What’s in a name?

Ik ben een (begin) dertiger. Ja het is wat. Dat betekent dat ik in de jaren ’80 geboren ben. 1982 om precies te zijn. Mijn ouders hebben mij een naam gegeven. Een naam waar ik mijn leven mee moet doen. Een naam waar ze goed over nagedacht hebben, of misschien gaven ze me deze in een opwelling. Hoe dan ook, een naam geven aan je kleintje gaat niet zonder de invloed van de trend op dat moment. Want welke dertiger heeft er niet bij een Esther of een Frank in de klas gezeten? Heet je broer of neef Erik of Mark en hoogstwaarschijnlijk woonde er een Marieke of een Linda in je straat. En op je sportclub zat er ongetwijfeld een Saskia, Jeroen, Danielle, Joyce, Marco of Martijn en een grote kans dat je nu een collega van dezelfde leeftijd met de naam Chantal, Richard, Ingrid of Vincent hebt.

Of ben je geboren in het Boyband en Spice Girl tijdperk? Grote kans dat je hartsvriendin Kelly, Jennifer of Melissa heette. En dat je kalverliefde de naam Jeffrey, Kevin of Wesley bezat. En sommige deden helemaal ruig en maakte gretig gebruik van de engelse taal, zoals Destiny, Melody of Angel.

2000, een nieuwe eeuw met nieuwe namen. Toch lijkt het dat we terug willen naar de ouderwetse ‘doe maar normaal’ namen. Sanne, Kim, Emma en Julia bezetten jaren lang de top 10 in de jaren ’00 Maar ook bij de jongens willen we het graag lekker gewoontjes. Daan, Bram, Max en Tim nemen de leiding. Maar niets is wat het lijkt, want we willen ook origineel zijn. Vlinder, Bloem, Wolf en Mees hoor je steeds vaker voorbij komen.

En inmiddels zijn we alweer op de helft van de jaren ’10 en we blijven hangen in de ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ namen. Sem, Daan, Sophie, Lisa, Tim, Thijs en Tess zijn niet uit het veld te slaan. Toch hebben we af en toe een uitschieter en willen we graag iets ‘aparts’, Nim, Wiep, Blomme en jawel… Bodhi! Heb jij er al één om je heen?

Ja, een naam. Het is iets waar we ons leven mee doen. En uiteindelijk zijn we allemaal wie we zijn. What’s in a name?

voornamen

Comments

 1. Vlijtig Liesje says

  Leuk onderwerp. Mijn kinderen hebben Hollandse namen. Zoals Maartje en Jan!

 2. Sonja says

  Leuk geschreven. Ben zelf van 86,dus hè kenbaar al die namen. Mijn kids hebben Hollandse namen gekregen. Niet de populairste namen m, maar nr 14 en 114

 3. Patricia Schmitz-Heres says

  Grappig. Ik had inderdaad een Marieke en een Linda in mijn klas, een Mark in mijn omgeving en meer van die herkenbare namen. Al ver voordat wij wisten dat we zwanger waren hadden wij de namen voor zowel een jongen als een meisje al min of meer vast liggen. We vonden allebei Tim wel leuk, maar te standaard als eerste voornaam. Bjarne vonden we allebei mooi en hoor je niet zo heel veel en dus werd het Bjarne Tim. De meisjes naam ga ik niet vertellen, want misschien dat die nog wel eens van pas kan komen. Inmiddels hebben we ook een tweede jongensnaam al vast liggen voor als het zo zou zijn haha.

 4. Marijke says

  Leuk! En inderdaad ook al ben ik nog uit de 70, geboren in 77, ik ken genoeg mensen met namen als Esther, MArtijn, Saskia etc in mijn omgeving van vroeger. Heerlijk herkenbaar