Fit met Stokke Xplory Athleisure [review]

Stokke Xplory Athleisure

Het verzoek of ik de Stokke Xplory Athleisure kinderwagen wilde testen kwam exact een week nadat het onderstel van mijn huidige wagen op zo’n 100 kilometer van huis het begaf. De timing had niet beter kunnen zijn; driewerf hoera!!! 

Sinds 2003 brengt Stokke zijn eigen wagen op de markt: de Stokke Xplory. Dit model kinderwagen kenmerkt zich door een geheel eigen vormgeving en visie op het begrip kind vervoeren. Het in hoogte verstelbare zitje is ontworpen om dichtbij elkaar te zijn. Oogcontact en interactie tijdens het rijden is in het belang van het kind naast voeding, rust en veiligheid aldus de filosofie van Stokke. Samen de wereld verkennen. Een pasgeboren baby maakt een grote hoeveelheid ‘spiegel neuronen’ aan. Deze neuronen worden beschouwd als de hoeksteen van de menselijke empathie, taal en andere vitale processen, en de beste manier om deze bij je kindje te stimuleren is oogcontact aldus is te lezen op de website. Vanuit deze visie kwam de Stokke Xplory tot stand ontworpen door een team ontwerpers dat nog nooit een wagen hadden ontworpen. Zij hadden de opdracht om een kinderwagen te ontwerpen die ouder en kind de beste connectie kon geven. Daardoor ontstond er een revolutie in de visie op kinderwagens. Ik weet nog dat destijds de reacties best wel uiteenlopend waren: je vond ‘m mooi of spuuglelijk er was geen middenweg.

Toegeven, ik ben niet direct gecharmeerd van het design van deze wagen ondanks dat ik mij geheel aansluit bij de gedachte achter deze filosofie, maar hoe meer ik kennis maakte met het gebruiksgemak hoe enthousiaster ik werd. Daarbij vind ik dit model veel mooier vergeleken bij de eerste kinderwagen die ze in 2003 uitbrachten door het zwart matte frame. Overigens, mocht je liever een zilveren onderstel hebben dan kan dat ook (bij het zwarte frame zit een bekerhouder inbegrepen) en de bekleding is niet alleen in koraal verkrijgbaar, maar ook in marine blauw.

Stokke Xplory Athleisure review

De sportieve Stokke Xplory Athleisure

Als variant op de Stokke Xplory is er nu dus de Stokke Xplory Athleisure bedoeld voor sportieve ouder met een actief leven. “Soms wordt een nieuwe trend een lifestyle. Dit is de gedachte achter het athleisure concept. Als je net een baby hebt, dan zijn je dagen gevuld met actie. Je wandelt met je baby, je verwisselt last-minute een luier en je doet squats als je speelgoed oppakt. Dit is de inspiratie voor de Athleisure Collection. Het is geen fashion statement. Het is een aanmoediging voor actieve ouders om ook met hun kindje sportief te zijn.”

Als fanatiek sporter begrijp ik de gedachte achter de Stokke Xplory Athleisure lijn wel. Tijdens mijn zwangerschap trainde ik drie keer in de week in de sportschool en ook na de bevalling begon ik weer snel met bewegen om zo fit mogelijk het eerste drukke jaar te kunnen incasseren. Gezondheid is een kostbaar gegeven en daar moet je zuinig op zijn! De wagen heeft een sportieve uitstraling dankzij de technische materialen die vocht afdrijvende en sneldrogende eigenschappen bevatten net als sportkleding. Het moedigt aan om te gaan bewegen en laten we eerlijk zijn; het leven met jonge kinderen betekent de hele dag bewegen (waarvan 90% van de dag opruimen…). De wagen zit vol met vernuftige details waar goed over is nagedacht en mij aangenaam verraste.

review Stokke Xplory Athleisure

Kinderwagen met vijf verschillende standen

Allereerst het model: Stokke Xplory heeft een unieke in hoogte verstelbare zitplaats en duwstang. Twee rijrichtingen, naar voren en naar de ouder gericht. Het zitje heeft vijf verschillende standen van zitten naar liggen. Vlinder is natuurlijk wat ouder en kijkt graag om zich heen, maar toen ze jonger was mistte ik op de wagen die ik had de mogelijkheid dat ze naar mij kon kijken ik vond dat toch altijd wat aangenamer in communicatie en ook veilig omdat ik zo exact kon zien hoe het met haar ging.

