Mijn kind is gestoken, wat te doen?

Wanneer je kind gestoken wordt, kan dat heel vervelend zijn. Een wespensteek doet bijvoorbeeld pijn en een prik van een mug kan erg jeuken. Het liefst wil je dat voorkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk.

Vijf wespensteken tegelijk!

Het is alweer een aantal jaar geleden dat mijn dochter door vijf wespen gestoken werd. Het was in het begin van het voorjaar en mijn dochter wilde de tuinkussens uit de tuinkussenbak halen. Deze handeling veranderde in een nachtmerrie voor haar. Terwijl ze met haar hand in de bak greep, greep ze midden in een wespennest. De wespen vlogen om haar oren en helaas werd zij ook een aantal keren gestoken. Er kwam een hartverscheurend gegil uit haar, wat de buren niet onopgemerkt bleef.

Wat doe je in zo een situatie? Als je een zwerm wespen om je dochter heen ziet dwarrelen zou je het liefste met haar meegillen, maar daar heeft zij weinig aan. Rustig blijven en zorgen dat ze niet nóg meer gestoken wordt is het doel. En daarna de huisarts bellen. 

Gestoken door een wesp

Nu is vijf keer gestoken worden door een wesp natuurlijk wel erg veel en een goede reden om voor de zekerheid de huisarts even te bellen. Maar wat als je kind één wespensteek of bijensteek heeft? Ook daar hebben we inmiddels ervaring mee.

Eerst verwijder je voorzichtig de angel uit de huid (bij een bijensteek) en vervolgens zuig je het gif uit de gestoken plek. Je kunt hier eventueel ook een vacuümpompje voor gebruiken. Wanneer je dit gedaan hebt, doet de steek nog pijn en er kan een zwelling komen. Hier kun je een zalfje opsmeren, maar er is een effectievere manier om snel van de pijn af te komen, namelijk de Bite Away.

bite-awayIn eerste instantie was ik wat argwanend, want hoezo helpt dat penvormig apparaatje je van je pijn en jeuk af? Maar het werkt echt! De Byte Away is gemakkelijk in gebruik, chemicaliën komen er niet aan te pas. De te behandelen plek wordt met de Bite Away voor even héél heet gemaakt, wat absoluut niet prettig aanvoelt, maar na de drie seconde (bij kinderen) is de pijn en irritatie verdwenen!

Het apparaatje helpt ook tegen beten van andere insecten, zoals muggen, bij kwallenbeten en bij aanraking van brandnetels. Echt een aanrader om in huis te hebben dus! Want wanneer je kind gestoken is door een wesp, een insectenbeet oploopt, of in de brandnetels gevallen is, wil je zo snel mogelijk de pijn en irritatie verwijderen.

Previous ArticleNext Article