7 simpele manieren om een actiever gezin te worden

leuke dingen doen

Het kan als ouder best wel lastig zijn om je gezin in actie te laten komen. Die schermpjes vergen nu eenmaal heel veel tijd. Het kost behoorlijk wat energie om die kinderen er vanaf te krijgen, zodat je eigenlijk geen energie meer over hebt om nog even actief en gezellig samen te zijn. Een simpele oplossing is de kinderen verbieden naar een scherm te kijken en ze te verplichten om actief mee te doen, maar of het daar echt gezelliger van wordt? 

Hoe dan ook, kinderen (en ouders) hebben lichaamsbeweging nodig. En daarom heb ik hier zeven simpele manieren om een actiever gezin te worden.

1. Wees een voorbeeld

Een hele simpele manier om een actiever gezin te worden is ‘practice what you preach’! Wees dus het voorbeeld voor je kinderen. Laat zien dat je van lichaamsbeweging energie krijgt. Pak de fiets als je boodschappen gaat doen. Ga lopend naar school en maak ’s avonds met z’n allen een stevige wandeling.

2. Hou het simpel

Om een actiever gezin te worden moet je met hele simpele dingen beginnen. Zoals hierboven beschreven staat. Ga lopend naar school. Maar pak ook de trap in plaats van de lift. Doe een (tik)spelletje terwijl je de bedden aan het opmaken bent. En ga af en toe met de kinderen mee naar buiten om te voetballen of springtouwen.

3. Binnen activiteiten

Om actief te zijn hoef je niet altijd perse naar buiten. Sterker nog, in Nederland regent het regelmatig en werken de weersomstandigheden niet altijd mee. Nu zijn we niet bang om een beetje nat te worden, ik bedoel, we hebben allemaal regenlaarzen en regenjassen toch? Maar het moet wel leuk blijven. Gelukkig zijn er genoeg binnenactiviteiten te verzinnen. Mocht je geen inspiratie hebben, hier vind je 75 ideeën om binnen actief te zijn.

4. Speel kinderspelletjes

Een actiever gezin worden, betekent niet dat je nu kilometers moet gaan fietsen en wandelen. Dat kan af en toe leuk zijn, maar over het algemeen zitten kinderen daar helemaal niet op te wachten. Speel een spel wat ze leuk vinden en wat bij hun leeftijdsniveau past. Denk aan tikkertje, maak een parcours of speel trefbal.

5. Ga je omgeving ontdekken

Een wandeling maken of een park bezoeken is niet alleen een activiteit voor op vakantie, ook in je eigen omgeving is er heel veel te beleven. Woon je in een woonwijk? Maak een wandeling langs alle speelpleintjes. Woon je vlakbij het strand? Ga in het weekend strandjutten. Een activiteit hoeft geen bakken met geld te kosten.

6. Koop voor elk gezinslid een fitbit

En maak er een wedstrijdje van! Wie heeft de meeste stappen gemaakt vandaag? Moet jij eens kijken hoe actief je gezin wordt. Valkuil is dat wel dat de competitiedrang iets te hoog kan stijgen. Beperk het dan tot alleen in het weekend of iets dergelijks.

7. Laat de kinderen bepalen

Laat één keer in de zoveel tijd de kinderen een activiteit bepalen. Reserveer hier een bepaald budget voor, want kinderen komen geheid met de opties zwemmen, trampoline springen, naar de dierentuin of naar een pretpark. Kijk hierin wat mogelijk is en probeer eventueel te sparen. En geef de kinderen hier ook een verantwoordelijkheid in. Drink bijvoorbeeld meer water in plaats van frisdrank, het scheelt geld. En dat geld kan weer opgespaard worden voor een activiteit naar keuze.


actief gezin worden

Afbeelding: Shutterstock/Monkey Business Images

Previous ArticleNext Article