De Gruffalo, voorlezen op rijm

De TopTien prentenboeken van de Nationale Voorleesdagen zijn absoluut weer goed uitgekozen. Maar mijn favoriet blijft nog steeds het prentenboek ‘De Gruffalo’. Het verhaal is zo leuk bedacht. Een klein muisje dat zich heel slim uit gevaarlijke situaties  (een vos, uil, slang, enzovoorts willen het muisje opeten) weet te praten door te zeggen dat hij een afspraak heeft bij de ‘Gruffalo’. Een monster met vlijmscherpe klauwen, paarse stekels en noem maar op, die eigenlijk niet bestaat.  Als hij vervolgens de Gruffalo echt tegen het lijf loopt, wil ook hij het muisje opeten. Maar het muisje is slim en gaat met het monster bij de andere dieren langs. De dieren schrikken en zijn natuurlijk meteen bang voor het monster, waardoor de Gruffalo denkt dat het muisje wel heel ‘eng’ moet zijn en ook wegvlucht voor het muisje. 

Mijn kinderen vinden het ook een geweldig verhaal, hoewel ik mij afvraag of ze de clou ook echt doorhebben. Het is in ieder geval heel spannend en leuk, zo een monster dat uiteindelijk een beetje bang blijkt te zijn voor een klein muisje. Hoe dan ook, ze willen het verhaal keer op keer opnieuw horen. En ik lees het op rijm geschreven en originele verhaal graag voor!

Voorleesboek op rijm

Voorlezen op rijm geeft een lekker ritme aan en daarom is het voorlezen op rijm zo fijn. Daarbij heeft het ook nog een heel groot voordeel voor kinderen. Kinderen die goed begrijpen wat rijm is, zullen namelijk gemakkelijker leren lezen. Door naar rijmwoorden te luisteren, bijvoorbeeld wanneer er een verhaal op rijm voorgelezen wordt (zoals de Gruffalo), leren kinderen de klanken te onderscheiden. Welke woorden zijn hetzelfde en welke verschillend? Wanneer dit rijmen er eenmaal lekker in zit, zal het eenvoudiger worden om ook letters op papier te onderscheiden.

Kinderen die goed kunnen lezen, hebben een goed ritmegevoel. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met dyslexie vooral het woordritme, dus rijmen, lastig vinden. Het regelmatig oefenen met verhaaltjes en liedjes op rijm, blijkt dan ook een gunstig effect te hebben dyslectische kinderen. Kortom, lekker veel voorlezen op rijm.

gruffalo copy_edited-2

De Gruffalo in het theater

Wist je dat er ook een theatervoorstelling van de Gruffalo is? Deze voorstelling voor peuters, vanaf 3 jaar, is ontzettend leuk voor de kleintjes. Meester Monster weet van het peuterboek een pareltje op het toneel te maken. Dit is een voorstelling waarbij het hele gezin van zijn stoel valt van het lachen!

Een ander leuk weetje: vlakbij Londen is er een heuse Gruffalo wandeling de ‘Gruffalo Trail’. Het is toch superleuk om in het bos op zoek te gaan naar de Gruffalo?!


Origineel gepost op 24 januari 2014
Update januari 2021

 

Previous ArticleNext Article

1 Comment