Van Porto naar Lissabon, een gezinsvakantie

vakantie porto

Het gebied tussen de twee grote steden van Portugal, Porto en Lissabon, is een prachtig gebied om te ontdekken tijdens een fijne gezinsvakantie. Het fijne is, dat je er heel gemakkelijk kunt komen. Luchtvaartmaatschappij TAP Air Portugal vliegt namelijk op Porto én Lissabon. Meerdere vluchten per dag brengen je naar de plaats van bestemming. Een goed begin is het halve werk. Zeker wanneer je met kinderen reist, wil je dat allemaal goed geregeld hebben. Eenmaal aangekomen in Portugal kan je gezinsvakantie echt beginnen. 

Een huurauto in Centraal Portugal

Maar de gezinsvakantie begint niet voordat je je huurauto hebt opgehaald. Want je moet je gezin toch zien te vervoeren van Porto naar Lissabon. Of natuurlijk van Lissabon naar Porto, het is maar net waar je je vakantie met je gezin start. Een auto huren in Lissabon is heel gemakkelijk. Zeker wanneer je van tevoren goed voorbereid bent. En dat is tijdens een gezinsvakantie wel aan te raden, want je wilt geen ‘gedoe’ met jengelende kinderen naast je. Een tip is dan ook om vooraf uit te zoeken welke huurauto en bij welk verhuurbedrijf je een huurauto wilt huren. 

Nu kan de gezinsvakantie in Centraal Portugal écht beginnen. 

Van Porto naar Lissabon

Centraal Portugal leent zich voor heel veel toffe activiteiten met het gezin. Eerder droomde ik al weg met de ideeën die ik opdeed tijdens de trip naar midden Portugal. Een surfvakantie met kinderen zou echt gaaf zijn, maar is voor kleine kinderen nog niet geschikt. Maar wat er wel te doen is tijdens een gezinsvakantie met kleine kinderen in Centraal Portugal, laat ik je zien in dit artikel.

Themaparken in Centraal Portugal

Portugal dos Pequenitos
Een park in Coimbra waar de kenmerkende gebouwen van Portugal zijn nagebouwd, maar dan in peuterformaat. Ideaal voor jonge gezinnen.

coimbra Portugal dos Pequenitos

Grutas da Moeda
Op ongeveer twee kilometer vanaf de stad Fátima in Centraal Portugal, vind je de kalksteen grot Moeda.

Parque dos Monges
Een park met een middeleeuws dorp, verschillende theatershows, maar ook dieren, kanovaren en ziplinen.

Dino Parque Lourinhã
Een vrij nieuw geopend park voor de echte dino-liefhebbers. Het park is gebouwd op de plek waar miljoenen jaren geleden de dinosaurussen rond stampten en waar nu de meeste fossielen gevonden zijn. In het dinopark zijn de dinosaurussen op ware grootte nagemaakt en zijn ze vanaf het wandelpad te bewonderen. Maar het park biedt ook toffe activiteiten voor kinderen, zoals het opgraven van fossielen in een grote zandbak en uithakken van een fossiel. Een leuk en leerzaam themapark in Portugal dus!

dinopark Lourinha portugal

portugal Lourinha dinopark
Een dinopark met humor

Actief in Centraal Portugal

Parque Aventura
Je ziet ze tegenwoordig als paddenstoeltjes uit de grond schieten: de klimparken. Maar Parque Aventura in Portugal is wat mij betreft één van de betere. Dit klimpark heeft een bijzonder goed veiligheidssysteem (koala clic-it) waarmee je je kinderen met een gerust hart kan laten klimmen. Met geen mogelijkheid kunnen ze loskomen van het parcours, behalve aan het einde op de grond uiteraard. En daarbij heeft het klimpark verschillende uitdagingen voor verschillende leeftijden (vanaf 1 meter). Van nieuwsgierig, tot waaghals.

Parque Aventura portugal

Kanovaren over de Mondego rivier
In de omgeving van Coimbra vind je de Mondego rivier. Deze rustige rivier is met een prachtige groene omgeving en verschillende rivierstrandjes, ideaal voor kanovaren met het gezin.

Lees hier: Kanovaren op de Lesse

Paardrijden in Centraal Portugal
Paardrijden door het prachtige natuurpark van Serra de Aire and Candeeiros. Dit is erg leuk om te doen met kinderen en zelf kun je er sowieso genieten van de overweldigende omgeving. Gelegen in een indrukwekkende achtergrond van kliffen, welke geboren zijn tijdens de zogeheten ‘Jurassic periode’.

Een luchtballonvaart.
Misschien niet heel actief, maar de adrenaline zal door je lichaam gieren tijdens een ballonvaart. Centraal Portugal is prachtig vanaf de grond, maar vanuit de lucht nog magischer.

Cultureel in Centraal Portugal

Universiteit van Coimbra
Met je gezin naar een stad? Jazeker, het is zelfs heel leerzaam en leuk! De stad Coimbra is sowieso één en al cultuur, want wist je dat dit ooit de hoofdstad van Portugal was? Met zijn prachtige universiteit en nog mooiere bibliotheek, is Coimbra cultureel in het hoogste niveau.

universiteit coimbra

Lees hier: 5x anders overnachten in Centraal Portugal

Vestingsstad Óbidos
Het is echt een feestje om door het eeuwenoude stadje Óbidos te wandelen. Maar wanneer je met je wilde kind op de stadsmuur komt, schiet je hartslag toch wel even omhoog. Je zou het hele stadje over de muur rond kunnen wandelen, maar toch zou ik adviseren dit zónder kinderen te doen. En wanneer je iets teveel van het typische likeurtje van Óbidos ‘Ginja’ hebt geproefd, kun je ook maar beter beneden blijven.

Obidos-centraal-portugal

obidos portugal

Moinho do Boneco
Je ziet ze overal in de landschappen van Centraal Portugal staan: de oude traditionele windmolens. Vele van deze windmolens kun je bezoeken en je kunt er ervaren hoe de processen in deze molens tot stand komen en hoe ze te werk gaan. In Moinho do Boneco wordt je rondgeleid door de derde generatie molenaar. Wees er wel van bewust dat hij geen woord engels spreekt, maar misschien is dat ook wel het charmante eraan.

Moinho do Boneco portugal

Eten en drinken in Centraal Portugal
Lekkere wijn en goede vis staan hoog op de kaart in Portugal. Maar zoetige hapjes horen ook zeker bij de cultuur van Portugal. En welk kind is er nou niet dol op zoet? Amandelen, hazelnoten, bladerdeeg, kaneel, room en suiker, heel veel suiker. dat is waar de zoete hapjes voornamelijk uit bestaan. Zoek een bakkertje of een koffietentje en waag je aan één van de suikerbommetjes. Dan proef je de echte Portugese cultuur.

Portugese zoetigheid

Er is zoveel te beleven tussen Porto en Lissabon, dat één gezinsvakantie hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zal zijn. Reden genoeg om nog eens terug te keren naar Centraal Portugal!

Kijk voor meer informatie over Portugal op www.visitportugal.com

Previous ArticleNext Article