Naar de Efteling tijdens Corona

efteling corona regels

Het is begin juni, we weten nog niet of onze vakantie naar het buitenland door de Corona maatregelen door kan gaan of niet. Ik sta op het punt om twee nachtjes in het Efteling hotel te boeken. Ik begin te twijfelen, het is toch een behoorlijk bedrag en hoe zal de wereld er volgende maand uitzien? Moeten we dan wel naar de Efteling willen? En hoe zit het met de annulering als we zelf ziek worden? Bovendien, misschien gaat onze vakantie naar het buitenland gewoon door. Ik klik het venster weer weg en ga door met mijn werk. 

Het is zo’n gekke tijd, door Corona en alle onzekerheden die het met zich meebrengt. Maar het boeken van twee nachtjes in het Efteling hotel laat me niet los. We hebben het 7 jaar geleden zo leuk en positief ervaren! En door die positieve ervaring in het Efteling hotel, heb ik dat altijd nog eens over willen doen. En dus open ik de website van de Efteling nog maar weer eens. Tot mijn grote verbazing is de beschikbaarheid een stuk minder als een paar dagen geleden. Dat voert de druk wel even op en ondanks ik niet weet of onze vakantie naar het buitenland nu wel of niet doorgaat, boek ik halverwege juni één nachtje (want twee nachten lukt al niet meer) voor ons gezin in het Efteling hotel tijdens Coronatijd.

Ook een nachtje Efteling boeken? Kijk dan hier >>

Verrassing, we gaan naar de Efteling!

Voor de kinderen hebben we ons nachtje weg naar de Efteling geheim gehouden. Pas wanneer we het parkeerterrein van het Efteling Hotel oprijden, komen de kinderen er achter dat we een nachtje bij het Efteling Hotel gaan slapen. Dat geheim houden ging overigens niet geheel zonder slag of stoot. Zo werden we twee weken voor vertrek gebeld door de Efteling met de vraag of we ons ontbijt bij Polles Keuken wilden nuttigen. Deze vraag kwam natuurlijk doordat ze vanwege de Corona maatregelen de bezetting in het restaurant van het hotel wilden beperken. Al bellend met een kind ernaast, moest ik natuurlijk wel op mijn woorden letten om niks te verklappen! Ook ligt er een week voor vertrek een Efteling envelop op de deurmat met entree kaartjes en een parkeerkaart. Maar het is me ook gelukt deze ongezien weg te moffelen en zo hebben we het tot het laatste moment als verrassing kunnen houden. Een dansje op de parkeerplaats kan dan ook niet uitblijven.

efteling overnachten hotel

hotel efteling ervaringen

efteling hotel ervaringen

Aankomst en entree

Doordat we een verblijf hebben geboekt bij de Efteling, is de aankomst en entree heel anders dan wanneer je de Efteling voor één dag bezoekt. We kunnen onze auto parkeren op het parkeerterrein van het hotel. Bij de aankomst geven we onze naam door aan het personeel dat ons bij het begin op staat te wachten. We kunnen parkeren en direct door naar de hotelentree van de Efteling.

Van te voren heeft de Efteling gevraagd of je een inchecktijd wil doorgeven, ook dit in verband met de Corona maatregelen. Zo voorkomen ze natuurlijk drukte bij het inchecken. Ik begrijp de maatregel, maar toch vind ik het lastig om een tijd door te geven. Uit ervaring weet ik namelijk dat ik geen idee heb  hoe de dag verlopen gaat. En dus laat ik vooralsnog onze inchecktijd open. Sowieso kun je op z’n vroegst vanaf 15.00 inchecken bij het hotel.

Goed om te weten: wanneer je een verblijf bij de Efteling boekt, hoef je overdag niet te reserveren. Heb je tickets voor één dag? Dan moet je online reserveren! Tickets voor de Efteling kopen en online reserveren doe je hier.

Corona regels in de Efteling

De Efteling houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM en daar hebben ze hun regels ook naar gemaakt. De standaard Corona maatregelen als ‘houd 1,5 meter afstand’ en ‘was je handen regelmatig’, zie je terug door heel het park. Zo staan er genoeg punten waar je je handen kunt desinfecteren. En overal word je herinnerd aan de 1,5 meter regel door onder andere stickers op de grond of de peilen die eenrichtingsverkeer aanduiden. Ook kun je in de Efteling alleen contactloos betalen. Contant geld meenemen heeft dus geen nut.

corona regels efteling

corona efteling regels

Verder had de Efteling op het moment dat ik boekte, de openingstijden aangepast. Ik was me er dus van bewust dat we als hotelgasten tot 18.00 in het park mochten zijn. Wilde je het park ook in de avond bezoeken, dan zou je daar een aparte entreekaart voor moeten kopen van €25. Met z’n vijven zou dat betekenen dat er nog eens €125  bovenop zou komen. Dat vond ik een beetje teveel van het goede en daarom besloot ik te reserveren voor het zwembad in het vakantiepark Bosrijk. Eén dag voor vertrek kreeg ik een mail van de Efteling dat de Corona maatregelen in de Efteling versoepeld konden worden. De Efteling zou ook weer ’s avonds voor hotelgasten open zijn. We hadden ‘mazzel’ dus!