De sportieve details zie je niet alleen terug in het technische materiaalgebruik, maar ook in het dessin van perforatie die gemaakt is met een laserprint en mesh en zorgt voor de beste ventilatie. De uittrekbare zonnekap biedt juist een perfecte bescherming. Persoonlijk vind ik de zonnekap de uitvinding van de eeuw; geen gedoe met irritante parasols die je eindeloos moet bijdraaien en na 1 windvlaag al van je wagen afzwiepen om maar te zwijgen over uitstekende ogen… Daarbij heeft de Athleisure een bijpassende Newborn support. Deze heeft nu een voetensteun en verstelbare hoofdsteun. Het technische materiaal ademt en drijft vocht af en droogt snel.

Stokke Xplory Athleisure detail

Stokke Xplory Athleisure, een fijne kinderwagen!

Ik ben ontzettend veeleisend wat betreft wagens; het is naast de fiets mijn enige vervoersmiddel en ik leg dagelijks enkele kilometers af. Mijn wagen moet dus tegen een stootje kunnen en ontzettend comfortabel zijn en goed rijden. In de 13 jaar dat ik mezelf mama mag noemen heb ik 4 (!) wagens versleten. Ooit begonnen met een goedkope B keuze die het na nog geen jaar opgaf niet bestand tegen mijn intensieve rijgedrag. Later nog een tweelingwagen aangeschaft, maar die bleek door de breedte te lomp om snel en efficient de dagelijkse boodschappen mee te doen. In de afgelopen jaren is mijn ‘eisenpakket’ aardig opgelopen en daaraan voldoet de Stokke Xplory Athleisure:

1. never nooit meer luchtbanden: herken je het volgende? Je loopt ergens en ineens zakt je wagen naar 1 kant waardoor je kind en kilo’s boodschappen wanhopig in evenwicht probeert te houden. Klapband! Je bent een aantal kilomter van huis en niet in het bezit van hulplijnen. De dichtstbijzijnde fietsenmaker zit een paar straten verderop en de baby moet hoog nodig een voeding….Nou ik dus wel… De wielen van Stokke zijn lichter, sterker en duurzamer, passend bij de kwaliteit en functionaliteit van een kinderwagen van Stokke en *maakt een vreugdedansje* je hebt geen pompje nodig (die altijd kwijt is)!

Stokke Xplory Athleisure wielen

2. ruimte genoeg voor de boodschappen. Ooit had ik een wagen waar nog geen bloemkool onder paste…. En met status autoloos kan ik je verzekeren is het niet handig met 1 hand een wagen manouvreren en de andere een te zware boodschappentas te moeten voortslepen….Dus aten we vier jaar geen bloemkool (geintje). In de boodschappentas van de Stokke Xplory Athleisure die klein oogt zit heel vernuft een mesh tas verborgen die je kan uittrekken en vol laden met boodschappen. Ok, de wekelijkse boodschappen voor 6 personen in 1x halen is te veel gevraagd, maar daarvoor is toch al een mini vrachtwagen vereist….

Stokke Xplory Athleisure boodschappen

3. een peuter die niet meer in het zitgedeelte past. Met mijn 1.65 m heb ik niet alleen kleine Co’tjes op de wereld gezet, maar ook een paar die boven de gemiddelde lijn zaten. En heus sommige wagens lijken alleen bedoeld voor baby’s, maar o wat is een kinderwagen handig voor weglopende peuters! De voetsteun van de Stokke is verstelbaar en voorkomt niet alleen bungelende beentjes, maar ook knietjes in de nek (en gejammer tot gevolg).

4. geklungel om de trein in te komen. Als autoloze mama leg ik heel wat kilometers af met het openbaar vervoer. Sommige treinvervoerders (lees; de grootste van het land) gaan er nog steeds van uit dat de sociale medereiziger altijd een handje helpt om die verdomde treden op te komen. Nou mocht u meelezen beste vervoerder: ik heb al menig trein moeten laten gaan, omdat niemand mij hielp (zelfs uw conducteurs staan niet altijd te trappelen). De Stokke wagen heeft een 2-wiel functie: voor moeilijk begaanbaar terrein, een strandwandeling of hoge stoepen. En een stair stand voor de wielen!

