Een perfecte moeder zijn is zó overschat

Een perfecte moeder, wat zouden we dat toch allemaal graag willen zijn. Maar de praktijk leert ons dat het maar voor een handje vol moeders is weggelegd. En dan nog, zijn die wel zo perfect als ze beweren? Maar dat terzijde, want ik heb goed nieuws! Een perfecte moeder zijn is zó overschat. Weet je waarom?

perfecte moeder

Kinderen hebben helemaal geen perfecte moeder nodig. Ze moeten weten dat het oké is om gewoon een mens te zijn. Een die fouten maakt, en excuses aanbiedt, van zijn fouten leert en weer doorgaat. Dat zal ze namelijk verder in het leven brengen dan een wereld vol perfectie. En bovendien, mensen houden niet van een perfect persoon, ze houden van wie je bent, met alle eigenschappen erop en eraan.

Daarnaast kost het zoveel energie om te voldoen aan een perfecte moeder zijn, die energie kun je beter steken in aandacht geven aan je kleintjes. Of gewoon gebruiken om zelf op adem te komen. Kinderen herinneren namelijk geen wonderschone woonkamer, ze herinneren het spelen en lol maken in die woonkamer.

Denk eens even terug aan je eigen kindertijd. Waar speelde jij het liefst? Bij dat vriendinnetje waar je niks mocht aanraken of daar waar overal speelgoed lag en waar je relaxt op de bank kon zitten.

Oh ja, en uiteindelijk is het feit: de perfecte moeder bestaat niet. Dus waarom iemand willen zijn, die toch niet bestaat?

Afbeelding perfecte moeder: Shutterstock 

Previous ArticleNext Article

4 Comments

  1. Kinderen hebben liefdevolle ouders nodig. De perfecte moeder zijn doen we vaak niet voor onze kinderen, maar voor anderen.

  2. Hallelujah! Fuck perfectie en streef naar een liefdevolle opvoeding, dat is vele malen belangrijker..En wat is het voorbeeld als alles altijd perfect moet?? Daar krijg je hele krampachtige kindertjes van..Kinderen moeten lekker ravotten, knutselen, hun grenzen opzoeken..Regels zijn prima, maar geen fouten mogen maken (voor jezelf niet dus dan straalt dat af op je kids) is denk ik niet een heel prettig voorbeeld!

  3. Een perfecte moeder bestaat niet nee. Niemand is perfect. Toch is het voor een perfectionist best lastig om dit los te laten hoor.