Placenta eten? Zou je dat moeten doen?

waarom

De trend om je placenta na de geboorte van je kindje op te eten, komt steeds sterker overwaaien uit Amerika. Persoonlijk heb ik hier een gevoel bij. En dat gevoel is, laat die trend lekker daar! Maar goed, mijn gevoel doet er niet toe en dus neem ik dit fenomeen maar eens onder de loep. Want je placenta opeten, zou je dat nou moeten doen of niet? 

Wie doet dit?

Het eerste wat er in mij opkomt is vooral, wie doet dit? Wie zou zijn eigen moederkoek op willen eten? Naast dat veel dieren de placenta na de bevalling eten, is dit fenomeen ook afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde. Inmiddels heeft het fenomeen zich over de wereld verspreid en nuttigen vele (bekende) nieuwe moeders (en hun partners) de placenta van hun pasgeborene in capsulevorm, in een smoothie, soep of zelfs in rauwe of gekookte vorm. Deze inmiddels ‘ervaringsdeskundigen’ zeggen dat het eten van de placenta hen hielp om de effecten van postnatale depressie te verzachten. Ook zou het hun stemming en energie verbeteren, postnatale bloedingen verminderen en/of de melkproductie verhogen.

De grote vraag is, is het een trend of is het daadwerkelijk zinvol om je placenta op te eten?

Waarom de placenta opeten?

Naast de succesverhalen van de ‘ervaringsdeskundigen’ zijn er nog meer redenen om je placenta op te eten. Je zou je placenta kunnen opeten om het feit dat veel diersoorten ook hun placenta na de bevalling opeten. Echter doen deze dieren dit om te voorkomen dat andere (wilde) dieren het ruiken, en op zoek gaan naar een makkelijke prooi. Als mens kun je dit heel gemakkelijk voorkomen door simpelweg geen ooievaar in je tuin te zetten. Bovendien zijn er ook dieren die hun jong helemaal aflikken en sommige vinden het zelfs nodig om ze op te eten, doen wij ‘mens’ toch ook niet?

Wat ook een goede reden zou kunnen zijn, is dat er beweert wordt dat de placenta vol zit met voedingsstoffen die zouden bijdragen aan het herstel na de bevalling. Persoonlijk denk ik dat een broodje filet American en een kraamverzorgster die het snapt, ook heel goed kan bijdragen aan het herstel na de bevalling. Maar nogmaals, wie ben ik?

Waarom de placenta lekker weg mieteren?

Naast het feit dat iedereen lekker zelf moet weten wat hij of zij doet, is er toch een hele goede reden om die placenta na de bevalling lekker weg te mieteren. Al die positieve effecten die je hierboven leest, zijn namelijk nog nooit wetenschappelijk bewezen. Integendeel zelfs! Er zijn onderzoeken die hebben uitgewezen dat het nuttigen van de placenta helemaal geen helende werking heeft na de bevalling, het kan zelfs voor gevaren zorgen. Het eten van het orgaan kan zorgen voor gezondheidsrisico’s, zoals een bloedinfectie en het overdragen van virussen als HIV en hepatitis aan je baby. Bovendien kunnen giftige stoffen zich in de placenta ophopen.

Bronnen: 

  • Uit dit onderzoek  blijkt dat de placentacapsules geen effect hebben op eventuele depressies.
  • Uit dit onderzoek blijkt dat cadmium, een zware metaalsoort, kan voorkomen in placenta capsules.
  • En ook uit dit onderzoek blijkt dat er geen wetenschappelijk bewijs is gevonden voor eventuele gezondheidsvoordelen die verbonden zijn aan het eten van de placenta.

Placenta eten? Zou je dat moeten doen?

Nee.


waarom

Afbeelding: Shutterstock / Natalia Deriabina

Previous ArticleNext Article