Mama’s met een blog: mamabloggers!

Mamabloggers, ze springen als paddenstoeltjes uit de grond. Is het een hype? Is het een hobby? Of is het een beroep? Dat is voor elke mamablogger anders, maar ze hebben in ieder geval één ding gemeen: kinderen! Een mamablogger schrijft over haar kinderen en de opvoeding, over het leven met haar kinderen en gezin, over uitjes en activiteiten (de zogeheten DIY) en hier en daar mag er ook geklaagd worden, want het leven van een moeder gaat niet altijd over rozen.

Maar hoe ontstaat nu zoiets en wat is het doel? Zijn het moeders van een baby, zijn het moeders van een groot gezin? Het hebben van een mamablog kent geen regels, het is ieders eigen domein, een eigen klein stukje internet wat de mamablogger zelf invult en waar andere moeders van mee kunnen genieten en soms kunnen leren.

Ik pikte vijf mamabloggers uit het mamabloggersland om ze een beetje beter te leren kennen. 


mamablogger-melissa_edited-1

Toen Melissa zwanger was van haar dochter besloot ze stukjes op Blogspot te zetten over wat ze meemaakte met haar zoontje, ze vergat namelijk alles! Dit werd opgepakt door een groter blog en toen zij vroegen of ze voor hun wilde gaan schrijven dacht Melissa: ‘dat kan ik dan zelf ook wel, zo’n website maken!’ En zo begon 2 jaar geleden het blog AllinMam.com

AllinMam.com is voor iedere moeder die het leuk vindt om te lezen over van alles wat met kinderen te maken heeft. Melissa houdt van lekker eten, van leuke spulletjes en van reizen, maar zo nu en dan kan ze ook een aardige dosis me-time gebruiken. Melissa schrijft over heel uiteenlopende zaken; simpelweg omdat ze heel veel leuk vindt en gewoon niet kan en niet wil kiezen. Daarom ziet ze haar site inmiddels meer als een “online magazine” dan als een blog. Melissa wil graag schrijven over dingen waar ze gepassioneerd óf heel enthousiast over is. Met haar achtergrond als fotograaf is het niet heel verrassend dat haar posts zijn voorzien van mooi foto- en videomateriaal.


mamablogger-twinkelbella

Saskia startte ongeveer twee en een half jaar geleden met haar blog Twinkelbella. Dit kwam eigenlijk omdat zij op zoek was naar een hobby. Met een man die webdeveloper is, kwam zij op het idee om een eigen blog te starten. Zo gezegd zo gedaan, Saskia was meteen verslaafd.

Saskia schenkt op haar blog veel aandacht aan prenatale depressie, dit maakte zij zelf namelijk mee tijdens haar tweede zwangerschap. Het doel is nu dan ook om haar blog te gaan gebruiken om hier bekendheid aan te geven.


mamablogger-elisabeth

Een klein jaar geleden begon Elisabeth met ‘alweer een nieuwe moeder blog’(Geniale naam!) Vanaf haar zwangerschap, en helemaal sinds de geboorte van haar zoontje Jim, is ze verslaafd aan mamablogs en –tijdschriften. Tijdens haar zwangerschapsverlof kreeg ze dan ook het idee om een domeinnaam te registreren en daar alle foto’s van Jim op te zetten. Zo konden al haar familieleden en vrienden die meteen zien. Omdat Elisabeth het ook echt heel leuk vond om te schrijven over haar persoonlijke ervaringen als nieuwe moeder groeide langzaamaan het idee uit tot een persoonlijk mamablog.

Ook zij raakte verslaafd aan het bloggen en probeert nu te groeien door alles steeds iets professioneler aan te pakken. Ze verdient een klein bedrag met haar blog (denk aan tientallen euro’s per maand). Toch heeft ze stiekem de hoop dat ze er ooit genoeg mee verdient om een dagje minder te kunnen gaan werken. 

