Welke draagzak is het beste? BabyBjorn, Manduca of toch de Bondolino?

Ik heb mijn kinderen de afgelopen jaren heel wat gedragen. Gedragen in mijn armen op mijn schouders, maar ook in een draagzak. Welke draagzak ik het fijnste vond, zal ik je straks vertellen. Dat was namelijk wel even uitvogelen, want er zijn zoveel verschillende draagzakken op de markt. En de één zegt dit en de ander zegt dat.

Uiteindelijk blijft het dragen en het kiezen van een draagzak een persoonlijke keuze, want net als ieder kind, is ook iedere moeder uniek! Sommige moeders houden helemaal niet van dragen, ze vinden het niet comfortabel of houden niet van zo een plakkerig kind tegen zich aan. Dat kan, daar is helemaal niets mis mee!

Draagzak op reis

back-pack-rugdrager
Een Back Pack Plus Babyrugdrager € 68,99 bij Bol.com 

Maar toch kan het dragen van je kindje ook heel praktisch zijn, op reis bijvoorbeeld. Dan kiezen ouders vaak voor een rugdrager waar ze hun peuter of kleuter in kunnen vervoeren. Ooit gingen wij met drie kinderen vliegen, hier kun je lezen hoe wij dat deden.

Een lange tijd heeft er een soort van back-pack rugdrager bij ons in de kast gelegen. We hebben de rugdrager slechts een aantal keer gebruikt, waarschijnlijk omdat de rugdrager een beetje lomp is. Toch heeft zo een rugdrager wel een voordeel, het kan namelijk ook als zitje gebruikt worden. 

De BabyBjörn draagzak

Op de BabyBjörn draagzak wordt veel negatief commentaar geleverd. Het is mijn eerste ervaring met een draagzak. Acht jaar geleden kregen wij de draagzak als kraamcadeau van vrienden. Het hele moederschap was nieuw en verdiepen in draagzakken deed ik niet. De BabyBjörn draagzak was populair en zag je overal, dus eigenlijk was het een logische keuze. Al met al hebben we de draagzak veel gebruikt. Rondlopen met onze pasgeboren baby in de draagzak voelde als een groot trots. Een aantal maanden later hebben we de draagzak ook nog regelmatig gebruikt tijdens onze vakantie op Ibiza. Daarna werd onze baby snel te zwaar om in de BabyBjorn te dragen, dat merkte ik goed aan de pijn in mijn schouders.

babybjorn-draagzak
Babybjorn draagzak – baby 6 maanden en baby 8 maanden.

Waar ik zelf nooit aan gedacht had, maar achteraf te horen kreeg, is dat de BabyBjorn draagzak niet ergonomisch is voor de baby. Waarom niet? De beentjes bungelen en zouden niet in een ergonomische houding zitten waardoor de kans op heupdysplasie vergroot wordt (hoewel daar geen wetenschappelijk bewijs voor blijkt te zijn). Het is beter voor de heupjes om ze in een zogeheten kikkerhouding te hebben, aldus de specialisten.

buideldraagzakDe buidelsling zoals de Minimonkey draagzak

De buidel-draagzak heb ik ook veel gebruikt toen de kleintjes nog klein waren. Het ideale aan deze draagzak is dat hij compact is, makkelijk mee te nemen en je kunt hem snel omdoen. Hoewel het hier en daar niet aangeraden wordt, heb ik mijn zoontje de eerste weken heel veel in de buidelsling heen en weer gewiegd. Het was de enige manier om hem rustig te krijgen. Verder heb ik deze draagzak voor korte stukjes, zoals even naar de supermarkt, gebruikt tot hun tweede jaar. Daarna werden mijn kleintjes er echt te zwaar voor.

Nadeel van de buidel-draagzak is dat al het gewicht op één schouder rust en daardoor één schouder overbelast, niet erg ergonomisch dus. En dit voel je al snel, voor het langere dragen is deze draagzak niet aan te raden.

De meest bekende buidel-draagzak is de Minimonkey 4 in 1. De draagzak kan ook gebruikt worden als hangmatje in de box.

De Bondolino of Manduca?

Een Bondolino of een Manduca, ze worden ook wel een voorgevormde draagdoek genoemd. Zelf heb ik, na lang twijfelen de Manduca aangeschaft en heel veel gebruikt. Ik twijfelde omdat we toentertijd een pasgeboren baby én een éénjarige hadden, we wilden de draagzak voornamelijk gebruiken voor de éénjarige. Een Bondolino schijnt fijner te zijn voor een pasgeboren baby dan een Manduca, maar op latere leeftijd draagt de Manduca weer fijner en groeit als het ware met je kindje mee. Vandaar dat de keuze uiteindelijk op de Manduca viel.

Voordeel van een draagzak ten opzichte van een draagdoek is dat je voor een draagzak geen ingewikkelde knooptechnieken onder de knie hoeft te krijgen. Ik wilde graag ook rugdragen, maar ik vond een draagdoek op mijn rug knopen verre van prettig. Met een draagzak wist ik gewoon zeker dat het allemaal goed zat en bovendien, het werkt veel sneller.

Een ergonomische draagzak kopen

Al met al raad ik je aan om een ergonomische draagzak te kopen. Een buidel-draagzak is handig voor korte stukjes, maar op langere duur zul je last krijgen van je schouders. Van een draagzak als Manduca zul je zeker weten heel veel plezier beleven, als je natuurlijk graag je kindje dichtbij je hebt en je kindje graag zelf draagt. En bovendien is de Manduca een relatief goedkope draagzak ten opzichte van bijvoorbeeld de Boba of de Beco Carrier. Maar of het de beste draagzak is, dat is natuurlijk een geheel persoonlijke mening. Om erachter te komen welke draagzak het beste voor jou en je kindje is, kun je een draagzak ook eerst lenen of huren.

Meer lezen? Ook Tikva ging op zoek naar de beste babydrager.

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Draagzakken zijn echt ideaal! Wij gebruiken ze ook veel. Zelfs zijn we ook wel fan van de draagzak van Tula.

  2. Grappig, ik heb pas ook nog een blogpost gewijd aan dragen. Leuk dat jullie zoveel verschillende manieren van dragen hebben gebruikt. Zelf zweer ik wel bij draagzakken ipv draagdoeken, want handig met knopen ben ik niet, haha. De Lennylamb is mijn favoriet!