Ondanks Corona, druk in de Efteling

Maar de grote vraag was natuurlijk, hoe druk is het in het park? En hoe zijn de wachtrijen Corona-proof gemaakt? Heel eerlijk gezegd vond ik het nog vrij druk in de Efteling. En natuurlijk weet ik dat het zomervakantie, dus hoogseizoen is, maar door Corona had ik het minder druk verwacht. Ik heb me zo nu en dan serieus afgevraagd of de Efteling zich nog hield aan het toelaten van een maximum aantal bezoekers. Ik weet op het moment van ons bezoek ook niet precies hoeveel bezoekers in de Efteling mogen vanwege Corona. Misschien konden ze de maximaal aantal bezoekers regel ook alweer versoepelen? In restaurants, de winkels en attracties van de Efteling die binnen zijn, geldt in ieder geval wel een maximum aantal bezoekers.

efteling corona ervaringen

Opvallend is, is dat de wachtrijen bij de wc’s soms lang zijn. De Efteling heeft als regel dat huishoudens zoveel mogelijk met z’n allen tegelijk naar het toilet gaan. Er zijn een aantal plekken waar festival toilethokken zijn geplaatst, ieder huishouden in de wachtrij krijgt dan een eigen hok aangewezen.

s’ Avonds eten we bij een restaurant in de Efteling. Ook daar moet je even op gepaste afstand wachten in de rij. Maar al snel kunnen we naar een tafeltje begeleid worden.

lange wachtrij efteling

plexiglas tussen wachtrijen i

efteling tijden corona

De wachtrijen zijn Corona-proof gemaakt door rood en wit tape langs de rijen te plakken. Ook zijn de wachtrijen bij de attracties in de Efteling een stuk langer gemaakt en op drukke stukken hangt er plexiglas. Gelukkig heeft de Efteling voldoende ruimte om de wachtrijen langer te maken. Het werkt als volgt, op de witte stukken mag je met je huishouden stil staan, bij de rode stukken van minimaal 1,5 meter moet je doorlopen. Allemaal super logisch en persoonlijk vind ik de personal space in de wachtrij héél fijn! Toch zijn er een aantal mensen (vooral jongeren) die volkomen schijt hebben aan je personal space. Maar het Efteling personeel is niet te beroerd om de Corona regels nog eens aan hen uit te leggen.

efteling corona regels

De wachttijden bij de attracties

De wachttijden bij de attracties zijn niet anders dan anders in het hoogseizoen. Bij Joris en de Draak hebben we zelfs een keer ruim een uur moeten wachten. De wachtrijen lijken (en zijn in lengte) een stuk langer. De meeste attracties kunnen door de 1,5 meter maatregel half gevuld worden. En daardoor zijn de wachttijden hetzelfde als in een hoogseizoen zonder Corona. Wat een aantal attracties wel als mogelijkheid biedt, is een speciale rij voor kinderen tot en met 17 jaar. Voor kinderen tot en met 17 jaar geldt de 1,5 meter regel niet en zo vullen ze de attracties zodat ze toch vol zijn. Je kunt het vergelijken met een single riders wachtrij.

Conclusie van deze Efteling tijdens Corona review

De kinderen hebben een fantastische tijd gehad in de Efteling! Ook wij als ouders hebben genoten, maar zo nu en dan keken de man en ik elkaar twijfelachtig aan. Is dit echt leuk? Of is een dagje (of 2) naar de Efteling met zware rugtassen op je rug, achter de kinderen aansjokken meer een marteling voor ouders? Deze vraag kwam vooral halverwege dag 2 bovendrijven, toen we een aantal wanhopige ouders en krijsende kinderen voorbij zagen komen.  En hoewel wij zo nu en dan tot een andere conclusie kwamen, vonden we het ook geweldig. Want uiteindelijk geldt ook voor ons: blije kinderen, blije ouders. En doordat we bleven overnachten in het Efteling Hotel, kun je een stuk relaxter de Efteling bezoeken. Want wat vandaag niet lukt, lukt morgen wel. We hebben niet echt voordelen ervaren door de Efteling te bezoeken tijdens Corona, behalve dan de extra ruimte in de wachtrij. Van mij mogen ze die maatregel er wel inhouden. Verder is de Efteling net als anders in het hoogseizoen.

Een overnachting bij de Efteling boeken? Wij waren met z’n vijven, 2 volwassen en 3 kinderen (12, 9, 8), totaal €575 kwijt. Hiervoor krijg je één nacht in een comfort kamer, ontbijt en twee dagen toegang tot de Efteling in het hoogseizoen. Kijk hier voor eventuele aanbiedingen en beschikbaarheid.

Previous ArticleNext Article