Review: Mag ik nog een hapje? Kookboek van Francesca van Berk

Halleluja, wat is het toch lekker om weer één dagje als thuisblijfmoeder door het leven te gaan. Heerlijk een parttime dag.

Nu heb ik weer een dagje om lekker te sporten of een nieuw recept uit te proberen, of op te ruimen, af te spreken met vriendinnen, te shoppen, of gewoon even niets. Heerlijk, zonder kinderen.

‘Mag ik nog een hapje’ is een uitkomst

Ik blader al een tijd door het kookboek van Francesca van Berk ‘Mag ik nog een hapje’. Het eten begint natuurlijk in het babytijdperk waar ik al een lange tijd weer uit ben. Heerlijk vind ik het om de recepten te lezen, en ik denk met weemoed terug aan die tijd. Francesca heeft het over de ‘Repley-methoden’ en het boek ‘Eten voor de kleintjes’ van Stefan Kleintjes. Geweldig! Laat dat nou net het boek zijn waar ik 10 jaar geleden mee aan de slag ging. Ik vond het fijn om een naslagwerk te hebben qua voeding voor mijn kinderen. Echter met een maand of 9 werd het mij te moeilijk. Termen als boekweit, zuurdesembrood en doornsap kende ik niet. Nu klinkt het allemaal bekend, maar ik ga mijn kinderen geen babyhapjes meer voorschotelen. Zou bij de jongste misschien nog wel een goed idee zijn. 🙂 Als ik het over zou moeten doen, zou het boek ‘Mag ik nog een hapje’ zeker een uitkomst zijn. Zaken zoals teveel nitriet in babyvoeding zijn alweer achterhaald, dat wist ik bijvoorbeeld niet. Verder bevat het ook handige tips voor als je het toch een keer wat simpeler op wilt lossen, want je moet het jezelf vooral niet te moeilijk maken. 

Recepten proberen

Wij hebben de Knabbelstengels gemaakt. Echt te simpel voor woorden. Heelijk bij een kopje soep, of gewoon zo uit het vuistje. En je kunt er eindeloos mee variëren qua specerijen. Ik ging voor de kant-en-klaar versie met bladerdeeg en kaas.

kaasstengel

Daarna komen we bij de feestrecepten. Hoera je kind is één jaar! Lekkere hapjes voor de kinderen. Ik moet zeggen, ik heb wel eens geprobeerd om van alles zelf te maken, maar als er 20 kinderen op verjaardagen komen is het bijna niet te doen. Of je moet het echt super te gek vinden om een week van tevoren alles voor te bereiden. Ik zie het vooral als fijne recepten die ik voor de kinderen in het weekend eens kan maken. Ziet er heerlijk uit!

Wij hebben de Fristi en chocomel uitgeprobeerd. Mijn kinderen (behalve de jongste) vonden het erg lekker. Het komt in de buurt van Fristi, maar het is het natuurlijk niet. Als je kinderen de smaak kennen van Fristi, zou ik het gewoon een fruit shake noemen.

Met de pot mee eten

Daarna neemt Francesca je mee in hoe je de kinderen ‘met de pot mee’ kan laten eten. Hoe doe je dat eigenlijk gevarieerd eten en hoe betrek je de kinderen bij het eten koken? Ik heb daarin wel steken laten vallen. Eigenlijk ben ik er nog steeds niet goed in. Laat mij lekker koken en nieuwe recepten uitproberen, en gaan jullie maar lekker TV kijken. Wellicht maakt het in deze ook uit hoeveel kinderen je hebt. Ik heb er drie die elkaar om vijf uur elkaar lekker dwars kunnen zitten. Je hebt misschien wel een idee hoe dat dan gaat. 😉

Ik heb in de ochtend ontbijtpannenkoeken gemaakt voor de jongste. Ze had besloten helemaal niets meer te willen eten, en daar is ze gelukkig weer op terug gekomen.

wraps

Als lunch hebben we de wraps uitgeprobeerd. Heerlijk vinden de kinderen het om zelf te bepalen wat er in de wraps gaat. Bij de jongste was dat alleen ei en geraspte kaas. Tja..

Als diner hebben wij de Surinaamse Bami gemaakt. En dit recept is zeker een blijvertje. Ik moest het een paar keer maken om mijn jongste over de streep te trekken, maar het is gelukt. Ik snap het ook wel dat ze wat huiverig is, nadat ik de eerste keer sweet sojasause gebruikte met 20% chili. Whoeps.

sperzieboontjes

Om af te likken zo lekker zijn de Enchilada’s met kip en bonen. Ik ken mijn jongste inmiddels wel een beetje, dus heb er een paar gemaakt zonder de ui en bonen. Ze heeft lekker gegeten, aan het einde bleef er alleen wat kip over. Missie geslaagd! Weer een avondmaaltijd die blijft.

De spaghetti met balletjes vonden de kinderen wel ok, maar wij zelf wat saai. Qua smaak zouden we hem zelf wat pittiger maken, wat prima te doen is natuurlijk.

gevuld brood

De kerriecalzones met broccoli en kalkoen zijn ook echt een aanrader! Met pizzadeeg tover je zo heerlijke hapjes op tafel voor als je eens lekker op de bank wilt eten.

Bananenijs met chocoladestukjes is favoriet

Als ik mijn 6 jarige iets laat uitzoeken uit dit kookboek dan gaat ze standaard naar de bananenijs met chocoladestukjes! En gelijk heeft ze, het is een heerlijk toetje. Mijn kinderen krijgen na het eten niet standaard een toetje. Ik heb mijzelf aangeleerd overrijpe bananen niet weg te gooien, maar in te vriezen. Als mijn lieve meisje dan heel graag dit toetje wilt, is het in een handomdraai op tafel gezet. Bevroren banaan en een beetje melk in de blender, wat chocolade er over en hoppa, toetjestijd!

Ben jij net moeder geworden en weet je niet waar je moet beginnen met recepten voor je baby? Dan is dit boek voor jou een uitkomst. Maar als je gewoon net als ik lekker wilt eten, dan is dit kookboek nog steeds fijn!

Leuk kraamcadeau ook, al zeg ik het zelf.

Francesca heeft goed begrepen hoe je kinderen kan betrekken bij het koken, en hoe je het jezelf als moeder makkelijk kunt maken. Wel zo handig.

Previous ArticleNext Article