder rivaliteit. Hoog nodig, want soms schieten de woorden ‘vreet elkaar dan maar op’ door mijn hoofd. En nee, dat is niet echt fraai en niet zoals ik het zou willen. In dit boek krijg je praktische handvaten om beter om te gaan met de negatieve gevoelens tussen de kleintjes. Maar ook hoe je ze kunt begeleiden bij het oplossen van hun conflicten. Ik ben heel benieuwd en ik zal het ook zeker laten weten als ik het boekje en de uitwerking daarvan onder de knie heb.
‘Omdat ik dat wil 😉
Ik denk dat ik wel effectief communiceer, maar het kan altijd beter.
En zoals je zelf ook omschrijft het is gewoon fijn wanneer je vastloopt
naslagwerk in je kast hebt staan