‘Stop met positief opvoeden!’ Ik ben echt goed bezig!

geweldige moeder

‘STOP MET POSITIEF OPVOEDEN!’ Luidt de kop van het artikel in koeienletters. Ja hoor, daar gaan we weer, denk ik bij mezelf. Het opvoeden zonder straffen en belonen had ik allang opgegeven. Maar enige positiviteit had ik toch nog wel gezellig gevonden. Zeker wanneer je weer eens in een negatieve spiraal bent beland, want als ik de kop moet geloven, ben ik echt goed bezig! *huil*

Maar, laten we eerst het artikel even lezen, want er zit vast een addertje onder het gras.

Ik citeer:

“Positief opvoeden, goed gedrag belonen en slecht gedrag zoveel mogelijk negeren. Dat klinkt heel erg… nou ja… positief. Maar is dat het ook helemaal? Of zitten er toch wat addertjes onder het gras?”

Ah, een addertje! Meerdere zelfs! 

Even voor de goede orde, ik vind het een interessante materie, echt waar. Maar waarom is de uitvoering van dit soort ideeën toch altijd praktisch onmogelijk? In de tijd dat positief gedrag belonen en negatief gedrag negeren nog dé manier was, bakte ik er werkelijk niks van. Natuurlijk gaf ik zo nu en dan wel eens een complimentje, maar na de zoveelste slecht getekende tekening vond ik eigenlijk dat ze wel wat beter hun best konden doen, in plaats van al dat papier verspillen. En dat terwijl ze zo lekker bezig waren. Negatief gedrag negeren. Zeker, het werkt! Totdat het negatieve gedrag de spuigaten uitloopt en negeren geen optie meer is. Mijn huis wordt compleet afgebroken, dat kan ik toch niet negeren?

Praktisch onmogelijk! En zo zal het met deze manier van opvoeden ook wel weer zijn.

We mogen weer gewoon mens zijn

Maar in de laatste alinea kom ik tot inkeer. Ik kan dit! Ik ben zelfs al echt heel goed bezig!

“Een kind heeft veel meer aan een af en toe oprecht boze, chagrijnige ouder die hem echte aandacht geeft en belangrijke vaardigheden en inzichten leert dan een aan dwangmatig positieve en belonende ouder die hem negeert op momenten dat hij hun aandacht misschien wel het hardst nodig heeft.”

Een oprecht boze, chagrijnige ouder, een beetje jammer dat deze oprecht boze en chagrijnige ouder gewoon mens is en dus ook te dealen heeft met die verrekte schuldgevoelens na een oprecht boze uitbarsting.

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article