Lissabon en Cascais met kinderen

vakantie portugal

Wanneer ik aan een stedentrip denk, denk ik er niet gelijk aan om mijn kinderen mee te nemen. En in alle eerlijkheid, als ik aan Lissabon denk, is ‘kinderen’ het laatste wat er in mij opkomt. Een stedentrip naar Lissabon? Ik zie mezelf al lopen met (gevoelsmatig) achttien kinderen op mijn nek zoekend naar een zonnesteek. Toch begonnen wij een aantal jaar geleden met het bezoeken van steden met de kinderen. Op een andere manier dan we gewend waren, dat wel. Nee de blaren op mijn voeten lopen, komt vrijwel niet meer voor. Met deze gezinsopstelling (drie kinderen in de leeftijd 4-8 jaar) wordt er kozen voor één of twee bezienswaardigheden per dag en dan het liefste met een plein of een park eromheen.

Zo hebben wij tijdens een spoedbezoek aan Parijs een middag heerlijk bij de Eiffeltoren gezeten. De Eiffeltoren bestudeerd, er allerlei weetjes over opgezocht en besproken met de kinderen en de ultieme Parijse sfeer opgezogen. Uit de praktijk blijkt dat het de kinderen ook echt bij blijft, want overal waar ze nu een toren zien die maar enigszins op de Eiffeltoren lijkt, bijvoorbeeld een elektriciteitsmast, dan beginnen ze weer over die ene middag bij de Eiffeltoren.

Making memories, ik houd ervan!

Maar hoe zit dat met Lissabon? lissabon kinderen

Zoiets herkenbaars als de Eiffeltoren is er niet te vinden in Lissabon. Hoewel een leerling van de ontwerper van de Eiffeltoren de Santa Justa lift ontworpen heeft. De ijzeren constructie is een 45 meter hoge lift midden in de Portugese hoofdstad Lissabon. Helaas is er niet heel veel ruimte om de lift heen om rustig met de kinderen het bouwwerk te bestuderen en te bewonderen. Bovendien zijn er meerdere uitzichtpunten over de stad die zeer de moeite waard zijn. 

Mooi uitzicht over Lissabon

Lissabon is de stad van zeven heuvels, dat is na 10 minuten aan de kuitspiertjes al goed te merken! Wederom zie ik mezelf alweer gaan met die gevoelsmatige achttien kinderen op mijn nek, maar de stad biedt oplossingen! Zo rijdt daar de geweldig kneuterige tram, die perfect in het plaatje van de kleurrijke en historische stad past. En hier en daar is er een lift verscholen in de gebouwen.

Wij bezochten twee uitzichtpunten van Lissabon die prima te doen zijn met kinderen. Bovenop de boog die het Praça do Comércio met de Augustastraat verbindt, is er een prachtig uitzicht over de stad. Met de zon op het grote Praça do Comércio plein en de gezellige straatjes die je tussen de terracotta daken ziet, realiseer je je voor eventjes hoe klein je boven deze gigantische stad eigenlijk bent. Vanaf dit uitzichtpunt zie je in de verte het Castelo de São Jorge oftewel het Kasteel van Sint Joris. Onze volgende stop.

uitzicht lissabon kinderen

De spataderen schieten spontaan in mijn kuiten bij het idee van het klimmen ernaartoe. Maar zoals ik al zei, de stad biedt oplossingen! Slechts twee liften brengen ons in no-time boven op één van de zeven heuvels en wel degene waar het Kasteel van Sint Joris is gevestigd. Het kasteel biedt gerust een hele middag vermaak, zeker met kinderen. Maar het machtige uitzicht blijft verwonderen.

Parken en pleinen in Lissabon 

Als ik een stedentrip met de kinderen maak, ga ik altijd als eerste opzoek naar de leukste parken en pleinen van de stad. Als rustpunt, als picknickplek, ik weiger namelijk om mijn kleintjes vast te binden in een restaurant, maar een plein of een park is ook de ultieme plek om de sfeer van de stad op te zuigen in je poriën. Net als het park bij de Eiffeltoren in Parijs, heb ik in Lissabon ook een plek gespot waar je met je kinderen gerust een paar uur neer kunt strijken.

De Toren van Belém, ooit een verdedigingstoren, is zo een plek. Je zou er uren naar kunnen kijken en het is ongetwijfeld een bezoekje waard, maar de ruimte eromheen leent zich prima voor een picknickplek. Ik heb me laten vertellen dat er in het weekend ook vele foodtrucks en livemuziek aanwezig zijn.

lissabon kinderen park plein

Een kindvriendelijk hotel in Lissabon

Het enige wat nu nog mist in het verhaal is een kindvriendelijk hotel. Cascais Martinhal Family hotel, zo een 30 kilometer van Lissabon af, biedt opties voor een combinatie van rust, ruimte en een luxe relax vakantie met de kust op een steenworp afstand. Vanaf Cascais kun je prima de trein pakken naar hartje Lissabon. En als ik mijn kinderen als referentie neem, dan is een ritje in de trein al een uitje an sich.

Maar er is goed nieuws! Martinhal opent deze zomer midden in het centrum van Lissabon, in de trendy downtown wijk Chiado, 37 luxe appartementen genaamd Martinhal Lisbon Chiado Family Suites. Op het moment dat wij daar waren, werd er nog hard aan gewerkt. Toch kregen we alvast een sneakpreview en geloof me, vanuit dit hotel wil je Lissabon verkennen!

Previous ArticleNext Article

6 Comments

  1. Wat ontzettend leuk zulke posts dagen mij altijd uit om weer eens te surfen na een leuke bestemming. Al gaat het hier vastgebonden in een kinderwagen allemaal sowieso nog wat makkelijker geloof ik. x Mama van dijk

  2. Wat leuk! Mijn kinderen zijn nu echt nog te jong maar over een paar jaar staat deze zeker op het lijstje

  3. Heel leuk! Wij zijn ooit, omdat we op de terugweg vanaf de camping langs Parijs kwamen, 2 dagen met 3 kinderen (toen 12, 7 en 2) naar Parijs geweest. Gewoon een nachtje in een IBIS-hotel. Veel met de metro, dat vonden ze prachtig, en inderdaad met een andere kijk zo’n stad in. Gelukkig waren mijn man en ik al eerder met zn tweetjes in Parijs geweest, dan hoef je niet meer per sé alle bezienswaardigheden aan te doen. Ze hebben genoten, en vooral de oudste 2 denken er nog vaak aan terug. Ik heb daarna ook een mooi fotoboek voor ze laten maken.

  4. Leuk! Ook wij gingen een maand terug naar Lissabon (en Sintra) met onze kids van 1 en 3. Superleuke tijd gehad. Toevallig n.a.v. dat tripje een blogje gemaakt over stedentrips met kinderen, wat erg geschikte steden zijn o.a. Wij zijn trouwens niet in een hotel gegaan, maar (zoals we doen sinds de kids er zijn) in een appartement via Airbnb, is tot nu toe altijd een succes geweest. 🙂