Nederland vanaf hoge hoogte [erop uit in Amsterdam]

uit in amsterdam

Amsterdam Lookout

‘Wat gaan jullie doen in de zomervakantie?’ Het is op het moment één van de meest gestelde vragen, maar mijn antwoord is telkens weer hetzelfde. ‘We weten het nog niet precies, misschien gaan we Nederland wel ontdekken’. Dit jaar is het voor het eerst dat ik niet de ontzettende behoefte heb om Nederland te ontvluchten. Sterker nog, Nederland heeft ontzettend veel moois te bieden! Plekjes die we nog nooit ontdekt hebben. Of plekjes die we voor lief nemen, omdat ze zo vanzelfsprekend zijn. Amsterdam bijvoorbeeld. We wonen er vlak naast, maar mijn kinderen zijn er zo weinig geweest, dat het op twee handen te tellen is.

Inmiddels is daar al verandering in aan het komen. Zo bezochten we onlangs de Keukenhof en volgde al snel de vrij nieuwe attracties ‘This is Holland’ en A’DAM Lookout. Daar waar we Nederland en Amsterdam vanaf grote hoogte zagen.

This is Holland met kinderen

this is holland

Het is tweede Pinksterdag en dankzij het mooie weer staat heel Nederland in de relax modus. Wij zitten in de auto richting Amsterdam. Een bezoek aan This is Holland en de Look Out staat op de planning. Van horen zeggen had ik begrepen dat This is Holland écht heel tof is! Het zou een bijzondere vliegervaring over de mooiste plekjes van Nederland moeten zijn. Nadat we in Europa-Park het Volentarium hadden bezocht, was ik er helemaal van overtuigd. This is Holland moeten we ook echt een keer gaan ervaren!

Aangekomen in Amsterdam parkeren we de auto heel gemakkelijk in de parkeergarage onder het gebouw van This is Holland. Het is nog vrij rustig aan de ‘overkant van het IJ’ en dus hebben we ook direct toegang tot de 5D vliegervaring van This is Holland. Maar niet voordat we op de foto gaan en onze kennis over Nederland testen op één van de iPads. Een leuke quiz om de tijd te vullen terwijl we wachten op toegang tot de 5D vliegervaring van This is Holland. Er kunnen immers maar 20 personen tegelijk deze tour beleven, afgewisseld in het Engels en Nederlands.

holland quiz kind

Mijn score van de quiz wordt steeds een beetje hoger, maar het lukt me niet om de 10 van mijn oudste dochter te evenaren voordat de Flight Experience begint. We worden naar een zaaltje met een groot scherm geleid. Daar krijgen we een geschiedenis verhaaltje van 8 minuten over Nederland te zien. Gepresenteerd door niemand minder dan Peter Lusse, hij die de geschiedenis interessant weet te maken voor groot en klein. De spanning neemt al een beetje toe, vooral bij mijn jongste dochter die in het Voletarium van Europapark luidkeels heeft zitten gillen. Toch probeer ik haar gerust te stellen en te overtuigen dat de 5D vliegervaring écht heel leuk is. En dan is het zover, we nemen plaats in de stoelen die voor iedereen boven de 102 cm toegankelijk zijn. Ook voor mensen met een rollator.

De 5D vliegervaring van This is Holland

We zitten vast. De vloer onder ons verdwijnt en we stijgen naar grote hoogtes, voelen de wind langs onze wangen en ruiken de geuren van de bloemenvelden. We vliegen hoog, we vliegen laag en de ervaring is zo tof, dat ik plotseling de handjes van mijn jongste dochter de lucht in zie gaan. ‘Dit is leeeuuuuk!!’, roept ze er nog bij. En zo zie je maar weer, ik kan je van tevoren wel proberen te overtuigen, maar de Flight Experience van This is Holland kun je toch echt het beste zelf ervaren.

‘We willen nog een keer!’, roepen de kinderen. Waarop wij besluiten dat we dit ook écht een perfect uitje met opa en oma zou zijn.

uit in amsterdam kinderen

A’DAM Lookout met kinderen

Voor nu hebben we nog een andere activiteit, namelijk A’DAM Lookout. Een hoge toren met een observatiedek waar je een uniek panoramisch uitzicht hebt over Amsterdam. Met een bijzondere lift schieten we omhoog. Maar de trekpleister is toch wel de schommel waarmee je over het randje van het observatiedek schommelt. Althans, dit is een trekpleister voor mijn oudste dochter. De man met zijn hoogtevrees moet er niet aan denken, en wordt al misselijk bij het idee.

schommel lookout amsterdam

uitzicht lookout amsterdam

amsterdam uitzicht kinderen

Eenmaal boven moet ik mijn dochter helaas teleurstellen aangezien er pas over drie uur weer plek vrijkomt op de schommel, hier moet je namelijk apart tickets voor kopen. Dit keer vermaken we ons met het machtige uitzicht van 360°, wat leuke weetjes over de historie en cultuur van Amsterdam en een lekkere lunch in het panorama restaurant. Maar de schommels zijn een goede reden om samen met mijn oudste dochter nog eens terug te gaan naar A’DAM Lookout en Amsterdam al schommelend vanaf grote hoogte te aanschouwen. We hebben tenslotte toch nog geen concrete plannen voor de zomervakantie.

Check de site van Amsterdam Canal Cruises voor tickets en info.

Previous ArticleNext Article