Omgaan met weerstand

weerstand

Het opvoeden van kinderen heeft veel overeenkomsten met het managen op de werkvloer. Men zegt ook wel eens dat vaders/moeders de beste managers zijn.
Een lastig onderdeel van het managen van collega’s en medewerkers is het omgaan met weerstand. Vaak schiet men in de weerstand als er veranderingen in de organisatie moeten worden doorgevoerd en men het gevoel krijgt dat de verandering er door het hoger management doorheen gedrukt wordt, men niet bij het proces is betrokken en de verandering te snel gaat. Vaak helpt het dan om gewoon even stil te staan, te luisteren naar het verhaal van de collega of medewerker en de tijd te nemen om de ander te laten wennen aan de verandering. 

Net als volwassen mensen op de werkvloer, kunnen kinderen ook wel eens in de weerstand schieten. Vaak gebeurt dit als je hier net even helemaal geen zin in hebt. Je bent moe van je werk, je wilt rust aan je hoofd en lekker languit op de bak liggen dus denkt even snel de kinderen naar bed te kunnen brengen. Maar hoe meer jij haast maakt hoe meer ze tegenwerken en niet willen luisteren. Doordat ze het gevoel krijgen dat het naar bed gaan er door het hoger management doorheen gedrukt wordt, de verandering te snel gaat en ze niet zijn betrokken bij het proces schieten ze in de weerstand. Er op dat moment tegen in gaan heeft geen zin, dit werkt alleen maar meer frustrerend en de weerstand van je kind wordt alleen maar groter waardoor het naar bed gaan alleen maar langer duurt. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat!
Wat dan het beste werkt is om gewoon even rust te nemen, even stil te staan en tijd te nemen voor je kind, laat hem maar even uitrazen. Door een rustmomentje in te bouwen kunnen ze even wennen aan het feit dat het tijd is om naar bed te gaan. Door bewust wat extra tijd te nemen, gaat het hele proces uiteindelijk veel sneller!

Dit blijkt toch vaak het meest effectief, zodat jij weer lekker snel languit op de bank je favoriete serie kan Netflixen!

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Extra tijd nemen is inderdaad een hele goede tip!
    Ik sta bijvoorbeeld ook bewust vroeger op zodat mijn kinderen rustig de tijd hebben om een broodje te eten en zich zelf aan te kleden.
    Dit scheelt een hele hoop gehaast waar dan weer gezeur en weerstand van komt 🙂
    Soms zit het in kleine dingen