5. doei chronisch blauwe plekken op mijn enkels. Dankzij de afwezigheid van een dwarsbalk tussen de achterwielen geen gehinder en getrap meer tijdens het lopen. Staat wat charmanter boven die slippers.

6. gedrein omdat niet alle kinderen de wagen kunnen duwen. Dankzij het in hoogte en hoek verstelbare, ergonomisch vormgegeven duwbeugel kan nu iedereen de wagen voortduren ja ook zij die slechts 1.20 hoog zijn (Olivia wil niet anders meer dan crossen arme Vlinder). Nu hebben we dus gedrein wie de wagen mag voortduwen.

7. ijsvlekken in alle kleuren van de regenboog die er niet meer uit kunnen. De athleisure hoes voor het zitje is uitwasbaar en daardoor hoef je dus geen losse hoezen meer te kopen of je dreumes ijsloos te laten opgroeien.

Ik ben echt enthousiast! En niet geprobeerd want niet nodig: de wagen schijnt ook nog eens heel compact en gemakkelijk inklapbaar te zijn waardoor het prima in je auto past en niet zo veel ruimte inneemt.

Stokke Xplory Athleisure testen

Nadelen van de Stokke Xplory Athleisure

Zijn er dan echt geen nadelen te noemen? Uhm jawel, ik liep wel tegen een aantal dingetjes aan. Geheel persoonlijk:

1. ik moet ontzettend wennen aan de duwstang. Ik heb altijd andere kinderen bij me die verplicht de wagen moeten vasthouden en dat lukt niet met 1 stang. Nu zijn mijn kinderen wat ouder, maar ik kan mij voorstellen dat als ik een kleintje zou hebben van pakweg twee jaar die er naast zou moeten lopen ik dit wel echt als een groot nadeel ga ervaren. Er is wel een bijpassend meerijplankje verkrijgbaar.

2. de verkrijgbare kleuren. Ik ben meer van het zwart. Alles zwart. Ik train in het zwart (kleedt lekker af) en ook mijn mede sport fanatiekelingen zijn niet zo onderscheidend in kleur. Black it is. Dus naast koraal en blauw graag zwart. Ik ben gewoon saai. Net als de halve wereld.

3. de voorwielen zijn net zo breed als die bij iedere andere wagen, maar omdat de zijkant van het frame ‘ontbreekt’ heb ik waarschijnlijk de neiging om af te snijden waardoor ik al een paar keer over de wielen struikelde. Kwestie van gewenning na 13 jaar vermoed ik plus ik heb de gratie van een nijlpaard.

Stokke Xplory Athleisure accessoires

De reiswieg hebben wij natuurlijk niet uitgeprobeerd en is los verkrijgbaar en geheel makkelijk op het onderstel te klikken. Daarbij kan je adapters kopen voor je autostoeltje dus ideaal voor snelle ritjes. Uit dezelfde Athleisure serie is ook een ergonomische buik- en rugdrager verkrijgbaar gemaakt van dezelfde ventilerende materialen en erkend door het Internationale Instituut voor Heup Dysplasie als een draagzak met een gezonde ondersteuning van de heupen. Verder zijn er ook andere accessoires verkrijgbaar zoals een voetenzak, verzorgingstas en mijn favoriet een authentieke schaapsvacht afkomstig van Nieuw-Zeeland en Australische schapen die warm, zacht, en comfortabel is én ventilerend voor je baby (en ook gewoon te cute om te zien).

Stokke Xplory Athleisure accessoires

Eigenlijk zou ik na jarenlang tevreden Tripp Trapp gebruiker niet verrast moeten zijn door deze fijne wagen van Stokke, maar echt ik vind het 1 van de fijnste kinderwagens die ik heb gereden. Mede namens Vlinder. Persoonlijk moet ik nog even wennen aan het design, maar in gebruik krijgt deze wagen van mij een dikke tien. Enne, wie weet krijg ik dat buikje dit keer wel een beetje afgetraind….

Meer lezen over Stokke? Lees dan hier de review: Stokke Tripp Trapp stoel met Baby Set

Previous ArticleNext Article