Opmerkelijke baby-feitjes

Afgelopen tijd zijn er weer een aantal feitjes en opmerkelijke onderzoeksresultaten tevoorschijn gekomen in het nieuws over baby’tjes. Ik zette ze voor je op een rijtje:

– Een vierling geboren in Nederland. Afgelopen donderdag is er een vierling geboren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Op het moment wordt er onderzocht of de vier meisjes een eeneiige vierling is. Een eeneiige vierling is zeer zeldzaam. Twintig jaar geleden kwam dat voor het laatst voor in Nederland.

– Meisje geboren zonder bloed is, vier jaar later, helemaal gezond. Vrijdag verscheen het opmerkelijke bericht dat er een meisje werd geboren zonder een druppel bloed in haar lichaam. Maar nog opmerkelijker is dat de artsen het meisje geen overlevingskans gaf en nu, vier jaar na dato, het meisje kerngezond blijkt te zijn.

– De hielprik is 40 jaar in Nederland. Het allerstomste tijdens de kraamweek is ongetwijfeld de hielprik. Maar toch is het ergens goed voor, er worden namelijk elk jaar ongeveer 200 pasgeboren kinderen mee opgespoord, die anders zullen overlijden of ernstig gehandicapt zullen raken.

– Baby gered uit een rioolpijp. Opmerkelijk nieuws uit China, waar wel vaker dit soort berichten vandaan komen. Een pasgeboren meisje is gelukkig gered uit een rioolpijp, waar ze terecht was gekomen nadat de moeder haar door het toilet gespoeld had. Nog iets opmerkelijks in dit verhaal: de baby is na de bevrijding herenigd met haar moeder…

– Kinderen vaker ziek door creche. Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, hebben veertig procent meer kans op buikgriep of diarree. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het onderzoeksinstituut Nivel.

– Immuunsysteem van baby’s is sterker dan gedacht. Nog een wetenschappelijk nieuwtje over de gezondheid. Tot dusver dachten wetenschappers dat het immuunsysteem van baby’s minder sterk was dan dat van volwassen. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Het immuunsysteem van nieuwgeboren is anders, maar niet minder goed dan dat van volwassenen.

– Eén op de 36 baby’s die in 2013 in Nederland werden geboren, was een ivf-kind. Er werden 230 tweelingen en zes drielingen geboren uit ivf. Vrouwen hebben bij het Amsterdamse VUmc de hoogste kans van slagen om met behulp van ivf zwanger te worden: 40 tot 45 procent. De kans is het kleinst bij het UMCG in Groningen: 16 tot 22 procent.

Baby-image-2

Bron: NU.nl

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

2 Comments

  1. Pingback: Opmerkelijke zwanger-feitjes