Leuke babynamen die uit Amerika komen overwaaien

Amerikaanse baynamen

Net als vele andere dingen, komen ook de babynamen uit Amerika overwaaien. Wist je bijvoorbeeld dat de naam Sophia al jaren de regerende meisjesnaam in Amerika is? Hier in Nederland hebben we meer een voorkeur naar de variant Sophie, maar opmerkelijk is het wel. Net als Isabella, ook een naam die zowel in Amerika als in Nederland de top 10 haalt. Wat jongensnamen betreft, staat bijvoorbeeld Liam hoog in de ranglijst, een naam die de afgelopen jaren hier in Nederland ook in opmars is. Maar de leuke namen die komen overwaaien, hoeven wat mij betreft niet perse in de top 10 te staan. Een beetje originaliteit kan geen kwaad. 

Ik ben niet de enige die dat vindt, kersverse ouders zoeken steeds meer unieke namen en vermijden bewust de babynamen die in de top tien staan. Wat je dan kunt doen is kiezen voor een alternatieve spelling. Dus niet kiezen voor Sophie, maar voor de Amerikaanse variant Sophia. Wat je dan wel riskeert, is dat je kind zijn hele leven lang zijn naam moet spellen.

Je kunt ook kiezen voor een compleet andere naam, maar wat toch in het straatje van de naam past. Om je nieuwe namen inspiratie te geven, hebben we hier de populairste namen uit Amerika én de alternatieven.

Populairste Amerikaanse jongensnamen

 1. Liam
 2. Noah
 3. Jackson
 4. Aiden
 5. Elijah
 6. Grayson
 7. Lucas
 8. Oliver
 9. Caden
 10. Mateo

Alternatieven jongensnamen

Oliver – Deze Amerikaanse jongensnaam is terug te vinden in de top 10. Als je de naam Oliver een leuke naam vindt, zou je ook de volgende jongensnamen kunnen overwegen: Archer, Olivier, Orion, Ormond, Orville, Oscar, Varian, Xavier of Zavier.

Liam – Liam is de populairste jongensnaam van dit moment in Amerika. In Nederland krijgt Liam een 10e plek. Als je van de naam Liam houdt en je wil graag een originele Amerikaanse jongensnaam, overweeg dan deze namen:  Cameron, Elam, Flynn, Lane, Linus, Lorne, Kyan of Maxim.

Elijah – Elijah is een populaire Bijbelse naam die al sinds 1995 in de top 100 jongensnamen van Amerika staat. Op dit moment staat de naam zelfs op de 5e plek.  Als je van de naam Elijah houdt, kun je de volgende jongensnamen overwegen: Efren, Eisley, Elden, Ellison, Elon, Emeric, Enzo, Essery, Evander, of Lysander.

Aidan – Aidan is een populaire naam in Amerika en ook in Nederland zie je de naam steeds vaker voorbij komen. Als de naam Aidan tof vindt, zou je kunnen overwegen: Adair, Adonis, Aidric, Aithan, Alair, Amadeus, Boden, Holden, Rowan of Ruben.

Overgewaaid uit Amerika

De volgende jongensnamen, die overgewaaid zijn uit Amerika, staan inmiddels in de Nederlandse top 100:

Lucas, Finn, Noah, Vince, James, Mason, Daley, Jake, Jaxx, Jace, Dean, Jack, Jayden, Jason, Quinn, Senn, Owen, Jay, Logan, Nolan, Bodhi, Jamie, Joey en Evan.

Populairste Amerikaanse meisjesnamen

 1. Sophia
 2. Olivia
 3. Riley
 4. Emma
 5. Ava
 6. Isabella
 7. Aria
 8. Aaliyah
 9. Amelia
 10. Mia

Alternatieven meisjesnamen

Isabella – In Amerika staat deze naam op nummer 6, in Nederland kiezen we liever voor de korte versie, Isa. Maar ook Isabella is terug te vinden in de top 100 meisjesnamen. Als je van de naam Isa of Isabella houdt, kun je ook de volgende meisjesnamen overwegen: Ainslie, Aislynn, Ayla, Delilah, Giselle, Iola, Liesel, Lilac, Tesla, of Teslin.

Ava – Een meisjesnaam die bekend staat om zijn mooie eenvoud. Als je van de naam Ava houdt, zou je ook deze namen kunnen overwegen: Ada, Avalon, Vyla, Avari, Leia, Aven, Avice, Uma, Verona, Vesta, of Xava.

Olivia – Een naam die al enkele decennia populair is, het is tijd om creatiever te zijn! Als je de naam Olivia leuk vindt, zou je kunnen overwegen: Aviva, Geneva, Guenevere, Octavia, Odille, Odette, Olympia, Olinda, Ophelia, of Sylvia.

Riley – In Nederland wordt de naam Riley aan meisjes én jongens gegeven. In Amerika staat de meisjesnaam maar liefst op plaats 3. Als je Riley en leuke naam vindt en je wil graag een originele Amerikaanse meisjesnaam, kun je de volgende namen ook overwegen: Brazil, Avery, Gazelle, Hazel, Lily, Harlow, Layla, Claudette, Rosette of Kenzie.

Overgewaaid uit Amerika

Net als de jongensnamen, zijn er ook meisjesnamen overgewaaid uit Amerika. De volgende Amerikaanse meisjesnamen staan in de Nederlandse top 100:

Lynn, Lizzy, Cloe, Liv, Hailey, Lois, Marly, Amy, Ivy, Jaylinn, Lizz, Jill, Vayen, Jolie, Julie, Evy en Jade.


namen amerika

Afbeelding: Shutterstock / Africa Studio

Previous ArticleNext Article