5 feitjes over je weekend met kinderen

Thank God It’s Friday! Wanneer je vader en moeder wordt verliest deze uitdrukking een zijn charme een beetje. Deze weekenden zijn niet meer als vroeger. Ze zijn rigoureus veranderd. Het is niet dat ik niet geniet van de weekenden met mijn gezin, maar ze zijn gewoon een beetje anders. Niet meer echt van mezelf. Sterker nog, er zijn weekenden dan word ik compleet overgenomen door de agenda’s van mijn kinderen. En soms kijk ik stiekem uit naar de maandag, de dag dat ze weer lekker naar school gaan. 

Hier vijf feitjes over hoe je weekenden veranderen wanneer je kinderen krijgt.

Feitje 1. Uitslapen behoort tot een ver verleden. Buiten het feit dat kinderen simpelweg niet uitslapen hoe laat je ze de avond ervoor ook in bed heb gelegd, dien je ook om 8.00 op het voetbalveld te staan. Maar ook wanneer, of misschien wel juist wanneer je niks in het weekend gepland hebt, behalve een luie pyjamadag, staan de kinderen voor dag en dauw naast je bed te verkondigen dat ze wakker zijn.

Feitje 2. Naast je werk draai je ook weekenddiensten met als taak om je kinderen te vermaken hetzij uit elkaar te houden. Want het lijkt wel dat wanneer je ze niet vermaakt, ze elkaar gaan lopen irriteren. Wat is dat toch? Kunnen ze niet gewoon even gezellig samen spelen. Dat waar je elkaar voor hebt gekregen.

Feitje 3. Leuke dingen doen in het weekend kosten geld. Iets wat je met kinderen een stuk minder hebt. In het weekend gezellig ergens een hapje eten? Een filmpje pakken? Dat zijn weekenden van een eeuwigheid geleden. Pre kinderen. Toen je het geld nog aan leuke dingen doen voor jezelf spendeerden.

Feitje 4. Je sociale leven komt op een laag pitje te staan. Je sociale contact bestaat voornamelijk uit het plannen (lees dromen) van een avondje wijn drinken met vriendinnen. Het ook daadwerkelijk gaan doen is een tweede. Maar als het dan eenmaal een keer gaat gebeuren (één keer in 100 jaar) heb je het de hele avond over de kinderen. What the heck?

 Feitje 5. Het draait niet langer om jou. Wellicht werd dat uit de bovenstaande feitjes al een beetje duidelijk. Maar de weekenden draaien wanneer je kinderen hebt, niet meer om jou. Voor je kinderen kreeg, deed je vooral wat jij wilde doen. Nu doe je vooral wat zij willen doen én wat er gedaan móét worden. Ja, de weekenden met kinderen zitten over het algemeen vol. Maar je hart ook wanneer je je kinderen ziet opgroeien. En er komt een dag, dan zullen ze uitslapen. Langer dan je denken kunt. Willen ze niet meer vermaakt worden door hun moeder, maar gaan ze op stap met vrienden. Heb je weer geld genoeg om te doen wat je wil. Maar het liefste wat je dan zou willen is een weekend met de kinderen. Dat ze je wakker tetteren en met vragende ogen je aankijken wat jullie allemaal gaat doen in het weekend.


feitjes weekend kinderen

Afbeelding gezin: Olena Yakobchuk/Shutterstock

Previous ArticleNext Article