Wel of niet vaccineren? Dit zijn de redenen om wel te vaccineren

vaccineren

Crappie artikelen over (niet) vaccineren

Ik las laatst weer eens een artikel, je weet wel via Facebook, waarbij ik alleen maar denken kon, mag ik wijn? En het erge was, ik las het toch om uiteindelijk te concluderen: ‘hier kan ik niks mee’. Net als vele andere crappie zooi die op het internet te vinden is. Een beetje vergelijkbaar met deze blog, crappie, gaat nergens over, maar je leest het toch.

Anyway. Niet heel veel later stond ik onder de douche. Ja deze moeder kan gewoon douchen! In haar eentje! Daar komen zelfs de meest geniale ideeën naar boven. Nou ja… geniaal, geniaal. Ik bedacht dat ik wel degelijk wel iets met dat artikel kon. Ik bedoel, als iemand anders crappie artikelen zonder goed onderbouwde argumenten betreft vaccineren kan schrijven, kan ik dat ook. 


Oké, to the point. Het artikel ging over de redenen om niet te vaccineren. En één van de eerste redenen was dat je moet vaccineren zonder angst, want angst is een slechte raadgever. Wat er niet bijstaat is dat slecht onderzochte en beargumenteerde artikelen, inclusief nietszeggende lijsten met ‘schadelijke’ ingrediënten, ook slechte raadgevers zijn. Het treurige is namelijk, dat er juist door dit soort artikelen angst gezaaid wordt.

Beslissen voor een afhankelijk persoon

Maar goed, ik ben het ermee eens dat je als ouder degene bent die over het vaccineren moet beslissen, en deze beslissing neem je voor een van jou afhankelijk kind. Daarom sta je in je recht om de argumenten voor of tegen vaccineren goed te bestuderen. Maar vergeet hierbij even niet dat jouw beslissing ook van invloed is op kinderen die misschien niet van jouw vlees en bloed zijn. Je weet wel, we leven in een sociale samenleving waarin je indirect ook zorgdraagt voor een ander en niet alleen voor je eigen aftreksels.

Want weet je wat er gebeurt wanneer jouw oningeënte kind in het ziekenhuis op een kinderafdeling terecht komt? Wat heel goed mogelijk is, want ook jouw pure oogappeltje kan zijn been breken. Stel nu dat mijn kind daar tijdens een chemokuur (ja mensen, shocking er zijn kinderen met kanker, veel te veel) ligt te vechten voor zijn leven? De kans bestaat nu ineens dat jouw kind, mijn kind besmet met één of ander virus waartegen jouw kind ook ingeënt had kunnen worden. Dit geldt overigens niet alleen voor kindertjes met kanker, er zijn ook kinderen met een zwak immuunsysteem. En ja, ook die kinderen lopen op straat en gaan naar school.

Inenten is geen persoonlijke keus, het heeft effect op de hele bevolking. Wanneer steeds meer van de sterkeren besluiten zich niet in te enten, zal dit nadelig uitpakken voor de zwakkeren. Het lijkt me op zich al reden genoeg, maar ja, de mens is egoïstisch hè? Want stel je voor dat jouw pure kindje er gedragsproblemen aan overhoudt… Nou ik heb nieuws voor je, elk kind vertoont weleens gedragsproblemen, ja ook de pure niet ingeënte oogappeltjes.

Vervolgens komen er in het crappie artikel een aantal informatieve kreten naar voren. Vaccineren is niet verplicht. Je bent vrij om het gehele of een deel van het vaccinatieschema te volgen. Ze hebben er een term voor, ‘kritisch prikken’. En dan hebben we ook nog het homeopatische gezemel, nou ja, genoeg dingen om over na te denken als jonge moeder. Maar niet teveel googlen hoor, want je weet wel, angst is een slechte raadgever.

Redenen om wel te vaccineren

Goed, we gaan door met de redenen om wel te vaccineren, want anti vaxxers zijn lastig te overtuigen. Waarom wel vaccineren?

