Bork Vikingehavn Hemmet – de Vikingen van Denemarken

vakantie denemarken

Dankzij Wickie de Viking en de film ‘Hoe tem je een draak’, hebben mijn kinderen een gezonde interesse voor Vikingen ontwikkeld. Echter is dat wel een beetje een geromantiseerd beeld van de Vikingen geworden, met als resultaat dat na een bezoek aan Bork Vikingehavn in Hemmet de schok nogal groot was. Want werden er echt kinderen geofferd aan de goden?

Bork Vikingehavn longboot
De offerplaats van Bork Vikingehavn
De offerplaats van Bork Vikingehavn

De Vikingen van Denemarken

Tijdens een bezoek aan Bork Vikingehavn word je even teruggezet in de tijd. Je leert hier tijdens een rondleiding meer over de Vikingen. Je ziet hoe ze leefden, woonden en rituelen uitvoeren in de nagebouwde Vinkinghuizen en de welbekende langboten. Met een beetje fantasie zien mijn kinderen het allemaal wel gebeuren, maar wanneer de fantasie extra gevoed wordt, doordat ze zich kunnen verkleden als echte Vikingen, is dit hét perfecte uitje om de Vikingen beter te leren kennen.

Voordat vrijwel alle Vikingen Christen werden, hadden ze hun eigen geloof dat ook wel bekend staat als Noordse Mythologie. De Noordse Mythologie kent zo goed als dezelfde goden als de Griekse, Romeinse, Egyptische en de Germaanse mythologie. Dat er kinderen en slaven geofferd werden voor de goden, was natuurlijk wel erg shockerend nieuws. Maar de Vikingen waren niet alleen maar heel erg bruut, ze konden ook heel goed onderhandelen en opbouwen. Het waren échte zeevaarders en ze gingen veel op ontdekkingsreis. Vanaf Bork Vikingehavn konden de Vikingen met hun langboot door het ondiepe water zo de Noordzee opvaren. Maar ze bleven niet op de Noordzee, de Noormannen gingen namelijk de hele wereld over.

Longboot Bork Vikingehavn
Langboot van de Deense Vikingen

Bork Vikingehavn museum

De entree van Bork Vikingehavn is een kleine museum winkel, waar je terecht kunt voor een souvenirtje. Toen wij daar afgelopen meivakantie aankwamen was de entree nog in opbouw.

Bork Vikingehavn is al met al een leuk, kleinschalige museum over Vikingen waar de kinderen actief meer kunnen leren en ervaren over de Vikingen. Zo is er voor de kinderen (en speelse volwassenen) een veld met echte Vikingspelen.

Ouderwets bootje varen
Ouderwets bootje varen in Bork Vikingehavn
Speelveld Bork Vikingehavn
Speelveld Bork Vikingehavn
Raaaaak!
Aanvalluuuhhh
Leren zwaardvechten
Leren zwaardvechten
Hij heeft al aardig wat Vikingen skills geleerd
Hij heeft al aardig wat Vikingen skills geleerd

Bork Vikingehavn openingstijden

De openingstijden van Bork Vikingehavn verschillen per seizoen, net als de extra activiteiten die aangeboden worden. Vanaf 11.00 uur is Bork Vikingehavn geopend. Sluitingstijd varieert tussen 16.00 uur en 17.00 uur en in het najaar is het park zo nu en dan ’s avonds geopend. Voor de exacte tijden kijk je hier.

In de zomermaanden juli en augustus zijn er bijvoorbeeld activiteiten als peil en boog schieten, Vikingen sieraden maken of het bakken van platte Vikingen brood.

Bork Vikingehavn entreeprijzen

Voorseizoen 60 Deense kronen (+- €8,00) en hoogseizoen 100 Deense kronen (+- €13,50)

Adres Bork Vikingehavn

Vikingevej 7
6893 Hemmet
Denemarken

Bork Vikingehavn is ongeveer 10 minuten rijden vanaf Landal Dayz Seawest, Nørre Nebel. Ben je in de buurt, dan is dit voor kinderen en geïnteresseerden in de Vikingen van Denemarken zeker de moeite waard om te bezoeken.

Previous ArticleNext Article

3 Comments

  1. Volgens mij is dat ook in de buurt van waar wij zitten deze zomer. Ik ga het zeker onthouden