Een adventskalender, waarom zou je?

Hoe je het kerstfeest ook viert, de adventskalender is ook in Nederland een traditie aan het worden. De keuze aan adventskalenders is tegenwoordig dan ook reuze! Van LEGO adventskalender voor je kind tot aan een adventskalenders van Rituals vol met verzorgingsproducten voor je schoonmoeder. Je kunt het echt zo gek niet bedenken. Maar even serieus, waarom zou je?

Betekenis van een adventskalender

Voor je daar antwoord op kan geven, is het wel zo handig om eerst te onderzoeken wat de betekenis van een adventskalender is? Het woord “advent” is afgeleid van het Latijnse woord voor “komst”. Oorspronkelijk begon de periode van vier weken, die bekend staat als advent, als tijd voor bekeerlingen tot het christendom zich voor te bereiden op de doop. Tegenwoordig wordt advent geassocieerd met de viering van de geboorte van Christus.

Inmiddels zijn er vele manieren en tradities om je voor te bereiden op het kerstfeest. Denk aan adventskaarsen, de adventskrans, maar de meest populaire is toch wel de adventskalender. Een adventskalender is dan ook een mooi middel om de boodschap van verwachting en hoop over te brengen.

Adventskalenders gaan terug tot de 19e eeuw, toen gezinnen elke dag in december tot kerstavond met een krijtstreep markeerden. En hoewel veel mensen denken dat de adventskalender typisch Amerikaans is, wordt de in Duitsland geboren Gerhard Lang beschouwd als de producent van de eerste gedrukte adventskalender in de vroege jaren 1900. Deze adventskalenders werden dan ook vooral in Duitsland en Oostenrijk gebruikt. Pas na de oorlog werden de commerciële adventskalenders massaal geproduceerd. In de jaren 1950 werden de kalenders geëxporteerd naar de VS.

De begindatum van een adventskalender

Over de begindatum van een adventskalender is eigenlijk geen discussie. Het eerste hokje van de adventskalender mag op 1 december geopend worden en zo tel je iedere dag tot aan de kerstdagen af. Een adventskalender bestaat dan ook uit 24 luikjes die geopend kunnen worden. Achter het luikje vind je een vakje met iets daarin.

Wat zit er in de adventskalender?

Tja, en dan is natuurlijk de grote vraag, wát zit er dan in een adventskalender? Dat is geheel afhankelijk van welke je koopt. Koop je een LEGO adventskalender, dan kun je natuurlijk LEGO achter de luikjes verwachten. En koop je de Rituals adventskalender, dan zul je producten van dat merk verwachten. Maar over het algemeen zitten er kleine cadeautjes en miniatuur producten in een adventskalender.

Een adventskalender zelf maken

Wanneer je een adventskalender zelf maakt, kun je ook helemaal zelf bepalen wat er in de adventskalender komt. Maar deze cadeautjes moeten een beetje klein van stuk zijn, anders wordt je adventskalender meer een cadeaustapel en dan gaat het zeker zijn doel voorbij. Zoek dan ook eerst naar leuke ideeën om een adventskalender zelf te maken. En wanneer je weet hoe groot de vakjes ongeveer worden, kun je daar je cadeautjes op aanpassen.

DIY adventskalender ideeën

Voor de leukste ideeën hoef jet trouwens niet ver te zoeken. Hier heb ik namelijk een aantal leuk DIY adventskalenders die je (heel) gemakkelijk zelf maken kunt.

Adventskalender met zakjes

Dit vind ik bijvoorbeeld echt een hele leuke zelfgemaakte adventskalender. En ik garandeer je, deze is heel makkelijk zelf te maken.

Wat heb je nodig:

Je stopt de cadeautjes in de versierde zakjes en je hangt de zakjes aan de stok. En klaar is deze sfeervolle adventskalender.

Adventskalender van wc rollen

Lege wc rollen zijn ook een uitstekend om een adventskalender zelf mee te maken. Je kunt er heel goed cadeautjes in verstoppen. En als je goed naar de afbeelding kijkt, is het ook niet heel moeilijk om de adventskalender in de vorm van een kerstboom te maken.

Adventskalender doosjes

Vind je het een leuk idee om een adventskalender zelf te maken, maar heb je geen zin in allerlei knutsel-poespas? Dan kun je heel simpel deze doosjes aanschaffen, met een knijpertje het cijfel van 1 tot 24 erop knijpen en voila! Klaar is je zelfgemaakte adventskalender.

Vraag je je nu nog steeds af, een adventskalender, waarom zou je? Nou gewoon, omdat het leuk is.

Previous ArticleNext Article