Nou een vriendin van mij vaccineert ook en dat voelt goed.*

Daarbij, een dokter van mij gaf me ooit na een positieve zwangerschapstest het nummer van een aantal verloskundigen in ons dorp. Ik zocht er één uit en maakte een afspraak. Een aantal maanden later beviel ik van een prachtige dochter. Binnen een week kwamen er twee dames om een prikje in de voetjes van mijn kleintje te steken. Ik kon ze wel op hun neus rammen, maar het was voor een goed doel zeiden ze. Ach ik zat toch nog wel aardig op mijn roze wolk en was genadig. Een week later kwam er een mevrouw langs, ze was van het consultatiebureau en kwam mijn kleintje wegen en meten. Even een checkup hoe het allemaal ging. Ik vroeg me nog af hoe ik me daarvoor had aangemeld, maar dat gebeurt gewoon hier in Nederland. Bijzonder toch? Die zorg voor elkaar.

Complottheorieën

Of zal mijn dokter dit geregeld hebben, zodat die naalden met gif zo snel mogelijk in mijn pure hoopje mens gestoken zou worden. Wie weet wat voor gekke ziekte mijn kleintje ervan over zou houden? Had zij weer mooi een klant met autisme of iets anders scary’s wat je eraan overhoudt. Tja want, aan de tyfus, polio of de mazelen behandelen kost natuurlijk helemaal niks…

De geschiedenis van Polio

Snap je mijn punt? Een reden om wel te vaccineren is mijn vertrouwen in de wetenschap en de medische zorg, die hier in Nederland verdomd goed geregeld is. Oh ja en in die vriendin van mij.

Want even over die vriendin die ook vaccineert. Zij heeft belangrijk bewijsmateriaal verzameld (tussen alle andere crap die te vinden is op het internet).

Bewijzen van artsen die van mening zijn dat vaccinaties effectief en zelfs levens kunnen redden

Hier een aantal artikelen van artsen en onderzoekers die er verstand van hebben, althans dat mag ik hopen want ze hebben er tenslotte voor gestudeerd.

Huisarts Tegenstanders van vaccinatie, lees deze voorbeelden en huiver.
Jeugdarts Henrike ter Horst: Door je kind te laten vaccineren bescherm je de hele bevolking.
Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg Ivan Wolffers: Hoe vaak moet de wetenschap aantonen dat vaccinatie veilig is.
Wetenschappelijk onderzoeker Anouk Schuren: Vaccineren: levensgevaarlijk of levensreddend?
Dr. Maaike de Vries: Waarom verplicht vaccineren een goed idee is.
Wetenschapper Pauline Weseman: Bang voor de naald

En natuurlijk dokter Lubach:

Oh wacht, die laatste was geen echte arts, maar gewoon een filmpje dat ik heb gezien via Facebook.

Kinderziektes zijn eng!

Zijn anti vaxxers nou banger voor de wetenschappelijke onderzoeken dan voor de kinderziektes die een kind zelfs kunnen doden? Staat daar in dat crappie artikel nou werkelijk dat kinderziektes niet eng zijn?

Huh!? Sorry, maar ik ga even angst zaaien, kinderziektes zijn freaking verschrikkelijk eng! Kinderen die er gehandicapt van worden, zijn hartverscheurend. Kinderen die er dood aan gaan en die ouders die het moeten doorstaan zijn kapotgeslagen.

Ouders die hun kind verliezen door het toedoen van jouw niet gevaccineerde kind, zijn uit het diepst van hun hart angstaanjagend! Maar ik wil je verder geen schuldgevoel aanpraten hoor, want wat als je kind eigen kind er autistisch van wordt (wat dus niet zo is), dat wil je toch niet op je geweten hebben.

En hier wil ik het bij houden, want volgens mij zijn dit al meer dan voldoende redenen om wel te vaccineren. Maar luister vooral niet naar mij, ik heb er helemaal geen verstand van net als menig ander crappie en onsamenhangend artikel om niet te vaccineren. Ik ben tenslotte ook maar een kuddedier.

Maar hé, laat je vooral niet leiden door angst, lees boeken en gebruik je verstand…


* Slecht onderbouwd hè? I Know! Net zoals heel veel mensen slecht onderbouwde redenen geven om niet te vaccineren! 

Nou oké, nog één filmpje dan. Omdat ik van duidelijk taal hou:

Crappie artikelen over wel of niet vaccineren, ze zouden verboden moeten worden. Maar zolang de discussie over vaccinatie blijft bestaan, zullen ze blijven komen. 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

3 Comments

  1. Pingback: De Peaks van september 2017 (alle hoogtepunten op een rij)