Mannen en bevallingen

Een bevalling is natuurlijk een hele happening voor een vrouw. Je probeert controle te houden over je eigen lichaam, wat uiteindelijk vrijwel onmogelijk blijkt. Sommige vrouwen keren compleet in zichzelf en andere schreeuwen het uit.

En dan is daar de man. De man die staat er bij en kijkt er naar. Wat hij ook doet, negen van de tien keer doet hij het niet goed. Dat washandje op je hoofd? Ga weg! Vervolgens legt de verloskundige het washandje op je hoofd en je vindt het héérlijk. Dat gefriemel op je rug? Ga toch een eind heen en je vraagt of de verloskundige nog even op je rug wil duwen, want die kan dat zo goed. 

Nee, voor een man is het niet gemakkelijk. Vrouwen zijn gewoon niet aardig als ze aan het bevallen zijn.

Sommige mannen weten dat en die maken er dan maar het beste van. Mijn man wist dat pas bij de derde bevalling. Hij was er inmiddels wel achter dat zijn handen ver van mijn lijf weg moesten blijven, terwijl ik een kind aan het uitdrijven was. En zo ging hij een kwartier voor de geboorte nog even heel jolig een gevulde koek en een krantje voor mij halen. Wat ik op dat moment overigens ontzettend irritant vond, maar achteraf kunnen we er kostelijk om lachen.

Herinner je de bevalling van Robbie Williams  zijn vrouw nog?

Zelf had ik overigens mijn voet tegen zijn voortanden gezet als ik daar had gelegen, maar achteraf zullen ze er ook ongetwijfeld heerlijk om gelachen hebben.

Vandaag kwam er weer een nieuwe kersverse vader in het nieuws die er het beste van maakte terwijl zijn vrouw lag te bevallen. Hij maakte een jolige selfie.

Ik kan er wel om lachen, want waarschijnlijk had zijn vrouw hem al een paar keer de deur gewezen of gezegd dat die bevallingsellende allemaal zijn schuld was. En ja, wat kun je als man dan het beste doen? Juist, het beste ervan maken en zorgen dat er achteraf iets te lachen valt.

 

Comments

 1. Tips voor papas says

  Haha mooi geschreven; ook hier was de bevalling geen pretje (en vrouwlief vond het ook wel zwaar

 2. Daantje says

  Mijn man was echt he-le-maal perfect tijdens de bevalling :D Hij was er op de juiste momenten, hij wist precies wat hij moest doen…. Ik ben echt blij met hoe hij het deed.

  Wij hadden trouwens de cursus Samen Bevallen gevolgd, daarin wordt heel veel uitgelegd over wat je als man tijdens de bevalling kunt doen om je vrouw bij te staan. Dat zal zeker hebben geholpen, denk ik!

 3. Simpel, met een snufje liefde says

  Mijn man heeft nog even lekker geslapen in mijn ziekenhuis bed terwijl ik aan het bevallen was, haha. We hebben er inderdaad lekker om gelachen daarna.
  Ach, het is voor een man ook altijd raar. Hij kan er inderdaad alleen maar bij staan en kijken.

 4. Melanie Pointl says

  Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee meer wat mijn man aan het doen was, ik was echt teveel bezig met de bevalling om op de rest te letten :) Weet wel dat ik geen behoefte had aan washandjes en gefriemel en dat de gynaecoloog zei mevrouw u maakt de anderen bang whoehahahahaha :)

 5. Tips voor papas says

  ;-)). Alles wat ik deed leek inderdaad niet goed te zijn. Haar rug masseren, haar overeind helpen en weer terug in bed leggen, alles deed ik net op de verkeerde manier.
  Na een bevalling van ruim 13 uur waren we allebei kapot, maar ontzettend blij.
  Het was allemaal de moeite waard op het moment dat ik mijn zoon in mijn armen had <3