In de toekomst hoopt Elisabeth nog meer kindjes te krijgen en dus nog lang in de categorie moeder met jonge kinderen te vallen. De opzet van het blog is om andere moeders met kinderen van dezelfde leeftijd te bereiken. Als al haar kids boven de vier zijn, zal het ‘nieuwe moeder’ uit haar blognaam niet meer op haar van toepassing zal zijn. Wat ze dan gaat doen, weet ze niet.


mamablogger-josan

In 2009 begon Josan met haar blog GoodGirlsCompany.nl  Toen blogde ze nog niet dagelijks, maar inmiddels probeert ze wel dagelijks een blogje online te zetten. Het begon als een familieblog, maar Josan merkte dat mensen haar online vondsten leuk vonden en ze besloot die vondsten op een aparte site neer te zetten. Ze maakte lijstjes met bepaalde thema’s en verwees bezoekers dan door naar sites waar ze het product konden vinden.

Er zijn periodes geweest dat het wat stiller op het blog was, maar in 2014 pakte ze het bloggen weer langzaam op en in 2015 stond er weer dagelijks een blog online. Dit keer weer met meer persoonlijke verhalen, want dat was toch wel een wens.

GoodGirlsCompany.nl, de naam zegt het al, is een blog voor meisjesmoeders. Josan heeft zelf geen zonen. In een wereld waarbij het ideaalplaatje toch vaak een zoon en een dochter is, geniet ze met volle teugen van haar meidengezin. Van het drama, het tutten, de grappige bijdehante uitspraken, de uitpuilende kledingkasten en van het kattenkwaad waarmee je weg komt omdat je een meisje bent. Vooral die veelzijdigheid wil ze belichten en vieren. Ze hoopt andere moeders te inspireren om het beste in hun dochters naar boven te halen en de tijd met hen te koesteren, in de breedste zin van het woord.

Naast het dagelijks bloggen werkt Josan ook nog 32 uur per week en heeft dus geen ambities om verder te groeien. “Het is nu al een hele uitdaging om dagelijks een verhaaltje online te zetten.” aldus Josan.


mamablogger-linda

Linda begon bijna twee jaar geleden met haar blog Mamaliefde omdat ze niets beters te doen had. Vlak voor moederdag 2014 kocht ze een domeinnaam als zijnde haar moederdagcadeautje. Ze zat werkeloos thuis en was net bevallen van haar tweede. Linda zat in een groepje met ouders met kinderen van dezelfde leeftijd en die vonden dat ze bijzondere dingen deed, zoals verven met scheerschuim, en wilden graag weten hoe zij dat deed. Ze probeerde de belevenissen met haar kleintjes en de bijzondere activiteiten te mixen en bij elkaar te brengen in een openbaar blog.

Gaandeweg heeft Linda veel geleerd en steeds meer haar eigen richting gevonden. Zo kwam ze er achter dat er meer bloggers waren en begon ze bijvoorbeeld ook ootd’s (outfit of the days) te schrijven omdat ze dacht dat dat zo hoorde.

Met haar mamablog probeert ze een breed publiek te bereiken. In eerste instantie ouders van (jonge) kinderen, maar ook andere gastouders, pedagogisch medewerkers en andere professionals die op zoek zijn naar leuke dingen. Dit kan gaan om vakanties, uitstapjes, theater, speelgoed, activiteiten, maar ook de door haar kleintjes goedgekeurde recepten, kleding etc. Maar Linda wil haar lezers ook graag kennis laten maken met wat je allemaal met kinderen kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld prima met je baby van nog geen jaar gaan verven. Ook vindt ze het leuk om te horen dat ouders zich herkennen in wat ze schrijft.


Previous ArticleNext Article

8 Comments

  1. De meeste moeders ” ken” ik wel, zijn altijd heel leuk om te lezen.

  2. Ik volg de dames ook al een tijdje en het is leuk om te lezen wat ze allemaal bezig houdt. Ook leuk om een keer dit gedeelte achter de blogs te lezen!

  3. Leuke tips en topmoeders! Ik kende ze nog niet allemaal en ga er zeker een aantal volgen!